Spenat- och fetaostpaj

Denna spenat- och fetaostpaj  är jätte god!
och pajbotten har jag hittat på  internet i tidernas begynnelse (min LCHF start).
Den är perfekt som matpaj.

3-4 portioner

Ingredienser:
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
3/4 dl grädde

Blanda torra ingredienser, fördela smöret i blandningen ordentligt. Arbeta in äggulan och sedan grädden. Klä en form med degen. Förgrädda i 5 min i 200 grader.

Häll i valfri fyllning och grädda vidare i 20 min.

Fyllning grund:
3  ägg
2 dl grädde eller creme fraiche
1-2 dl  god riven fet ost
salt och peppar

Exempel på maksättning:
Bacon och purjolök
Köttfärs och taco kryddor
Rökt lax och purjo
Creme fraiche (uteslut grädden och riven ost) med mosad fetaost 1 pkt och spenat färsk eller fryst 200 gram . Bilden visar denna.

Servera med sallad. Supergod picknick mat. I synnerhet fetaost med spenat är  jättegod kall.

 

 

2 kommentarer

  1. Hittade det här receptet häromveckan när jag sökte något att bjuda sygänget på. Gjorde två fyllningar i samma form: spenat och rökt lax; använde creme fraiche och gjorde en liten vall av pajdegen tvärs över formen; funkade bra. Degen var lite svårhanterlig; lös och kladdig – men det kanske var jag som inte mätte ordentligt.
    Sygänget blev mycket nöjda, och pajen gick åt. Jag får laga ny till mig själv någon gång. Rekommenderas

  2. Lagar fortfarande den här pajen till och från; t.o.m. fått godkänt av min lchf-skeptiske sambo (fast han tyckte jag kunde använda vanlig lax I st f rökt; jo det funkade också. Hade I lite rökt paprika, men jag vet inte om det var tillräckligt för att ge smak).
    Två små detaljer att klaga på I receptet; utifall att du någon gang bloggar vidare eller ändrar:
    1) ”ett paket”…jag gissar att det är 150 g som avses.
    2) hur stor form använder du?
    (själv brukar jag göra om recept från rund form till långpanna, och frågar mina barn ”hur mycket mer ska jag göra för att det ska stämma? dubbelt?” och de bara tittar på mig…) 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*