Baktips

Jag vill gärna tipsa om några saker som man kan välja att tänka på.

Dels att alltid använda bakplåtspapper i bakformarna för säkerhets skull, då slipper man detta att halva rostbrödet eller den mjuka kakan fastnar.

När jag gör tårtbotten så klämmer jag också fast ett papper i botten då är det mycket lättare att lyfta den över till tårtfat, detta också som en säkerhetsåtgärd. Dock är det inte lika farligt om en tårtbotten går sönder då man ju kan laga det med vaniljkräm och dylikt.

Sedan ett supertips, dela alltid tårtbottnar med sytråd!
Lägg tråden noga på mitten och lägg omlott, dra sedan som om du knöt en knut. Då delar du tårtbotten på ett lätt sätt och den blir alltid jämn.

Gör gärna också vaniljkrämen med 1 blad gelantin, då är man säker på att den inte blir rinnig i tårtan.

Ang sötningen som många frågar om så är min egen regel 1-3 msk erythritol och max 1/2 krm stevia.  Ju mindre kaka och/eller ju fler delar som man har i,  ex kräm och andra fyllningar, har du söta bär och tänk också på att vanilj upplevs lite sött, då kan man minska på mängden sötning.

Så jag tänker alltid i en ex tårta att sammanlagt blir det ca 3 msk erythritol och 1/2 krm stevia.

Använder man 70% choklad kan mkt väl utesluta all annan sötning. Ju högre kakaohalt ju mer sötningsmedel.

Sedan uppmanar jag alla att alltid underdosera än överdosera, öka hellre nästa gång. Det är otrevligt om gäster eller du själv upplever dessa ”bismaker”.

Har ni andra bra baktips? Vore kul ifall vi kan dela med oss av tips och trix!

 

8 kommentarer

 1. Hej Mariann!

  Åh, vad glad jag blir att du delar med dig till oss andra. Så fort jag har kommit på plats i min nya lägenhet ska jag testa lite av dina fina bakverk 🙂
  Tack!

  • Hejsan! 🙂
   Du ska känna dig varmt välkommen hit och vad roligt att du vill prova mina recept.
   Hoppas du kommer gilla dem. undrar du något är det bara att fråga.
   Lycka till med din nya lägenhet!
   Kram Mariann

 2. Jättebra tips! Tänkte inte på att jag kunde klä tårtbottnen (och kanterna?) i smörpapper precis som jag gör med brödformen. Nu brukar tårtbotten inte klibba fast sig nämnvärt men kan ju vara bra att veta om man gör något kladdigare eller vill ha det perfekt!

  Tipset om sytråden tackar jag också för.

  Angående sötningsmedel så tycker jag bara att man ska söta saker som inte innehåller andra sötkällor (bär, socker från mörk choklad, större mängder grädde smakar även sött, vanilj). Däremot kan man ju dosera lite sötningsmedel till något som inte har någon sötningskälla för det ska bli en sötsak (även om det är lite sötma mot traditionell variant).

  Typ din mjuka nötkaka kan jag tänka mig behöver lite sötningsmedel då den inte har någon direkt sötkälla. Däremot kommer jag hädanefter att göra chokladglass utan sötningsmedel alls. Tycker faktiskt att det sockret som finns i mörk choklad ger tillräcklig sötma ihop med grädden och vaniljen.

  Kakaohalten kan variera beroende på ens egen känslighet, jag försöker dock inte använda 70 % så mycket för det är lite väl sötsliskigt (plus triggar lite väl). Men alla är olika känsliga. Kanske funkar för någon, för oss lite känsligare smakar det dock gott (men maftigt) med mörkare choklad (85-90 %).

  • Kanter brukar inte behövas, dem skär jag med vass kniv innan jag öppnar springformen också som en säkerhetsåtgärd, retligt om man öppnar och det sitter fast här och där och tårtbotten/kakan dras isär. Detta har ju hänt och är det tårtbotten så kan man ju laga….
   //Mariann

  • Hejsan Mette och välkommen hit! 😀
   Jo jag blandar erythritol (sukrin, sötrix, sötin) och stevia för det ger bäst sötma. Erythritolen ger i vår familj sveda i halsen vid stora doser och om vi inte ska få denna bismak så måste dosen vara så låg (2-3 msk)att allt blir väldigt osött. Skulle vi bara använda stevia så blir det så svårdoserat och där kommer då ofta in lakrits bismak, eller stevia smak helt enkelt: Därför misnakr ajg ner på båda sötningsmedlen till det minimala och på så vis uppnår vi en god lagom sötma och inga bismaker. 🙂
   Däremot kan ju den som inte upplever varken stevian eller erythritolens bismaker välja att söta med en det ena eller det andra, 😀
   Hopas det var bra svar?
   Kram och välkommen hit igen!
   Mariann

 3. Hittade förstås lite mer info längre ner på sidan direkt efter att jag skickat frågan! 😛
  Men kan man inte utesluta den där lilla droppen stevia helt undrar jag då…räcker inte det med sötrix och kanske bara öka den mängden i stället? Vad gör om du använder sötrix eller sukrin? I övrigt är jag så glad att ha hittat din blogg och för alla härliga recept!
  Tack ska du ha!

  • Kul att du gillar mina recept! 😀
   Det går absolut att bara använda sötrix eller sukrin ( det är samma sak men olika fabrikat).
   Öka till ca 1 dl i normal kaka kanske mindre, man får själv prova var ens gräns ligger för att slippa dessa bismaker.
   //M

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*