Boktips: Brödberoende

Nu äntligen har jag fått läst boken Brödberoende av Hjärtläkaren William Davis.
Du hittar den på adlibris och Bokus

Boken bekräftar mycket av det som jag själv studerat mig fram till via internet och mina slutsatser jag dragit av de studierna och min egen upplevelse på egen kropp. Den bekräftar att spannmålet/vete/gluten är den absolut i särklass största boven av alla  bovar i ohälsodramat. Den leder den tävlingen med hästlängder.

Det skadar aldrig att läsa mer om sådant man upplever sig veta, detta stärker alltid ens förståelse .

Han börjar med att berätta om vetets utveckling genom årtusenden och den skrämmande utveckling den genomgått bara de sista femtio åren. Vilket gör att dagens vete är långt ifrån det vetet som våra mormödrar och farmödrar bakade med. Det är tom lika stor skillnad på det gamla vetet och det nya som det är mellan oss och chimpanserna. Vi ser ju förvisso skillnaden med ögonen , det gör vi kanske inte lika väl på gammalt vete och nytt vete om man inte vet vad man ska titta efter…

Uttrycket så som sädesfälten böja sig för vinden… då var de över en meter långa numera är de ca 40-60 cm..
Sedan är de så förädlade att de första kromosomerna vetet började  med  för 10.000 år sedan var endast 14 till antalet nästa 28 osv…, vetet har förmågan att behålla alla kromosomerna från  både ”mor och far”.

Han går väldigt väl igenom glutenets beskaffenhet och vad det gör med oss.
Han  menar på att vetet/spannmålet har en både immunologisk och neurologisk effekt på oss.
Han går väl igenom hur det kommer sig att vetet/spannmålet/glutenet ger en beroende effekt i hjärnan dvs  bildar opiater. man förstår precis sammanhangen, och varför så många upplever och säger inom lchf att det svåraste att sluta med är bröd.
Man tom upprätthåller det i viss mån genom att fortfarande köpa lågkolhydratsbröd med vetemjöl och vetegluten extra tillsatt, man äter också gärna sina finncrisp och eller ryvita…

Han går fantastiskt utmärkt igenom ”kolesterol sammanhangen” och även där får man en klar bild om vad som klaggar igen kärlen och inte är det fett. Han nämner i det avnittet att kött o fett innehåller triglycerider men det gör inte kolhydrater och där uppstod misstaget att varna för kött o fett.  Det som händer kort är att äter man triglycerider så tillverkar inte kroppen det, äter man kolhydrater så stiger den produktionen i taket…
Han kallar det leverns alkemi de novo lipogenis,  levern som omvandlar socker till triglycerider som sedan paketeras till VLVL-partiklar som lägger sig som gröt på kärlens väggar…

Det enda kapitlet jag undrar över är när han pratar om sur och basisk föda, dvs att kött är surt och skapar sura kroppar och grönsaker är basiska och balanserar upp en sur kropp, vi ska vara basiska. I detta kapitel nämns flera folkslag som äter så, men inte ett ord om inutierna som icke torde fått någon basisk föda att tala om…
Detta kapitel håller jag mig tveksam till, om inte någon annan kan få mig att förstå.

Han avslutar med de traditionella recepten och säger också att han tycker vi ska hålla nere mejerierna  allt utom osten.
Smör lyfter han inte fram, utan bara ost. Jag vidhåller min förståelse att obehandlade mejerier är av nytta för oss och det kan vara därför han nämner ost, för en del ostar görs ju av opastöriserad mjölk, så som Gruyere och Appenzeller. Då får vi konserverad obehandlad mjölk med alla näringsämnen kvar 😉

Några kul rader i boken som får avsluta recensionen är angående att  fasta är enklare än du tror , då jag ju praktiserar detta fastande måste detta nämnas:
Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Köp boken, läs boken och ge bort boken!

 

 

 

 

9 kommentarer

  1. jag hoppas att det blir en spännande och intensiv debatt om syra-bas. Fram med åsikterna! … och motivationerna. Det kan kanske bli ett liten artikel om det om intresset är stort.

    • Ja jag känner att det gärna hade få belysts så jag kunde tro på att det är så…
      För jag ser det som att kroppen är ju ett finurlig en och själv styr sin syra/bas.
      jag kan inte för mitt liv tro att vi msåte äta grönsaker för att balansera upp en sur kropp!?
      Ska jag riktigt vara ärlig mådde ajg som bäst när jag bara åt kött och fett… men visst lite tråkigt kanske, psykologiskt alltså. + att folk reagerar…
      Så spörsmål är om man (jag) inte ska äta kött o fett och fasta…

      Någon läsare som vet mer om syra och bas grejjen? Eftersom det verkar finnas två läger inom detta vore det intressant att få mer fakta…

  2. Hej hej,

    Surt & basiskt är väldigt spännande. Lars Frölander har hållt sig till den typen av kost där han endast ser till att äta mat som har samma ph-värde som kroppen.

    Han har inte haft en sjukdag sedan han lade om kosten för över 10 år sedan (för sjukdagar var hans STÖRSTA bekymmer för hans elit-karriär)… mycket intressant föreläsning för den som vill veta mer om hans livsstil. Avokado är en favorit som han har… och eget distellerat vatten. (han äter inte vetemjöl etc som tidigare konstaterat o intervjuer etc med Lars och hans kinesolog..)

    Bland annat så tar han emot sjuka kollegor i sitt rum på läger och tävlingar – och låter dem sova hos honom. För hans immunförsvar bräcks inte av det..

    Nåja, ni får googla vidare på detta.

  3. Jag fick svår reumatisk värk i benen när jag var 13 år. Ibland när jag kom hem från skolan var jag tvungen att gå och lägga mig på soffan och ligga helt stilla. Så fort jag rörde på benen blev värken intensiv. Det var så hemskt.

    Under de följande åren var jag under vissa perioder helt besvärsfri. När jag så var uppåt 30 år slutade jag äta kött, och då försvann reumatismen helt och hållet.. När jag sen tänkte efter så förstod jag att de besvärsfria perioder jag upplevt under tonåren och tjugoåren var kopplade till tider då jag inte ätit kött. Eftersom kött försurar kroppen är det inte bra att äta om man, som jag, är känslig.

    När jag var drygt 30 år gifte jag mig med en man som älskade matlagning. Jag började äta hans goda mat. Han lagade kötträtter. Efter bara någon vecka kom den reumatiska värken tillbaka! Jag slutade återigen äta kött – och värken försvann för gott. Jag har sedan dess aldrig ätit kött.

    Läs mer på http://www.phbalans.se. Klicka på knappen ”om oss” samt ”produktinfo”.

    Jag brukar köpa kilovis med nässelpulver, som är basgörande och tar ett par matskedar i morgonfilen varje dag. Nässla är ju väldigt mineralrikt och nyttigt.

    • Lustigt hur olika det kan vara, men vad skönt att slippa värk! jag blev bara sjukare och fetare som vegetarian. Nu mår jag bra och mina värkproblem är så gott som helt borta.

      jag är övertygad om att kött inte försurar kropen för då skulle varenda same o inuit osv må dåligt och det gjorde de ju inte…
      jag tror problemer bottnar i något annat och grunden inte är köttet. men kombinerar man kött och ? så blir det dåligt.
      Frågan blir då vad är ?. i min värld så som jag tror så är det spannmålet.

  4. Du är övertygad om att kött inte försurar kroppen . . .

    När jag läste det kom jag helt plötsligt ihåg att jag – när jag var 13 och fick reumatisk värk – hade börjat skolkök i en annan skola med kalla dragiga lokaler och en lärarinna som mobbade mig. Varje måndag efter skolköket satte värken in och jag blev liggande.

    När jag sedan gifte mig med mannen som älskade matlagning och började äta hans kötträtter och fick tillbaka reumatismen, så kom jag att tänka på att förhållandet var svårt och stressigt för oss båda. Han fick t ex handeksem under vårt korta äktenskap. Något som han tidigare bara fått under väldigt stressiga perioder på jobbet. Jag fick nässelutslag på låren.

    Jag har i alla år varit övertygad om att kött försurade min kropp och att jag därför fick värk. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska tro . . .

    • Stress däremot kan ge upphov till just eksem och värk är jag övertygad om, MEN däremot inte som en enda orsak…
      jag tror att om vi har starka och hälsosamma kroppar av rätt kost utan spannmål 😉 mkt omega 3 och knappt någon omega 6, rätta d vitamin nivåer och aldrig haft en skada på tarmen av spannmål, att tarmen kan ta upp otimal näring ur maten. + att maten är näringstät, svårt i moderna tider nu när man måst äta 3 morötter för att få i sig samma mängd vitaminer o mineraler som en enda morot innhöll på 30 talet…
      Om vi nu får i oss optimal föda/vitaminer o mineraler mm så klarar nog kroppen av en viss stress.
      jag tror nog att jägaren säkert upplevde stress och även frun i det ”huset” men då kroppen ej innehöll någon form av grundliggande inflammation på grund av fel mat eller felnäring, så kunde kroppen ägna sig åt att bara hantera den stress, våra kroppar för ju ”krig” på femtioelva områden…
      Bara mina helt egna och möjligens filosofiska tankar… som jag får efter en lång tids studerande på nätet och att kontemplera det jag läst…

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*