Stevian och skrämselpropagandan…

imagesLivsmedelsverket och i viss mån faktiskt en del LCHF-kretsar gör sitt yttersta för att skrämma oss för stevian.
Här kan ni läsa Per på LCHF.se ´s kommentar om stevian. Inte ofta man läser något så klarsynt…

Det senaste och kanske det effektivaste (?) sättet att skrämma oss på är att benämna något med ett E-nummer och/eller ange den kemiska formeln/beteckningen.
Det roliga blir här är att det mesta är kemi, hela universum är kemi. Läs också om ”Alla E-nummer är inte kemiskt hokuspokus

Så när Per benämner vanligt socker med den kemiska formeln C12H22O11 blir det lite kul och ännu roligare blir det ju när man då inser att även honung och andra GI socker också har en kemisk beteckning.
Honung har:
C6H12O6 , ca 70 %
C12 H22 O11 , ca 10 %

BUU!

Blev ni rädda nu?

Skämt åtsido, men visst blir det lite löjligt när man försöker skrämmas för något som faktiskt kunde ge den allmänna folkhälsan ett rejält lyft?

fast å andra sidan, en sjuk befolkning och sockerstinn, beroende och speedad befolkning kanske har sina fördelar… många tjänar ju pengar…

grunnar jag så här i den högtid när vi äter som mest sockergodis

GLAD STEVIA PÅSK

 

 

8 kommentarer

 1. Problemet är att stevia inte genererar pengar speciellt inte om man kan odla det sjålv. När man sedan inte tar slut på mera än max en burk per år och kanske 2-3 förpackningar sukrin typ max per år så blir man som intresses organisation för livsmedels försäljning lite ledsen i ögat. För det blir svårare att få sina medlemmar att tycka att man gör ett bra jobb om inte kassa kon bara växer explositions artat.

 2. Jag kommer sluta använda stevia (och erytritol) eftersom det påverkar mitt sötsug = ökat sug för sött och äter mer.

  Det som stör mig med stevia är främst att stevia ERSÄTTER socker. Då menar jag inte främst i godis (glass, choklad osv.) men socker finns nästan i allt och allt ska INTE sötas. Tänker på ketchup, tomater är redan söta. Och saft? Saft är redan sött om det är naturlig saft… Saft görs ju av frukt och bär, vem behöver mer än sötman från frukt och bär?

  Jag vill att socker OCH sötningsmedel ska bort från mat och bort från produkter som är naturligt söta. Önsketänkande, men det är vad människan behöver!

  Om vi bara byter ut socker mot sötningsmedel så löser vi inga problem. Det är inte normalt att kräva sött i allt som stoppas i munnen.

  Om jag får barn skulle jag nog söta med honung också, inte för att honung på något sätt bör eller får ingå i vardagsmaten. Men om jag måste söta med något så känns det som honung är minst dåligt eftersom den ändå innehåller lite nyttigheter även om onyttigheten väger mest. Syftar du på rå ekologisk honung från Sverige.

  Jag skulle och kommer dock undvika det så långt det går. Jag tror att om en människa, mitt framtida barn, föds och växer upp utan tillsatt sötma (alltså liberal LCHF som innebär bär och frukt någon gång då och då men inget annat) så kommer inte behovet av söta extra infinna sig. Smaklökarna kommer inte vara detsamma.

  • Kan ju påpeka att sen jag började använda sötningsmedel (erytritol + stevia) så har jag också börjat söta mer saker. Det trappas liksom upp. Trots att jag ALDRIG har känt det här behovet när jag började med LCHF och åt strikt.

   Vikten har också påverkats (av att jag äter mer). Nu får jag börja om från början igen, inte med vikten (även om jag gått upp lite så har jag inte gått upp till ursprungsvikten) utan med mina matvanor. Jag kunde ät 2-3 ggr per dag förr, nu är det massa småätande och fikande. Känner hur min ätstörning långsamt smyger sig på, att jag konstant måste tänka ”Du är sugen, du får inte ta något nu.” så nu blir det att köra på rejält feta måltider.

   Back so basic!

   • Ja de som har ätstörningar har ju just den störningen och får ju alltid vara på sin vakt oavsett.
    Att söta mer saker som inte behöver sötas har ju inget med själva sötningsmedlen att göra utan det är ju du som väljer söta mer och mer.
    Ni med just den störningen bör nog inte äta sött alls och det är ju jättebra att du själv vet om det. 🙂
    För många är tom grädde en trigger, så du bör nog vara försiktig med allt som är naturligt sött också, alltid lätt att överäta det man tycker är gott oavsett det är sött eller inte.
    Lycka till! 🙂

    • När jag skriver söta mer saker så menar jag ändå inte mat utan sötsaker. Däremot tror jag att jag inte behöver söta sötsaker eftersom de i regel inte behöver bli mer sött än det är naturligt (tänker på nötmjöler som redan är naturligt söta).

     Jag tror kakao är det enda jag kan komma på som faktiskt behöver sötas (eller blandas med något som är naturligt sött). Kakao är beskt och osött (beror dock lite på kakaobönans sort men i regel är det ändå starkt). Då menar jag 100% kakao.

     Jag triggas inte så värst av ren grädde förutom när den sötas eller blandas med t.ex. sötningsmedel eller vanilj och choklad. Nötmjöl och naturella nötter triggar inte heller. Rostade och saltade nötter är alltid en trigger dock.

     Jag ska helt klart sluta med söta. Om jag unnar mig mörk choklad vid något speciellt tillfälle så går det bra om det är minst 70%. Steviachokladen smakar inte så gott samtidigt som den får mig att tro att ”Jag kan äta mer för det är inget socker i”. Hellre då lite mindre av vanlig mörk choklad som smakar utsökt. Bakverk kan jag väl göra vid speciella tillfällen med då utan sötningsmedel.

     Dina osöta kardemumma skorpor funkar ju finfint!

     Det är svårt att inse när det börjar gå åt fel håll. Fast nu ska jag tänka positivt, jag har kommit till insikt vad jag måste sluta med.

     Precis gett bort två burka SteviaExtrakt (en öppnad, en oöppnad). Nu ska jag bara ge bort det sista jag har av SukrinMelis. En bra start!

     • Jaa det är jättebra när man vet vad som triggar en. 🙂
      För mig är 70% choklad vrålsöt… vi uppskattar en ruta 90% choklad då och då och vi sötar ju minimalt när vi bakar också. Grädde, bär och i viss mån nötter behöver aldrig sötning hos oss. Enda gången jag sötar något mer är när jag vet att vi ska bjuda på sötnosar på det ,)
      Möjligt att de med ett underliggande beroende sötar mer och oftare, eller i alla fall lättare gör det.
      Här har ju ingen av oss ett sådant beroende och det är vi glada för.
      kram
      Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*