24 timmars fastan, hur går den?

Vill börja inlägget med några rader från gårdagens inlägg ur boken Brödberoende

Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Detta påstående är 100% sant, för den som vågar prova så kommer man också veta att det är så.
Det märkliga är att huvudet är skärp och hungern svag. jag förundras över att vara fettdriven varje gång jag fastar och i synnerhet nu när jag fastat i 24 timmar vid 4 tillfällen.

Jag fortsatte min ”lilla fasta” dvs min PF där jag har mitt ätfönster mellan 12-18 varje dag. Jag har däremellan klämt in en ca 24 timmars fasta  på tisdag och torsdag, de dagar då jag inte tränar. När jag kör lilla fastan dricks bara vatten, jag tar mig dock en halv kopp kaffe kl 12 vid 24 timmars fastan.
Däremot tränar jag mån-tisd-fredag ca kl 10 och äter då först kl 12. Helt oerhört fascinerande hur man kan prestera såpass hård styrketräning som jag tycker jag bedriver. Numera knör jag upp 110 kg på bena…

Jag är övertygad om att man förr inte åt ”stup i femtioelvakvarten” inte ens 2-3 mål om dagen. Det jag uppskattar med fastan är att fokus på mat är borta och det är lugnt och skönt i kroppen, jag är pigg och huvudet är skärpt. Första gången jag fastade 24 timmar var lite svårare med hungern, nu de tre senaste gångerna har det gått lätt som en plätt. Möjligt att jag har en fördel av att redan fastat under 18 timmars perioder i ett par månader.
Märker inget på vikten, men jag mår jäddrans bra!

Det är ju något med hälsa och fasta, jag har hört/läst att hundar mår bäst av ett eller ett par faste dagar i veckan… vi är väl hundar va 😉
The health benefits of intermittent fasting
Hälsovinster vid periodisk fasta

”Fördelarna med periodisk fasta är bl.a. ökad insulinkänslighet, bättre kroppskomposition (ökad muskeltillväxt och minskad fettinlagring), förhöjd ämnesomsättning, förbättrat mentalt fokus, piggare samt även bättre tandhygien. Det har även bevisats minska uppkomsten av Alzheimers och Parkinsons vid studier på råttor.”

…………..
Coltings text ur Boken Den Nakna Hälsan om 24 timmars fasta, kopierad från Erik Wickström- konditionskonnässör

”Ett dygn utan mat? Javisst, för hälsans skull! Det tycker triathleten och friskvårdsföreläsaren Jonas Colting. Han anser att vårt konstanta intag av mat är onaturligt.

Vi är fixerade vid mat och ätande i vår kultur. Och fel sorts mat därtill. Då avser jag inte bara den västerländska kulturen i allmänhet utan också ”vår” kultur; vi som håller på med skidåkning och konditionsidrott! Vi är alla så vana att äta minst tre till fem gånger om dagen att folk blir helt rabiata om de missar en måltid eller om de av någon anledning inte får mat i tid. Den reaktionen är naturligtvis en effekt av en sockerstyrd fysiologi och en ämnesomsättning som är direkt beroende av konstanta och regelbundna tillskott av nya kolhydrater. Allt för att undvika kraschen som kommer när blodsockret sjunker efter den föregående måltidens insulindusch.

De flesta verkar leva i tron att om man bara så missar en enda måltid så riskerar man att bli allvarligt sjuk och undernärd. Eller i alla fall svimfärdig, svag och helt oförmögen att göra något annat än att i dvala sitta still och tomt titta framför sig. Att köra ett träningspass under de betingelserna är otänkbart!

Intravenösa sockerskjutsar och syntetiska proteiner
Ändå är det ju uppenbart att i princip varenda vällevnadssjukdom (jag kallar det ju för fellevnad!) som människan i den moderna världen lider av inte alls beror på undernäring och svält utan av överkonsumtion, frosseri och en omättlighet. Och folk är ju trots att de äter ofta, mycket och regelbundet ändå trötta, håglösa, energifattiga och svaga!

För att inte tala om folk som tränar relativt regelbundet. Gymbesökarna hänger i klasar över kafédisken för att suga i sig en shake, energikaka eller återhämtningsdryck efter att ha kört ett spinningpass på 45 minuter, i tron att de nu tömt sina depåer och slitit på sina muskler så till den milda graden att de måste ha en intravenös sockerskjuts spetsad med lite syntetiskt protein om de ska orka köra ett likadant spinningpass tre dagar senare…

Onödiga mellanmål
Seriösare motionärer och skidåkare anammar samma mentalitet med konstanta mellanmål både före, under och efter träning. Det paradoxala är att rätt så många motionärer, som är långt mer aktiva än genomsnitssvensken, ändå bär runt på en hel del övervikt. Det är människor som tränar mycket och som för sitt liv inte kan förstå varför de aldrig går ned i vikt. De inser inte att de lever i ett konstant sockrat tillstånd med höga insulinnivåer som lagrar in energi i fettcellerna.

Hur hänger det här egentligen ihop? Är vi så sköra och ineffektiva att vi behöver en konstant energipåfyllning och är det här förhållningssättet den rätta vägen till vår bästa hälsa och prestationsförmåga?

Nej, det är snarare tvärtom! Naturligtvis ska vi äta och vi ska ha ett avslappnat, njutningsfullt och insiktsfullt förhållande till mat. Men i dagens kultur av genvägs- och reklaminfluerat ätande med ett frossande av framförallt raffinerade kolhydrater och industriellt framställda fetter så är det snarare tvärtom. Det är inte avslappnat! Det är inte njutningsfullt! I alla fall inte bortom den första minuten av sockerrush och framförallt är inte konsekvenserna njutningsbara. Och det är verkligen inte insiktsfullt!

Skippa kolhydraterna och börja fasta
Vi behöver vare sig äta så regelbundet som vår moderna kultur förespeglar oss och vi mår bra och bättre av kortare perioder av fasta då och då.

Som ett resultat av flera miljoner års evolution, är det rimligt att tro att vår tids tillgänglighet och överflöd av livsmedel är representativt och realistiskt som förklaringsmodell för hur människan ätit genom tiderna? Har vi haft en så jämn, god och hög tillgång på föda att vi alltid kunnat äta tre till fem gånger per dag med en efterrätt till kaffet på det?

Naturligtvis inte! Snarare är det så att vi ofta var utan fast föda i ett eller flera dygn av olika anledningar. Och i syfte att överleva de kortare perioderna av svält så utvecklade kroppen olika försvarssystem som skulle sörja för vår energiförsörjning och vitalitet; främst vår fettförbränning och den kraftiga utsöndringen av hGH som bland annat återanvänder nedbrutet muskelprotein i en ny proteinsyntes.

Slavar under sockret
Det är alltså väldigt bra att implementera kortare perioder, 24 till 36 timmar, av fasta då och då. Upp till en gång i veckan faktiskt. En sådan fasta definieras av att man helt enkelt inte äter någon fast föda eller dricker något annat än vatten och möjligtvis kaffe. Syftet med detta är naturligtvis att man inte ska stimulera sitt blodsocker med påföljande insulinutsöndring. Den bästa och mest effektiva dygnsfastan löper från middag till middag eftersom man då redan har klarat av halva fastan under natten när man ändå sover.

Många tror att ett dygn utan mat är rena tortyren och att man är på gränsen till fysisk och mental kollaps och visst kan det vara så de första gångerna. I synnerhet om man är en extremt sockerdriven person. Men som de flesta vet så är det just närvaron av insulin (efter att ha ätit socker/kolhydrater) i blodet som triggar aptit och en kaka blir gärna tio kakor och en smörgås blir tio smörgåsar för man blir inte nöjd och tillfreds annars när suget sätter in. Under fastan så är insulinet inte en faktor och aptiten eller det typiska ”suget” är inte närvarande på samma sätt. Dock kan ju den känslomässiga vanan eller ens belöningssystem sätta krokben men då har man ju också upptäckt att man är slav under sockret på mer än bara det fysiska planet.

Jag har testat 24-timmarsfastan under ett antal månader och jag var naturligtvis skeptisk då jag levt i en kultur där man alltid förväntas att äta och fylla på depåer efter träning men resultaten har varit väldigt goda! Jag har under de här dagarna tränat mer eller mindre som vanligt och jag har kört mellan två och fyra kortare träningspass på totalt upp till fyra timmar. Inte en enda gång har min energi sviktat eller blodsockret fallit. Fettförbränningen har varit optimal och insulinnivåerna väldigt låga och jag har tvärtom vad man kan tro känt mig stark, pigg och energisk.

Så din bästa uppladdning för Vasaloppet kanske inte består i att mer och oftare under träning utan att någon gång då och då göra helt tvärtom!”

 

 

15 kommentarer

 1. Härligt att läsa Mariann! Jag brukar köra PF och ha ätfönster mellan 12-19 men efter en kurs i Stockholm kom jag hem och ville ha lite frukost, sen sabbade jag det för mig själv. Morgnarna innebar efter det HUNGER så jag fick inta lite frukost. Idag åkte jag och handlade direkt på morgonen och PF blev inledd lite oplanerat men nu jäklar vill jag hålla i! Jag mår så mycket bättre på PF! Däremot behöver jag laborera mer med mat eftersom jag tycker orken dalar under träning, jag vill men inte kroppen.

  PF på 24 timmar vete katten om jag törs ge mig på att testa, jag kan ändå uppleva lite hunger runt 12 men när barriären är passerad kanske jag fixar det? Det återstår att se 🙂

  Jag märker inte heller något på vågen men precis som du skriver: jag mår otroligt bra!

  • Jag tror jag haft en fördel av att fasta i 18 timmar under ett par månaders tid, vilket gjorde det något lättare att starta en 24 timams fasta.
   Idag åt jag nu vid 12 och var knappt hungrig, så kroppen har redan vant sig att den kan tralla på i flera timmar till, spörsmål vad som händer om man kör 24 timamr varje dag?
   verkar som det skulle kunna gå utmräkt, viktigt dock att verklgien äta BRA mat när man äter och äta sig mätt.

   Jag kör på så här då det funakr fint så får man se vad jag sen hittar på. Huvudsaken att amten man äter är bra och med rätt näring.
   jag tar ju mina tillskott på D vitmain och omega 3, överväger att börja igen med magnesium…

 2. Jag tycker det verkar konstigt att dina ansträngningar inte syns på vågen! Jag har själv inte tränat ens en gång bara lchfat eller kört Gi-noll som det hette när jag började. Jag har först gått ner 1-2kg i veckan så 20 kg på 12 veckor, sen vid 70 kg stannade det, länge. Nu har jag fått laborera och ta bort mjölken i kaffet, ta bort ”onödig” grädde och minska på cremefaichen till maten och nu är det i gång igen, ca 1kg i veckan, fortfarade tränar jag inte (jag SKA börja). Nu är det bara 1kg kvar till mitt mål. Johanna

  • STORT GRATTIS!
   Vad härligt att uppnå sitt mål och så fort! 🙂

   jag tycker också det är konstigt att jag inte minskar… men detta är faktum, jag får bara ha tålamod och hoppas det lossnar snart.
   Kram på dej
   Mariann

 3. Den som endast äter ett enda mål per dygn, den måste både tänka och räkna, det ska vara tillräckligt med energi, alltså kalorier och det ska vara tillräckligt med näringsämnen.

  Det är ett litet konststycke att komponera en måltid som innehåller tillräckligt med näring och 2000 kcal.

  Annars blir det ju svält, man måste passa sig så man inte sänker sin kanske redan låga basalmetabolism. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att öka den.

  • Hej!
   Är tanken den att du ska minska i vikt genom att fasta? Vore intressant att veta eftersom jag just nu genomlever min fjärde fastedag. De två första dagarn var helt okej men nu börjar jag bli lite yr och orkeslös.
   Kanske jag ska börja en 24 timmas en gång i veckan istället.

   • När man är fettdriven kan man gå länge utan mat, men att du ska fasta i 4 dagar och mer, varför?
    vart har du läst om detta och vilka är fördelarna?
    Jag hoppss givetvis att gå ner i vikt, att säga något annat vore att ljuga, men det finns ju en hälsoaspekt också som jag håller lite fast vid, precis som när jag började lchf´a.
    Min peppning blev mer och mer hälsa framför viktnedgång.
    i mina öron (utan att veta något om ditt fastesätt) låter det bättre med 1-2 dagars 24 timmars fasta bättre, allt för att inte kroppen ska haman i svältläge.
    Uppskattar svar på mina frågor om varför, blir nyfiken .)

  • jag äter massa mat i 2 omgångar när jag äter efter 24 timmars fastan och jag fastar ju bara 1-2 gg veckan, när jag kör lilla fstan (18 tim)så blir det både lunch och middag och lite till kaffet kanske 😉
   Käns absolut inte som jag svälter. 🙂

 4. Sanna, det låter som du är inne i en ”vanlig” fasta, med buljonger och frukt-grönskaljuicer. vad som händer kring dag 3-4 är att kroppen måste ställa om till ketondrift. Jag tror säkert att du hittar info i Marianns blogg om ketondrift.

 5. Jag har en timme kvar tills jag far ata min frukost 🙂 Min forsta 24h fasta, och det gar hur bra som helst. Har fatt ett par hungerknorrar (en gang vid 10 och sen vid 12 och nu borjar jag bli hungrig, men det kan ju vara for att jag vet att jag snart ska ata). Tror absolut att det hjalp att jag kort 16-8 fasta i 2 manader (minst 5 dagar/veckan) sa jag ”vet” att jag klarar mig utan mat ett langre tag. Ska forsoka gora det en gang i veckan nu sa far vi se vad vagen visar 🙂

 6. Förklaring till att jag inte svarat förrän nu är att datorn kraschade några dagar efter mitt inlägg, alla sparade favoriter försvann och det tog ett tag att hitta tillbaka till din sida. Nu är jag tillbaka efter min semester.

  Ja varför får man för sig vissa saker, jag behövde bli av med min uppsvällda mage och lyckades bra med det. Har aldrig hört talas om 24 timmarsfasta, däremot är det många som fastar en vecka eller mer. Som jag skrev tidigare så gick det mycket bra att fasta de första 2 dagarna. Ska ta en 24 timmarsfasta en gång i veckan nu när det börjar bli vardag igen. Behöver gå ner några kilo och det här kanske kan vara något.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*