10 läkare i en debattartikel i DN gör mig besviken

’Bäst man tror världen rör sig framåt så läser man i DN återigen dessa så fastgrodda myter…

Enligt Jordbruksverkets statistik utgörs 84 procent av vårt genomsnittliga kaloriintag av livsmedel som kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass – livsmedel som återkommande lyfts fram som problematiska ur hälsoperspektiv. Bara 16 procent utgörs av livsmedel med hälsobringande effekt som grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön.

Varför i herrans namn nämna kött, grädde, ost, ägg, smör i samma mening!?
Inser inte dessa läkare att om vi alla endast åt ”grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön” så skulle vi bli sjuka också…

Dessa 10 läkare  skriver: Vi som skriver det här har bildat den nya läkarföreningen Läkare för framtiden med syfte att sprida kunskap om kostens betydelse för hälsan. Vi vill uppmana våra politiker att ta beslut som avseende våra kostval kan skapa motkrafter till den påverkan som i dag sköljer över oss. ”

GIVETVIS menar jag inte att dagens industriproducerade kött är bra, utan det kött vi alla ska äta är gräsbetes, detta kött är tom bra klimatmässigt och HÄLSOMÄSSIGT! Detta kött bör ätas varje dag tom 😉 på tiden att vi får en köttproduktion som är hållbara både för jorden och människorna!

Sedan kan man givetvis gärna  ta bort momsen på äkta hälsosam mat! I synnerhet då gräsbetes så vi äntligen kunde äta näringstät mat och som tom är miljöförbättrande!

 

 

 

12 kommentarer

 1. Jag håller verkligen med dig.
  Hur kan man vara så tillkorkad att man inte hänger med när mycket har hänt i nyhetsflödet de senaste 10 åren!
  Läkare är nog allmänt sett rätt trögfattade när det gäller matens inverkan på kroppen.
  SUCK!
  Går det bra för Marwin?

  • ja jösses, jag tror problemet med läkare generellt är att de tror sig vara störst bäst och vackrast och därmed kan de aldrig ha fel i något, och sina ståndpunkter har de svårt att lämna… bäst är ju ändå att inte vaara så rigid och fastlsåt i sina tankar och föreställningar att man inte kan ändra sig 😉

   Nu verkar vi hittat ett fungerande sätt att få ner penecilinen, vi mosar den mellan två tsk och blandar upp den med räkost och knör ner det i munnen och han blir tvungen att smaska i sig det 😉 inte kul å tvinga men vad gör man 😉
   Lilla hjärtmedicinen går superfint att putta ner varje morgon. Så det är ju skönt då den ska petas ner varje morgon livet ut…
   Nu skulle ajg nog säga att han är 100 återställd springer och jagar och klöser som han brukade!

   Dock är jag besviken på mig själv att man inte såg hans succesiva inaktivitet snabbare… tur ändå att vi såg att han snubblade och var obalanserad i bakbenen så vi sökte och upptäckte HCM OCH Borrelian!

 2. Slutför gärna ditt resonemang. Varför skulle vi bli sjuka av att äta en kost av uteslutande grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön?

  Varför ska det kött som du kallar för gräsbetes ätas varje dag, säg konkret varför den är hälsomässig?
  Enligt bl.a. det framstående amerikanska cancersällskapet löper vegetarianer 30-50% mindre risk för cancer, så du får gärna hänvisa till källor av motsvarande tyngd och kvalité.Som en Harvard-studie t.ex: http://www.dagensps.se/artiklar/sn/2012/03/13/276491/index.xml

  Du grundar ditt påstående att detta kött skulle vara bra för miljön på en småbrukares debattinlägg, medan forskarvärlden står enad kring köttets oerhört negativa miljöpåverkan och FN:s jordbruksorganisation FAO slagit fast detta i rapport efter rapport de senaste decennierna.

 3. Mariann:
  Nu är faktiskt Weston A Price en lobbygrupp som passande nog har kopplingar till animalieindustrin, och som står för klassiska ”jorden är platt”-utspel som att personer med högt kolesterol lever längre än andra, En rad amerikanska myndigheter har varnat för organisationens rekommendationer under åren.

  Den senare är inte en adekvat källa, och står sig inte mot oberoende organ och myndigheter.
  Du får gärna förklara hur kött inte har negativ påverkan på klimatet, och varför FN:s organ FAO har fel.

  Fredrik:
  Harvardstudien är en av de mest omfattande studierna i sitt slag och pekar entydigt på kopplingar mellan kött och cancer, dessutom är rimmar den väl med den biomedicinska forskningen, genom t.ex. framstående National Cancer Institute m.fl.som stödjer studien.

  • Du är diskussionssugen men det är inte jag. Jag skriver i min blogg om sådant som berör mig, som jag tänker på, men jag far inte efter att diskutera och omvända andra i den meningen. Min blogg finns mer till för att människor sedan själva söker sin information och ”tuggar på den” antingen sväljer den eller spottar ut utefter läst mina inlägg. Så om människor inte bryr sig om vad jag skriver eller inte tror som jag så är det upp till var och en. Vi alla måste följa våra hjärtan och tankar, och om några vill följa strömmen så går det bra också. Jag själv väljer att läsa och ta till mig annan information och denna info tuggar jag länge på och grunnar över, och är alltså inte rädd för att läsa alternativa såsikter. Skiter faktiskt fullkomligt i myndigheter, jag själv har allt för ofta upplevt att verkligheten är mer verklig än själva kartan som myndigheter och andra visar upp.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*