Smetana – till bak och mat

Detta är en för mig ny produkt som jag måste leta upp i affären nästa gång jag kommer dit.

”Smetana är en tjock syrad grädde med en fetthalt på 42 procent. En gourmetgrädde som klassiskt används till bland annat blinier med löjrom, men passar utmärkt att använda till all slags matlagning. Smetana är en viktig ingrediens i traditionell rysk och karelisk matlagning. I ryssland är den både ett oersättligt sällskap till berömda specialiteter som borsjtj och en självklar ingrediens i potatisalladen och äppelkakan. Smetana passar lika bra i kall som varm matlagning och klarar höga temperaturer utan att skära sig. Den kan vispas hårt för en fast konsistens, eller röras lätt så blir den lösare. Passar till soppan, såsen, grytan eller gratängen, i fyllningarna, kakorna eller desserterna. Eller som tillbehör precis som den är.”

Låter ju hur bra som helst med en fetthalt på 42% och endast 2,5 kolhydrater!

 

 

14 kommentarer

 1. Smetana is da shit! om ni frågar mig 🙂 Godare och framförallt krämigare än Creme fraiche och perfekt att blanda med bär, i såser etc. Lite dyrare dock. kostar ca 13-14.50kr för en liten burk men det är det värt. Vi använder det till det mesta!

  • Hej och varmt välkommen hit! 🙂
   Ja den ska bli spännande att prova för mig som inte provat förut. Låter ju himla bra. 🙂
   kram Mariann

 2. Smetanan är bra för den kan också vispas liksom vispgrädde men man måste vara försiktig att det inte blir smör. Smetana är jätte gott i sig och min son (8år) brukar sätta det på smörgåsen i stället för smör. Prova med smetana under och kalles kaviar på – himmelskt.

 3. Hej.Varit borta i några dagar å inte fått følja med på bloggen.Gott att vara tillbaka:-)!Såg just denna smetana i affæren men hade det travelt så fick inte sett nærmare på den.Dumt før nu ær jag tillbaka i norge ….men som tur ær skall jag tilbaka om inte allt før længe:-).Då skall jag køpa in en del om det ær hyfsad hålbarhet.Någon som vet om det ær lång hållbarhet?Glædjer mig att prøva den:-)….å prøva nya recept.Ha en fin dag:-)!!!kinkin

 4. Jag köpte i förrgår och den går ut mitten juni så det är ganska bra hållbarhet.
  Jag har haft den i en gryta och det var jätte gott.
  Den smakar som creme fraiche men är fetare 😀
  //Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*