Steviasocker och bismak av den

Jag får frågor om steviasocker och att man upplever en stark steviasmak av dem.

Jag vet ju inte exakt vilka steviasocker man använt, men jag antar att de flesta är ungefär likadana.

Det ni ska tänka på med steviasocker är att de alla har en högre andel stevia än det jag brukar nämna som ”min blandning” :
Min blandning är generellt 3 msk erythritol (sukrin,sötrix, sötin) och 1/4-1/2 krm stevia som är ca 250 gånger sötare än socker. Denna blandning är super för då uppträder ingen bismak av någondera sötning.
Bilden visar Kanelbullar och dem hittar du i kategorin bakverk

Jag har/hade stora förhoppningar på en färdig blandning, då jag som säkert många med mig är lite bekväm och inte vill mecka själv och blanda.
Men det verkar som att min blandning ändå är bäst. Det man nu kan göra om man vill använda sitt steviasocker (vilket man ska) är att ta max 0,5 msk steviasocker och sedan fylla upp erythritolen med ca 2 msk. Visserligen tappar man nu detta med att bara ha en påse, men man får sötningen perfekt.

Detta är mina förslag nu när många köpt steviasocker av olika slag.
Vi får hoppas att man kan göra en färdig blandning mer i mina proportioner för den som kan lyckas med det den har allt att vinna!

 

20 kommentarer

 1. Från början köpte jag Sukrin och kände direkt en konstig och brännande känsla i halsen. Efter det gick jag över till Stevia Vital (färdig blandning) och den har en kraftig konstig smak som i mitt fall inte gick att tåla. Alltså, jag försöker leva ett hälsosammare liv och i stället får jag halsbränna och kräkanfall. Är det verkligen rätt att äta dessa konstiga medel? Vad gör dessa mot våra kroppar? Är det inte bättre att skapa bakverk med minskad sockerinnehåll och inga andra kolhydrater? Framförallt bör man kanske se över sin konsumtion av ”sötsaker” överhuvudtaget.
  Ta inte illa upp Marianne, jag uppskattar dina bakverk jättemycket, framförallt där man använder kokos- och mandelmjöl Det var bara några tankar som snurrar i mitt huvud.

  • Nejdå, jag tar inte illa upp, alla måste göra vad som passar en själv.:D
   jag håller med dig och det är därför som jag sötar minimalt.
   Stor varm kram Mariann

 2. Tack för upplysningen! Jag som var nära på beställa hem steviasocker. Men jag vann en (eller två) bruk(ar) stevia extrakt 250x.

  Jag har tagit 1/4 krm stevia åt gången och blandat med 2-3 msk erytritol. Faktum är att jag inte märker någon skillnad. Så jag kommer nog bara köra på erytritol i fortsättningen (när burkarna tar slut – vilket lär ta ett tag).

  Däremot är det viktigt att hålla sig till 2-3 msk eller ½ dl erytritol. Att dosera 1 dl eller mer ger mig halssveda. Men sedan jag började dosera efter dina mått (inte haft stevia innan) så smakar det bra ändå. Inte jättesött, men det ger lite sötma utan att ge mig halssveda (vilket var mitt dilemma från början).

  Jag tror faktiskt många kan strunta i blanda och bara köra på erytritol, förutsatt att de doserar lagom. Det går inte att ersätta 1 dl socker med 1 dl erytritol trots att erytritol är mindre sött.

  • man kan ju anvnda steviscker, men bör veta att man måste ta små doser och kanske fylla upp med mer eyrythritol om det behövs.
   För de som kan dosera i 0,5 dl erythritol gör det.
   Det viktiga är att man hittar sitt sötning och sin dos.
   Kram Mariann

 3. För att slippa mecka med både sukrin och stevia varje gång så gjorde jag en stor sats av blandningen igår.Räknade ut att din blandning motsvarar 1 del stevia till 90 delar sukrin. Jag tog en tsk stevia och blandade med 4,5 dl sukrin som jag mixat (flor). Blandade MYCKET ordentligt och nu har jag färdig blandning i en burk som räcker ett tag.

  • Hejsan!
   Jag tror vi är lite olika även där vad gäller känslighet för erythritol och stevian.
   Jag är inte lika känslig som familjen för steviavitals steviasocker, men jag kan märka att make och dotter är det och tydligen nu då verkar andra märka av det.
   I det läget så är ju min blandning då bäst för alla parter 😀 för där märks varken erythritolen(sötrix) bismak eller stevians bismak!
   kram från Mariann

 4. Oj vad bra jag fick läsa detta. Har varit på gång att köpa Steviasocker länge nu. Men då jag är väldigt känslig mot bismaker så kommer jag köpa Steviapulver. Har ju redan Sukrin både flor o vanligt strö.
  Tack!

 5. Tack för ännu ett bra blogginlägg!
  Jag har tänkt köpa steviasocker, tyckte det verkade enkelt att slippa blanda själv. Men efter att ha läst ditt inlägg så skippar jag det. Jag har ju redan sukrin och stevia hemma, det är bara att fortsätta blanda själv! =)

  • Ja det verkar soma tt de allra flesta gillar min blandning coh så länge den verkar svår att göra från fabrik så blandar vi själva.
   Men om man då får tag på steviasocker så kan man ju ta detta extra med erythritolen själv, men visst då måste man ju blanda ändå…
   Kram Mariann

  • Hejsan!
   Jo, jag är rätt säker på att fd Medikamin har stevia och jag tror också den som ligger snett mittemot ner mot Viskan också har.
   Om du går in där kolla om de har AmanPranas kokosnötmsjöll, bra å veta för mig om det har kvar det?
   Kram Mariann

 6. Jag tycker det är jättesvårt att använda stevia.
  Det blir för lite sötma eller en äcklig bismak.
  Det är väldigt lätt att överdosera stevia.
  Erythritolen har åxå en egen bismak som är svår att beskriva.
  Jag får åxå halsbränna av Stevian
  Jag köpte hem Lo han sweet som jag i min tur blandar ner samma mängd av som du använder Stevia.
  Jag får fram samma smak som socker.
  Lo han sweet har heller ingen bismak.
  Så jag är ingen vän av stevia

  • Lo han har jag provat också, Luo Han Guo, det ger heller inget utslag på diabetsstickorna 🙂
   Nej stevian är svår, man måste ner i 1/4 krm för att inte känna smaken, ibland kan säkert vissa vara känsliga även för så lite. Då blir ju det att just hitta sitt sätt att blanda eller vilket sötning man ska använda.

   men tycker du att om du bakar exakt så som jag skriver i ex lime- och kokoskakan att du ändå känner både erythritolen och stevian?
   jag tycker detta är viktigt att forska i . 🙂
   Kram Mariann

   • Ja jag känner bismaken ändå och sätter jag mindre ändå så smakar det inte sött alls.
    Men jag är väldigt känslig för bismaker. Vill inte heller använda bara erythritolen för det blir åxå en konstig smak.
    Jag provade åxå att smaka på dessa ”socker” direkt från förpackningarna.
    Stevian är INTE god.
    Erythritolen smakar ”kallt” men inte mycket sött.
    Luo Han Guo smakar bara sött.
    Bakverken smakar som om man använt vanligt socker.
    Mina vuxna utflyttade barn tycker lika de med.
    Så blandningen erythritolen + Luo Han Guo blir perfekt.
    Jag kommer att blanda erythritolen med den i fortsättningen

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*