Här kommer väl en äkta fet LCHF-gröt 😉
Den är så sammetslen att barn som inte gillar klumpar kommer älska denna gröt.
Här hemma hos oss går den under namnet ”mormorgröt”.
Den kommer ursprungligen från Norge och heter där fløyelsgrøt, därav namnet sammetsgröt här 😉
Givetvis innehåller inte gröten ägg i sitt ursprung, detta är ju ett LCHF sätt att göra gröt på 😉
©2014 MariannAndersson
1-2 portion
Ingredienser:
75-100 gram smör
2 ägg
1 dl grädde (eller 0,5 grädde och 0,5 vatten)
1 tsk johannesbrödkärnmjöl (eller annan redning som du tycker om)
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, häll i grädden (el gräddvattnet) och vispa ner äggen och tillsist johannesbrödkärnmjölet.
Låt allt koka upp till grötkonsistens.
Serveras med bär eller kanel, eller med lite bakery+.
Tips: Skär den sig ge den ett uppkok till med lite mer grädde eller bara lite vatten funkar fint det också..
Vill du göra den ännu snålare på kh och inga mejerier förutom smöret då, så kan man prova vatten eller mandelmjölk som ju har lågt kh-innehåll. Havregrädde kan också vara ett alternativ för den liberale. Givetvis funkar kokosolja om man vill det, men då är det ju inte längre smörgröt 😉
Det där lät som ett alternativ för mig som är rent ur sagt döö less på müsli frukost å ägg frukost. Tror du det funkar lika bra att reda den med guarkärnmjöl för det är min favoritredning som jag använder i nästan all matlagning när jag inte använder philadelphiaost eller creme fraisch. ?
Det tror jag funkar utmärkt! jag upplever dom likvärdiga så ta en tsk och se. Öka grädden annars, blir ju bara mer gött å äta 😉
Tack Mariann ska testa i helgen å se. Lite lyxfrukost 😉
ha ha! jadu det var lite så den var här… idag skulle den nog mer vara den bästa gröten 😉 iaf den med minst kh!!
Men så smaskigt… 🙂
Dock fanns varken Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl, på ICA eller Konsum. Finns det annat man kan använda, eller ska man beställa via nätet.;)
Jag vet att arrowrot funkar att reda med, men ajg har inte rpovaat det själv och det finsn på ica, santa maria kryddor.
Prova!! Det bör funka men hur mkt…. vet inte men om man provar med 0,5 tsk och ser?
Arrowrot är ju ren kolhydrat nästan
men väger inget om man tänker 1 tsk. Fast jag använder johannesbrödkärnmjöl
Låter jättegott, funkar det med kokosnötsmjöl?
Det bör det, men kan möjligens bli lite ”sandig” så den blir inte så sammetslen med kokosmjöl.
Låter som en riktigt lyxig och väldigt mättande frukost som man står sig länge på! Gott!
Dottern åt denna frukost vid 7 och var nästan inte ens hungrig vid 13 tiden! 🙂
Åh, det måste jag prova! Är ganska ny på lchf och letat spännande recept överallt 🙂 Jag som älskar gröt, hoppas att detta kan vara ett alternativ. Sitter precis och ska beställa någon form av redning, är johannesbrödkärnmjöl att föredra framför guarkärnmjöl? Tack för en superblogg förresten!
Tack!!:)
Jag använder båda och upplever dem likvärdiga.
Hej. Njuter just nu av denna ljuvliga gröt.
Jag brukar annars göra din dotters gröt, som också är helt underbar. Jag tackar för dina braiga recept, som funkar så bra i vardagen.
Jaa, jag gillar vardagsrecept jag 😉 det ska vara lätt och gott samtidigt 😉
Kul att ni uppskattar den också 😀 uppskattas att du berättar!
Oj, 1600 kcal och 170 g fett i en portion! Det blir väldigt lite näring för så många kalorier…
räknade på två dl grädde så det blev lite fel, men det blir ändå 1200 kcal i ett svep…
inom lchf så är inte kcal det man först tänker på att räkna det är mer kolhydraterna.
Sedan är det mkt änäring i gröten då den innehåller två ägg, ägg är nog ett av det bästa vi kan äta, innehåller ju precis allt utom c vitamin!
Att sedan köra i fett och grädde gör ju inte saken sämre för en lchf´are 😉
Är det då kravgrädde så är omega 3 halten bra i både smör och grädde, vilket är viktigt att mkt av.
Så jag tycker du har fel i det mesta.
Såå gott!! Och billigt med tanke på kolisar, älskar gröten!! Gjorde som du tipsade om med mandelmjölk (osötad) för mindre kolisar. Dottern älskar den med…..”mamma, jag vill ha din gröt”!! Tack Mariann!
Varsågoda!! Kul att den går hem!
Hej, jag bor i Idre, norra Dalarna. Här kokar vi en variant på bara grädde som reds med lite vetemjöl. (Vetemjölet går att byta ut som det verkar, det ska jag testa).
Hur som helst, gröten äts, med lite socker och kanel på om man vill det, tillsammans med kokt röding eller öring. Det är viktigt att få riktig sälta på fisken så det bryter mot den lite sötaktiga gröten. Förr åts detta bara vid finare middagar, bröllop, 50-årskalas osv.
Låter spännande med sådant till fisk! 😀
Hej en fråga kring gröten, har en 5 månaders hemma och tänkte testa gröt , vill inte ge industrigröt o sånt. Tror du jag kan ge denna fast utan ägg?? Eller ska jag testa med ägg?? Behöver nåt bra inför natten känner jag… Mvh
Hejsan, jag hade ju testat med ägg och har du inte gjort det ännu så kanske du ska börja med bara gulor? Funkar det bra ett par gånger så kan du nog våga helt ägg.
Provar du med gulor så för en protion till barnet kan säkert vara 2 ekologiska gulor och 40-50 gram ekologiskt smör?
Dette var en riktig ekslusiv variant! Da jeg var barn ble det laget grøt med vanlig smør og meljevning (bechamel), spedd med helmelk. Jeg har de siste årene utviklet glutenintoleranse og kan ikke spise mel med gluten og tåler heller ikke egg så godt, så den gamle oppskriften fungerer fint for meg. I Norge får vi kjøpt jyttemel (blå pakke) som er en god generell glutenfri melblanding jeg bruker til det meste. Den vil passe fint å bruke i denne oppskriften. ca 50 g smør og 1 spiseskje mel, og melk til passe konsistens. Grøten tykner nokså mye med jyttemel. Selv synes jeg grøten har nok fett så vanlig melk holder i massevis. Vi spiser denne grøten med smørøye, sukker og kanel. En skikkelig favoritt for ungene!