Vikten av omega 3 har nog ingen missat och vikten att ha ett bra ratio mellan omega 6 och omega 3 är nog avgörande för hälsan.
Skånemejerier har gjort en undersökning på konventionell mjölk och ekologisk mjölk som bör säga oss alla mycket…
Jag klipper in de sista raderna ur artikeln:
Omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror är två familjer av fleromättade fettsyror som har livsviktiga funktioner i kroppen. Linolsyra och alfa-linolensyra är essentiella, d v s vi kan inte tillverka dem i kroppen, utan de måste tillföras med kosten. En del forskare hävdar att det finns data som visar att människan under evolutionen levde på en kost där kvoten omega-6 och omega-3 var i storleksordningen 1:1. Nutida svensk mat uppskattas innehålla omkring 10 gånger så mycket omega-6 som omega-3 fettsyror, vilket anses kunna medföra ogynnsamma hälsoeffekter.
Andra rader ur annan artikel:
Skånemejerier har tidigare genomfört undersökningar som visat att ekologisk mjölk innehåller dubbelt så mycket omega-3 som konventionell mjölk.
Så om du är intresserad i ökad hälsa ät ekologisk och allra helst gräsbetes kött och mejerier och allra helst obehandlade mejerier om du kan få tag på det.
Tänk på att ostar av opastöriserad mjölk är ”konserverad” obehandlad mjölk!
Det ekologiska är verkligen på frammarsch.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ekomaten-racker-inte-till
Lite jobbigt är det nog att det ska kosta så mycket att handla ekologiskt.
Det håller jag absolut med om, det borde vara billigare att inte skita ner jorden och sig själv…
Ska läsa länken TACK!