Vem kom först hönan eller ägget?

DSC_0215Ja ibland grunnar man ju över det… och ofta får jag den tanken när man får höra/läsa att :

”Sedan år 2000 har fallen av malignt melanom, den allvarligaste typen av hudcancer, fördubblats i Sverige. En bidragande orsak är att många glömmer att skydda sig mot solen i vardagen”

Tänk om det är så att vi får för lite sol?
Tänk om vi inte kan äta oss till hälsosamma nivåer av D vitamin i vårt blod?
Tänk om allt smörjande med kemiska medel på kroppens största organ huden gör att cancern ökar?
Tänk om det är brist på D vitamin som är en av bovarna i cancerdramat?

Nyheterna igår, visade barn spelandes fotboll i skugga, man hade klippt ut alla linjer på på en fotbollsplan i ett tak och under detta tak fick barnen spela fotboll…

Har folk suttit så mycket inne framför skärmar och skrivbord förut?
Har folk arbetat inomhus så mycket som nu?
Har folk smörjt in sig med kemiska medel förut?
Har man varit så rädd för solen förut?

Jag personligen har mycket svårt att se att våra förfäder levde sina liv under samma omständigheter som vi, jag inbillar mig att man var väldigt mkt mer ute och arbetade och man kanske hade en keps och sjal som skydd för solen, tunna sommarkläder, skjortor odyl. Minns min farfar som ju var både bonde och fiskare, alltid brunbränd.

Kan svårligen se vår sol – livgivaren som den största fienden på jorden för vår hälsa.

Därmed inte sagt att vi i tid och otid ska steka oss i solen, utan givetvis ska solning ske med måtta och i lagoma doser.
20 minuter i solen med bar hud då tillverkar man 10.000IE en helt lagom och perfekt dos för de flesta!

Använd sedan tunna kläder och solhattar eller dra dig in i skuggan när du känner att det har blivit lagomt med sol.

Kort sagt använd huvudet (insidan) när du solar och är ute mitt på dagen, på stranden eller på havet!

 

 

 

8 kommentarer

 1. Jag såg också inslaget igår och tänkte precis likadant som du. Jag är helt säker på att vi behöver solen men i lagom dos. Känner mig skeptisk till solkrämer trots att jag har använt solskydd i överflöd tidigare då man blivit matad med hur farlig solen är.

  • Ja jag tar hellre på mig lite och drar mig in i skuggan än smörjer mig i tid och otid. Nu testar jag ju hallonfröoljan och ännu så länge verkar det funka 🙂
   men att varna folk och barn för vara ute i solen!!??

 2. Jag har alltid brännt mej av solen även av korta stunder. I år har jag varit ute i solen mycket utan att smörja mej. Skillnaden är att jag äter D vitamin tillskott och försökt ta ”solandet” i omgångar under dagen. Det har blivit en väsentlig skillnad. Jag har aldrig klarat mej så bra förut.

  • jag säger samma sak, jag tror att mina tillskott av d 3 gör att jag tl solen bättre och slar precis som du och jag bränner mig inte längre på samma sätt. ansiktet är dåcok känsligt på någa stllen, men verkar som jag inte ännu blivit bränd där iaf.

 3. Ja, i år har jag inte bränt mej alls. Ändå har det varit heldagar ute i segelbåten, med gassande sol.
  Jag äter D3 och jag smörjer mej med kokosolja. Jag är vackert brun, om jag får säga det själv. 😉

 4. Min hud är helt förändrad sedan jag började med LCHF, dvitamin och insmörjning med kokosolja. Förr tålde jag solen dåligt. Nu går det bra och jag blir fortare brun utan att bränna mig.
  Det känns så bra att sola huden. Friskt och naturligt helt enkelt.
  YES!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*