Här bjuder jag på kanske den godaste mjuka kakan och till denna kaffekaka är det jättegott att servera en mjuk och len chokladganche till. Detta gör kakan extra festlig!
Givetvis är den mjuka kaffekakan god utan chokladganche 😉
Kaffekakan:
4 ägg
150 g smält osaltat smör
2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
3 msk snabbkaffepulver
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
Chokladganache:
50 g mörkchoklad 90% (70% ger 36 gram kolhydrater per 100 g)
1 dl grädde
30 g mycket mjukt smör
Gör så här
1. Börja med ganachen då den behöver stå ordentligt kallt
2. Smält chokladen och grädden i vatten bad och låt svalna något rör sedan i smöret väl, och ställ kallt i kylskåp
3. Vispa ägg och sötning till kakan
4. Ta i det smälta smöret och blanda väl runt, Smält kaffepulvret i smöret.
5. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten
6. Grädda i avlång form klädd med bakplåtspapper i mitten av ugnen 175 grader i ca 25 min
Servera kakan med chokladganachen till. De kan också när ganachen tjocknat ordentligt breda den över och sedan servera.
Om man vill kan man mkt väl ta i 2 tsk snabbkaffepulver i ganachen, även lite rom (essense), eller konjak ger goda smaker.
©Mariann Andersson
ÅHHHHH mums måste provas :):):): dina recept är såå fantastiska och jag ser fram emot boken jättemkt 🙂
Hejsan!
Ja detta blir en firarkaka!!
Det måste ju erkännas att numera sedan alla recept i bakboken framkommit är recepten väldigt mkt bättre än de i början av min baktid …
KRAM från Mariann
Men Mariann då, alltid dessa gottigheter! 🙂 Önskar jag hade en lika bakglad person i hemmet (utöver mig själv).
Just nu gör jag kanelbullar på Bakerix. Degen sväller. Första gången jag gör det men hoppas det smakar gott. Känner för en liten bulle till morgonkaffet (ehm, eller ja, morgon, steg upp halv åtta men inte förrän nu har jag ätit frukost och kaffe väntar).
Vilken nostalgi att få äta en kanelbulle igen, åt alltid det som liten till fika hos min älskade farmor. Saft och bulle var det (fast jag har sedan förstått att det är mjölk och bulle som gäller ;)).
Fast jag gillade aldrig mjölk som barn. Kanske därför. Nu är det ju kaffe som gäller, med grädde i.
😀
Oj, det var inte det lättaste att göra kanelbullar på LCHF vis! MEN tillslut fick jag till det och nu ligger de i ugnen. Kan knappt vänta på sätta tänderna i en!
Först när jag skulle rulla tänkte jag hur SJUTTON ska det gå till? Stod länge och tittade frustrerat på degen där den låg, utkavlad med smör, kanel och Sukrin…
Efter lite tänkande och pillande i degen så började jag med lyfta degen med bakplåtspapperet en litet varv, blötte min slickepott med vatten (som jag använde även för platta ut degen innan jag kavlade) och fick degen att långsamt släppa och så rullade jag vidare.
Som sagt, behövde tänka till rejält för fatta vad som menas med rulla den med bakplåtspapper. För rulla degen i sig är omöjligt. Då hade det fått bli kanelpizza, haha!
Nu är jag glad! De såg faktiskt ut som kanelsnurror. Hade tyvärr inte bullformar men la de en bit ifrån varandra och sen penslade jag på med äggula och sist toppade med mandelflarn.
Ser nu att de blir lite… hur ska jag säga, ”ihålig” och de höll inte ihop. Fast de ser goda ut och luktor gott ändå! Tror de hade hållt ihop om jag hade tryckt in de i bullformar. Får köpa det tills nästa gång.
Nu, provdags!
Hm, ok. Till att börja med hade smöret liksom smält ut på plåten, inte allt men en del. Får ingen smak eller känsla av fyllning. Annars smakar det väl bra bortsett från att jag tog för lite Sukrin (inte i degen som jag minskade från 0,75 dl till 0,5 dl utan fyllningen som jag bara trödde på för ögat).
Om du har lyckats göra kanelbullar eller kanellängd som behåller fyllningen (alltså som när de är färdiga märks att de faktiskt ha en god fyllning) så får du gärna lägga ut det. Om det inte publiceras först i bakboken förstås.
Annars håller jag mig kakor och tårtor, gärna din citronpaj. Bullar med fyllning eller kakor med fyllning har jag tyckt sådär om.
Det kommer en kanellängd som ju är väldigt nära bulle i bakboken och i tidningen HÄLSA no 12 i år. 😀
//Mariann
Det ser jag fram emot att få testa!
God kaka 🙂 🙂 ska prova att göra den på långpanna tänkte jag och hålla på ”chokladsåsen ”(kanske behöver lite mer choklad om den ska stelna bra ?) över pudra med kako och skära rutor tror du det funkar ? MVH Lindha
Tror jag funkar utmärkt! Du behöver nog inte mer choklad gör den bara i i lång tid innan så stelnar den bättre.
jag varierar ofta kakorna i runda, avlånga och i långpanna.
//Mariann
Hej!
Sugen på att testa en variant av denna då min mor som är icke-lchf:are inte tror att det blir lika bra att baka utan socker. Har införskaffat sukrin, men min undran är om det går att baka kakor av denna typ utan kokosnötsmjöl? Har mandelmjöl, kokosflingor, fiberhusk och pofiber hemma. Vad tror du Mariann?
Ser fram emot att experimentera lite iaf =)
Hejsan och varmt välkommen hit!
Visst kan du bara baka med mandelmjöl men du behöv väldigt mycket mer då, vilket gör att kh halten blir bra mkt högre.
Kokosflingor ska du bara ha i kakor som du vill ha kokossmak på, kokosnötsmjölet smakar INTE kokos.
Stor kram och lycka till!
Mariann
Tack för ditt svar! Testar mig fram med lite mer mandelmjöl (bryr mig ej så mycket om kh-mängd, bara jag slipper glutenprodukterna och eftersom min mor är ute efter kärleksmums så är ju inte en touch av kokos helt fel heller… 🙂
😀
KRAM
Ojoj! Blev en del ändringar i receptet och när jag hade gjort min variant på botten var jag mycket tveksam…
3 ägg
3 msk sukrin
75g smält smör
3/4 dl kakao
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosflingor
1,5 tsk bikarbonat
Fick grädda i 25 minuter innan den stelnade och i botten var den fortfarande helt blöt då…
Men sen vände jag den uppochner, lät den stelna lite på eftervärme och gjorde glasyren:
100 gr 85% mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör
1 nypa sukrin
1 msk starkt kaffe.
Bredde på och strösslade över kokosflingor. Såväl min mor som jag blev mycket nöjda och efter provsmakning blev det infrysning. Gav mig även på lussekatter, men dessa får förgylla min eftermiddag! (kika gärna på det receptet på min blogg, du kanske har tips på hur fluffigheten kan bevaras i gräddningen?)
Jag förstår att den inte stelnade och satte sig, det är alldeles för lite ”mjöl” till vätskan av smör och ägg. Det är där kokosmjölet kommer in för att behöva så lite mjöl som möjligt och därmed lite kh.
mandelmjölet måste ökas till säkert 2 dl.
Ofta måste äggen vispas länge bortemot 5 min och sedan lite extra av bakpulver för att orka höja kakan, med tyngre mjöler som våra lchf mjöler är.
Kram Mariann
Tack för snabbt svar! Tar ett tag innan man lär sig dessa mjöler misstänker jag. 🙂
Menmen, huvudsaken är ju att det smakar gott, även om vi till nästa gång ska försöka få till en snyggare look också 😉