Julköttgryta – kryddig rödvinsgryta

1 kg grytbitar, högrev eller annat grytkött
smör så mkt du vill
2 gula lökar i 4 delar
2 morötter
3 dl torrt rött vin eller 2 dl vin och 1 dl vatten
salt och peppar
1 tsk kanel
1 krm mald nejlika
4 lagerblad
rivet skal från 1 ekologisk apelsin

Gör så här:
Bryn grytbitarna runt om i smör, låt löken bryna med det sista lite.
Krydda upp och slå på vinet, lägg i morötterna. Låt grytan puttra i minst 1 timma, ju längre ju mörare kött.
Vispa ev ner lite redix mot slutet och riv sedan apelsin och strössla över vid serveringen.
Serveras med blandade kokta grönsaker.

God Jul!

Avslutas gärna med en Marianns Keso á la Malta.

 

11 kommentarer

  1. Säkert jättegott, men vilken äcklig bild…….
    Ser ut som en sörja av blötlagd sill…..
    Bilden gör att jag inte tänker prova receptet.
    Sorry!

  2. Tycker inte den där rätten känns direkt LCHF. Det är ju inget fett i rätten alls. Jag skulle tex ha i grädde som jag alltid använder i grytor. Eller är det tänkt att det ska ätas med en massa smör? Dock ser det smarrigt ut 🙂

    • Hejsan och välkommen hit!
      Givetvis har man i en del smör, sedan brukar också grytbitar och högrev vara fettrikt kött. 🙂
      Hoppas inte jag missade att skriva smör…
      man kan säkert ta i grädde, men jag tycker ibland det är gott om inte allt innehåller grädde.
      Denna är så god med sitt rödvinssmak och julkryddorna!
      Lite glöggryta!
      kram mariann

        • Klart man steker i smör och har smör i såsen, jag har inte sagt något annat i receptet heller, vill jag minnas…
          Så käka du med smör! 😀
          Kram Mariann

    • Det är missuppfattning om lchf med all den där grädden, mycket grädde är inte något bra hälsomässigt val eller gör det mer ”lchf” – mycket nyttigare om man väljer naturligt fett kött istället för magrare varianter och häller på en massa mjölkprotein och mjölksocker från grädde.
      Grädden är bara bättre för lchf än mjölk eller andra magrare alternativ. Sen är det gott naturligtvis.

      • Jag har då aldrig hört att bara för att man väljer naturligt fetare kött inte har tex gräddsås eller smör till för att det innehåller liiiiite mjölksocker. Jag tror inte att man får i sig den tillräckliga mängden fett om man bara äter fett kött. Smöret, grädden, cremefraichen, osten, nötterna, avokadon behövs ändå för att få upp fettmängden i maten. Jag har hållt på med Lchf sedan 2005 och gått ner måååååånga kilon på mycket grädde o smör men även andra fettkällor! Och enligt min åsikt så är denna ovanstående gryta inte en Lchf rätt när den innehåller noll fett utöver den mängden smör som köttet stekts i eller om nu köttet är fett i sig. Det var därför jag frågade om det var tänkt att det skulle ätas med smör till. Jag läser Lifezone bloggen och lever efter hennes matråd, och jag tror inte hon skulle kalla detta en lchf-rätt bara för att den innhåller lite smör och fett kött! Men alla gör som de vill och äter vad de vill och det de mår bra! Jag ville bara säga min åsikt, inte trampa någon på tårna!

        • Hejsan!
          Det är inte nödvändigt med grädde på allt för att få det till LCHF, det går alldeles utmärkt med fett kött ex högrev som i denna gryta stekt i smör.
          Jag la in grytan på sajten MinMat och då får man på 1 kg högrev och 50-75 gram smör denna fördelning
          30% protein
          70% fett
          en alldeles ypperlig LCHF.
          Jag har följt mkt mer Skaldeman.

        • Och det är precis så som oerhört många misslyckas helt med lchf – tyvärr.

          Nej, de behövs inte alls för att få upp fettmängden förutom smöret så gör de mest mer för att öka kolhydratsmängden. Räkna lite mer får du se på fördelningarna som blir med fetare köttslag.

          Det sätt du gör fungerar också att gå ner i vikt för en del, men långt ifrån alla – och tyvärr mer hälsomässigt tveksamt. Finns en hel del som pekar på att det är en dum idé att få i sig för mycket mejerier. Allt handlar inte bara om vikt. Man kan banta med hallonbåtar också om man vill. Hör från många som misslyckats med lchf, minst 90% av dem har fallit för just det misstaget och får det inte att fungera förren de drar ner på grädde, nötter, cremé fraiche och liknande då de missförstått just så att det ska till massa grädde för att bli lchf.

          Baserar man däremot sin kost på magra proteinkällor så som t ex kycklingfilé, fläskfilé, biff utan kappa och torsk – ja då får man tänka till lite för att få upp fetthalten. Men även där finns mycket nyttigare alternativ än mycket grädde.

      • Jag och familjen kan inte ha grädde på allt, ibland är det gott med en vanlig brunsås.
        Fettet på köttet (gräsbetes) är långt mkt bättre än grädde, där håller jag med dig!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*