Socker och fett = narkotika?

”Det var en ren slump som gjorde att forskarna upptäckte att socker och fett kan orsaka beroende.
–När vi undersökte drogberoende i djurförsök brukade vi använda en kontrollgrupp som fick mat eftersom vi trodde att det skulle ge ett neutralt resultat att jämföra med, säger Sara Ward, professor vid Templeuniversitetet i Philadelphia och en av USA:s ledande beroendeforskare.
Men resultaten stämde inte och snart insåg forskarna att mat som var söt och fet var starkt beroendeframkallande i sig.”
Skriver SvD

Men herregud!? Är det inte skillnad på beroende och beroende?

Socker kan vi mycket väl leva utan, det har jag gjort  länge nu , medan fett är essentiellt= vi blir sjuka tillslut om vi inte får något essentiellt fett.

 

 

6 kommentarer

 1. Har inte läst artikeln men det med tanke på att de verkar ha testat de stackars råttorna med socker i kombination med fett så kanske resultatet inte är så konstigt även om det tolkats fel. Gör en tredje grupp som får äta *riktig* mat istället så kan de göra en korrektare jämförelse sen i en studie om ”socker = narkotika”

 2. Jag tänker precis som du, att fettet behöver vi för annars blir vi sjuka. Jag läser just nu hur hjärnan påverkas av socker och den ”rush” man får men att hjärnan får någon kick av att man intar fett finns det inga belägg för. Varifrån de får att fett är lika beroendeframkallande som socker känns väldigt främmande för mig. Däremot kombinationen fett och socker är ödeläggande men det kan ju vara så att kroppen kräver fett medan hjärnan skriker efter kicken av socker.

  • Så tror jag det är också, man äter så fettsnålt att kroppen och hjärnan skriver efter fett och finns det då socker i också så blir det ännu ”bättre”.
   Behovet tillfredsställs av båda sakerna.
   KRAM Mariann

 3. Jag ser det såhär: Skillnaden är att fett är den fysiska kroppen beroende av (för att överleva) och socker är den psykiska kroppen beroende av(för att tillfredställas). Och psyket är så starkt så det påverkar den fysiska kroppen så den tror att den behöver socker! Om du förstår min fina förklaring 😉
  Kram Veronica

  Tycker förresten det är superbra att du skriver så många inlägg om undersökningar och grejjer, mycket intressant!

  Min blogg http://veveskamp.wordpress.com

  • Hejsan!
   Jag hänger med precis. 🙂
   Det är våra känslor som dövas med socker och vår fysiska kropp kräver viss föda, absolut.
   Ofta är det väl känslokroppen som har begären efter ”what ever”. 😉
   Vore bra om vi kunde lyfta oss över dessa och mentalt titta på våra känslor, vad dövar vi med socker och varför, dock är ju det inte möjligt för oss alla.
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*