Världsdiabetesdagen idag: Elitmotionär med LCHF och diabetes typ1

Josefin Palmén fick diagnosen diabetes. Då höjde hon träningsdosen och började frossa i grädde och smör. I veckan sprang hon en halvmara i Kenya, för att sedan ladda om för Vasaloppet.

Detta skriver Hd.se förra året vid denna tiden.

Josefin säger:
Jag hade fyllt 35 när jag fick diabetes typ 1, så kallad barndiabetes. Kroppen producerar alldeles för lite insulin, och jag måste ta en injektion i samband med varje måltid och en lånttidsverkande när jag går och lägger mig.

Min egen produktion är faktiskt högre än för ett år sedan. Det är extremt ovanligt och beror säkert på att jag håller igång och tänker på vad jag äter. Ja, jag mår till och med bättre i dag än innan jag fick diagnosen.

Hon säger också:
Men viktigast är vardagsrutinerna. Kosten bygger på LCHFmetoden (Low Carb High Fat), lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett.

Jag har skalat bort pasta, potatis, ris och rotfrukter. Grädde- och smörkontot har ökat men godiskontot minskat rejält, och jag har gått ner i vikt. Jag lagar 99,5 procent av det jag äter själv och hoppar över mellanmålen, fast jag vet att en del rekommenderar någon frukt då och då. Men jag tar hellre frukten efter maten, eller i samband med ett pass om jag behöver tillföra energi. Och tränar gör jag mer, och framför allt allsidigare i dag.

Mina värden är mycket stabilare med LCHF. Kroppen tar energi från fett och inte från kolhydrater numera, vilket gör att jag klarar av ansträngningar som en ironman. Med rätt kost, typ kokta ägg, ligger jag stabilt under loppet. Hade jag lyssnat på den traditionella vården hade jag fortfarande kämpat på med pasta och höga och låga värden, och så hade jag tvingats ta mycket mer insulin än vad jag behöver nu.”

COOLT VA!?

 

1 kommentar

  1. Men man får ju skilja på diabetesen om du fortfarande har en fungerande produktion av insulin. Det är mycket svårare för oss som fått det tidigt i barndomen o inte har någon produktion alls utan måste förlita oss till injektioner. Man kan ju även undra hur det går med denna diet om man även har högt kolesterol…

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*