Aflatoxin i barnmat

– Det här handlar om två olika mögelämnen, det ena heter Aflatoxin och det andra heter Ochratoxin, säger Stina Björneholm.
Aflatoxin och Ochratoxin är inte vilka mögelämnen som helst. Det är gifter, så kallade mykotoxiner. Speciellt Aflatoxin är det enda mögelgift som bevisat kan framkalla levercancer hos människor.
– Aflatoxin är ett väldigt potent gift kan man väl säga. Om man jämför med olika ämnen så är Aflatoxin det mest potenta ämnet, säger Lilian Abrahamsson-Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket.”

Detta  skriver Sveriges Radio idag. och följs upp av en mycket belysande artikel på SvD.
Tidigare i år återkallades gröt och välling av samma orsak , nu är det snacksprodukter:
”Semper återkallar Småfolk Fruity Stix Banan och Dadel samt Småfolk Oat Stix/Oaty Stix Äpple och Hallon, eftersom de kan innehålla spår av mögelämnen.”

Vilka onödiga produkter!?

Om barn kunde få riktig fet och näringsrik mat behöver man inte äta en massa onödigt och giftiga snacks och mellanmål…

8 kommentarer

 1. Även om jag helt håller med dig ang. mat så väljer många föräldrar idag en genväg på grund av en generell tidsbrist i sin vardag.
  Men jag måste få tillägga att Stina Björneholm valde att ljuga om varför man drog tillbaka maten från Semper. Att hävda att det är ett mögel, när de visste att det handlade om ett mögelgift (mot mögel) är inte direkt ett tecken på synd företagskultur.

  • Hejsan och välkommen hit!
   Jodå visst är tidsbrist en stor bidragande orsak och OKUNSKAP också… 😉
   ja man blir ju inte heller förvånad av att det ljugs.. man blir numera förvånad när någon säger sanningen …
   Tusen tusen tack för denna upplysning!
   Mariann

 2. Man kan jo aldri stole på produsentene av prosessert mat. De tenker først og fremst på profitt, og ikke på folks helse!
  Hjemmelaget mat fra bunnen av er best for både voksne og barn.Da vet man hva maten består av.
  Oppskrifter på god hjemmelaget mat finner jeg bl.a. her:)

 3. Det är snarare Björn som far med osanning här. Måste korrigera Björns uttalande då bloggen länkas via SR och sådant ”hittepå” kan få stor spridning. Ochratoxin och aflatoxin produceras av mögel(som ju är en svamp). Det är inte några bekämpningsmedel. Snarare stärker förekomst av mykotoxiner argumenten for ökad användning av bekämpningsmedel så slipper man mögelpåväxt på spannmål, nötter och torkad frukt.

  • Jag såg det just nu när jag läst på wikipedia att det inte är MOT mögel som Björn skrev utan det är mögel som producerar dessa gifter.
   Jag noterar att det är Krav produkter och då kan just sådant finnas.
   BRA att du klargör här.
   jag gjorde nyss länkar till wikipedia om dessa gifter.
   Tack och vill också önska dig välkommen hit!
   Mariann

  • ja det är inte roligt, ibland vet man inte om man ska bespruta ändå, det är ju för att dadlarna antagligen är obesprutade och då gärna utvecklar detta mögel.
   Men jag skulle säga att vi inte skulle behöva dessa produkter alls om vi alla åt riktig näringsrik (gräsbetes, vilt och vild fisk o ekologiskt) mat (LCHF).
   KRAM
   Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*