Välling och gröt fulla av gifter

3591624341så som kadmium, arsenik och bly. Dessa finns främst i spannmål, ris och soja.

Livsmedelsverket om gifterna i barnmaten

***

SD.se skriver:
”När Testfakta nu analyserar 14 olika gröt- och vällingsorter från svenska butikshyllor visar det sig att de giftiga ämnena finns kvar.

– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Mest oroad är han över blyhalten i den mjölkfria vällingen och den mjölkfria äppelgröten från EnaGo.
I studier på barn har forskare observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blyhalter. Utifrån det rekommenderar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA ett intag på under 0,5 mikrogram bly per kilo kroppsvikt och dag för gravida och barn.
För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivån, som alltså kan påverka hjärnans utveckling.

Fyra portioner av vällingen ger en dos i samma nivå.

– Jag skulle inte välja den vällingen. Och jag tycker inte att spädbarn ska äta mer än en portion per dag av gröten. Blyintaget har som mest betydelse just under den period som hjärnan utvecklas, säger Lars Barregård.

Han understryker samtidigt att dagens barn får i sig mycket mindre bly än gårdagens.

– Mina barnbarn får varje dag i sig en tredjedel av den dos bly jag själv fick som barn.”

Sedan kommer jag med min slutkläm,…
Varför i herrans namn ge barn spannmål, ris och soja i första taget?
Varför inte ge dem bra mat = essentiell mat som troligtvis ger friska och starka barn långt in i framtiden?

 

13 kommentarer

 1. Har funderat mycket på det där. Mina barn har fått både välling och gröt. Med min yngsta började jag fundera på alternativ till välling, men hade svårt att hitta något. Men det är klart, hade hon fått mer protein och fett på kvällen, kanske hon inte hade behövt något på natten. Men det är svårt med den tiden mellan modersmjölk/ersättning och riktig mat.

  • Jadu… jag tänker också ofta på vad de tre ungarna här fått för mat… 🙁
   men så är det ju också så att man då inte visste bättre…
   Nu finns det ju en möjlighet i alla fall för föräldrar att kunna sätta sig in i alternativa synsätt, saker sprids och upplyses om mkt mer numera. 😀

  • Först och främst, bröstmjölk! Sen äggmjölk. Sök gärna på äggmjölk vs. välling + LCHF. Det finns flera nya mammor som skippat välling i förmån för äggmjölk. Om jag blir morsa någon dag kommer jag göra detsamma. Traditionell välling eller gröt är uteslutet! All näring finns ju i ägg. Bättre livsmedel finns inte.

   Färdigköpt barnmat är också uteslutet, koka ihop och mosa och vips har du egen hemmagjord barnmat.

   • Jag med skulle gjort så äggmjölk och min dotters Elisabeths lchf-gröt är vad ungarna här skulle fått om jag fick börja från början…

 2. På tal om barn, när jag var i stan i veckan så såg jag en liten pojke som drack direkt ut ett 3 dl gräddpaket och jag sken upp som en sol. 😀

  Tänkte att pojkens mamma måste äta LCHF för det var första gången jag sett det IRL. Skitkul! Andra ungar häller i sig saft, juice, läsk osv.

  På förskolan jag jobbar på nu serveras margarin, lättmjölk osv. Usch!

  Varför ska aktiva barn ens äta fettsnålt från första början? Finns fan inte ett enda överviktigt barn på förskolan och jag tror bestämt att övervikten uppenbara sig senare när barnen blir mer stillasittande. Sen att fettsnål kost är uselt vet ju alla som fattat grejen med LCHF, men även om vi bortser från oss, vem fan utgår ifrån att alla barn ska banta dvs. ska äta fettsnålt redan i förskolan? Jävla sjuka samhälle!

 3. Känsligt det här med barn och mat , finns inget som är så stressande för en förälder som vad barnen äter och INTE äter. Jag har fem barn , tre av dem har ätit allt man ställt fram , två är kräsna , den ena extremt kräsen….. För den kräsnaste har / är välling räddningen , tyvärr! Har vänt ut och in på mig själv för att få honom att tycka om riktig , bra mat ! Men nej. Äggmjölk ratas direkt. Så jag gör det bästa möjliga av vällingen : Blandar ner grädde och äggula , för det märker han inte 😉

  Vad jag vill komma till , är att en del barn gör man inte som man vill med , de är kräsna! Då får man göra så gott man kan och INTE ha dåligt samvete för att barnet lever på välling ! Det kommer att lösa sig , nån gång 🙂

  Så en gång till: Ha INTE dåligt samvete ni som också har krångliga småttingar!
  Kram på er alla strävsamma mammor å pappor 🙂

 4. Nu är vår lilla tös kommen hos oss! Och med henne kommer även alla dessa frågor, och mitt ifrågasättande av vad läkarna och bvc rekommenderar hehe.

  Jag helammar men börjar få riktigt dåligt med mjölk så jag blir rädd att vi snart måste ge ersättning. Men frågan är vad funkar då? Äggmjölk kan man väl inte ge ett spädbarn eller? Hon är idag drygt en vecka gammal bara 🙁

  Har googlat som en tok men tycker det är svårt att hitta nåt/nån man litar på.

  Vad skulle du ha gjort?

  • Hejsan!
   Grattis till er dotter! 🙂
   Är hon bara en vecka och mjölken håller redan på att sina??
   Stressar du? Får hon ammas så ofta hon vill?

   Vad hade jag gjort, ammat som en tok 😉 alltså låtit mitt barn äta så ofta hon vill.
   Gjort lite som naturfolken, låtit barnet bäras vid bröstet hela tiden och ammas när helst de ville.
   Det brukar ju sätta fart på mjölkproduktionen.

   Lycka till
   Mariann

 5. Tack så mycket! 🙂

  Det kanske är genetiskt eller så, mor min hade samma problem med oss tre barn. Jag har fått mycket hjälp av ammninghjälpen på bb och bvc men tyvärr.

  Fortsätter givetvis att kämpa och ta till mig av all hjälp. Men OM jag inte kan fortsätta så undrar jag vad man kan ge istället? Vad skulle du ge dina barn om du inte hade mjölk?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*