Hemligheten bakom den perfekta måltiden är en så kallad sous vide-kokare som tillagar maten till precis rätt temperatur. Du kan glömma allt vad krånglig matlagning innebär med ugnar som har ojämna temperaturer eller bränd yta på köttet i en alldeles för varm stekpanna. Med sous vide-kokaren kan du enkelt tillaga en oxfilé medium rare genom att ställa in gradantalet på 52 – 53 grader, sätta fast kokaren på kastrullen, placera vakuumförpackningen med köttet inuti och låta tiden göra jobbet. Enklare än så går det knappast att bli!
Tillagningstiden varierar men är oftast längre än vid traditionell matlagning, dock är resultatet väl värt väntan. Tillagningen innebär att råvaran bevarar både näringsämne och smak på ett annat sätt; kött och fisk blir mer mört och grönsakerna bibehåller sin fina form samt färg, som ofta försvinner vid kokning. Tillagningen sköter sig även själv vilket innebär att du under tiden kan förbereda en sallad, duka bordet eller pyssla med något annat. Kalorier och näringsämnen i oxfile kan du hitta här.
För att laga sous vide behövs en sous vide-kokaren, en stor kastrull samt en vakuum förpackare. Det går även att använda vanliga plastpåsar med förslutning. Råvarorna behövs vakuumförpackads för att skyddas mot vatten samtidigt som en naturliga smaken bibehålls. Starta med att vakuumpacka råvaran du vill använda, till exempel en laxfilé och en skvätt olivolja. Placera sedan sous vide-kokaren i kastrullen och ställ in lämplig temperatur. Lägg sedan vakuumförpackningen med råvaran och vänta tills vattnet når rätt temperatur. När kokaren visar rätt temperatur kan du börja ta tiden.
En sak att tänka på vid tillagning av mat med sous vide-kokaren är att maten inte får den stekyta som du är van vid. Därför måste man steka på köttet i en stekpanna eller på grillen efteråt för att förhöja smaken på ytan. Men kom ihåg att köttet är färdigt och bara behöver få en stekyta för ytterligare smak.
Om du ska starta från grunden bör du börja med att prova tillaga kyckling, fisk eller kött. Det är enklast att börja med de olika och du kommer lyckas redan från början. När du känner dig säkert med köttet kan du fortsätta prova dig fram med till exempel olika grönsaker, rotfrukter och varför inte säsongens primörer. Du kan till och med göra efterrätter med detta underbara tillagningsredskap. Ett exempel på en smarrig efterrätt du kan tillaga är Pot de Cremé. Så våga pröva dig fram, du kommer garanterat älska alla rätter du lagar med en sous vide-kokare.
Med en sous vide-kokare är det bara fantasin som sätter gränser! Du kan prova dig fram, experimentera och kombinera nya smaker. Allt från frukt, ägg, kött och fisk går att använda. Det kan låta klyschigt, men det är bara du som bestämmer, sky is the limit!
Så sous vide i en snabb genomgång; maten vakuumförpackas, tillagas i låg temperatur i en kastrull tillsammans med vatten och du har perfekt tillagad mat varje gång.
Skriv en kommentar