Barnmat som är bra och näringstät

grötNär nu många föräldrar blir oroliga (med rätta) för sina småttingar och dessa ”papp”gröter och vällingar fulla med allehanda gifter så som kadmium, arsenik, bly och vi får absolut inte glömma också gluten (och fytiner och lektiner). Många undrar ju nu då vad ge dom istället?

Jag vill inte säga vad man ska göra, men jag tänker berätta hur jag hade gjort om jag fick börja från början med mina 3 barn.

Det hade för det första aldrig kommit över deras läppar något spannmål/gluten.
Jag hade ammat så länge jag kunde och lite till…
Jag hade givit dem äggmjölk på flera äggulor som välling och de hade fått min dotters LCHF-gröt gjord på äggulor. Troligtvis hade jag inte gett dem de hårt pastöriserade mejerierna , jag hade letat upp en bonde och köpt rå dvs äkta färsk fet mjölk. Kärnat eget smör från grädden om det var möjligt.
Jag hade gått ”genom eld och vatten” för att så långt som det var mig möjligt att ge dem bra näringstät mat.

Jag hade också givit dem hemlagad mat, vilket jag alltid gjorde förut också, men nu hade det varit smör ( är så ledsen för att jag gav dem margarin…).
När de var riktigt små så rev jag frysta grytbitar fint av vilt, nöt, fläsk eller fågel och kokade rivet i smör kryddade med salt och peppar försiktigt och serverade mosade grönsaker och potatis till. Hade varit noga med gräsbetesnöt och i övrigt bra uppfött och allt ekologiskt som det bara var mig möjligt att hitta.

Och eftersom vi numera vet att middag även kan serveras som frukost så kan de ju äta middag så ofta de vill oavsett tidpunkt på dagen… 😉

 

 

14 kommentarer

 1. Jättebra skrivet. Och så vad jag önskar att jag vetat detta när min son var bebis. Jag tillhör dom som gick på det där med välling och barnmat. Jag började göra egen barnmat åt honom men möttes av ogillande eftersom ”min hemgjorda” mat inte kunde vara lika nyttig som den man köpte färdig. Som nybliven mamma vill man ju ge sitt barn det bästa. 🙁

 2. Hej 🙂 en liten chansning nu. Ska precis göra din tårtbotten, vaniljkräm och mandelmassa. Kan jag förbereda det och lägga ihop tårtan i morgon? Konstigt med mandelmassa 🙂 men tror det kan bli gott och hallon. Kram Camilla

  • Jag skulle tro du kan förbereda, jag brukar för det mesta fylla tårtorna kvällen före och plasta in dem och förvara dem i kylskåp och garnera dem på morgonen dagen/timmarna innan de ska serveras.
   Lycka till med din tårta!

 3. Det är nog klokt att inte basera bebisars/ små barns matintag på gröt, välling och andra spannmålsprodukter men jag tror ändå på att introducera gluten så barnet inte blir intolerant!
  Själv kommer jag amma länge och BLWa mycket, det vill säga ge barnet större bitar av riktig mat att gnaga och slicka på 🙂

  • Varför är det så viktigt att tåla gluten? Såvida du inte ser det som en del av människofödan?

   Nej, aldrig att jag serverar gluten. Ser absolut ingen vits med det. Blir vi dessutom intoleranta om det inte introduceras tidigt är det en varning nog för mig att det inte är mat.

  • jaaa, idag sa de att man inte ska köra smma märken och inte samma spannmålsbas varje dag… och högst tre gg dagen…
   jag hade absolut aldrig givit mina barn gluten och för att göra dem ”toleranta”, när den mesta faktan säger att INGEN tål gluten egentligen…
   men visst självklart msåte man som förälder själva fatta sina beslut om vad man vill göra och utfodra barna med, ingen annan har ju det ansvaret och man bör som förälder (numera inser man) ta reda på all falkta själv och göra sina överväganden. Numera vet vi att vi ofta blir ”lurade” med ”trovärdig fakta” från livs/läkemedelindustrin och livsmedelsverk/socialstyrelsen mfl…

 4. Joo det ligger absolut mycket i vad ni säger. Kanske kan jämföras med vaccin egentligen… Man ger små doser för att lära kroppen hantera det.
  Men jag vet inget om hur det är att leva glutenfritt idag. Vet bara hur det var för de skolkamrater som var glutenintoleranta. Jag fattar såklart att det finns oändligt många fler produkter och val idag.
  Men i vardagen med min familj och min sambos familj skulle det krångla tror jag. Vill ändå att umgänget mellan sonen och släkten ska vara lätt. Tänker att vi kan leva åt lchf-hållet hemma, bättre att göra något än inget 🙂

  • Hejsan!
   Äggmjölk gör man själv på äggulor och smör och vatten. Finns recept på bloggen. Använd bara gulan inte vitan till så små.
   Ev ska du prova först med lite kokt mosad gula för att se så det går bra.
   Allt gott,
   Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*