Risgrynsgröt á la LCHF – keso

Lite tomtegröt till Lucia?

©2012 MariannAndersson

2-3 port

500 gram väl ursköljd keso
2 dl grädde
30-50 gram smör
2 ägg
0,5 tsk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl ( 1 msk kokosmjöl bör också funka fint)
1 kanelstång
0,5 tsk vaniljpulver eller 0,5 fröna från urgröpt vaniljstång + stång
ev 0,5 msk bakery+

Gör så här:
Koka upp grädden med kanelstången och vaniljen i några minuter, låt dra i 5 minuter och från värmen. Fiska upp vaniljstång och kanelstången. Vispa upp äggen häll det ner i den ljumma grädden lägg i smöret och låt smälta, strö över johannesbrödkärnmjölet och vispa kraftigt, ställ sedan på plattan igen, lite högre värme än medelvärme. Låt den sjuda och småkoka sig  lite tjock under ganska kraftig omrörning och glöm inte röra i botten. Ta från värmen och lägg i den väl sköljda lätt urkramade keson och blanda runt. Låt inte gröten koka efter att keson kommit i. Bara värmas upp.

Serveras med kanel, gräddmjölk och ev smöröga

18 kommentarer

 1. Vad glad jag blir! Jag tänkte faktiskt på just risgrynsgröt i går och undrade om du hade något alternativ. Hittar man det där guarkärnmjöl eller alternativet i en vanlig affär? Inget jag känner igen. Men tusen tack för receptet och trevlig lucia 🙂

 2. Använde mig av kokosmjöl när jag tillredde detta, och det funkade bra!
  Nästa gång skippar jag nog sötningen. Blev onödigt söt, alltså väldigt lik vanlig risgrynsgröt.

  • ja sötning tycker inte jag behövs därav ev 😉
   Men en del tycker att det gärna blir lite salt av smör och keson och då kanske det behövs…
   jag kör ju nästan alltid osaltat…

 3. Jättegott! Först provade jag att göra gröt på miracle noodles men gillade inte alls konsistensen. Det här var superduper! Jag redde med kokosmjöl, tack för tipset RobinEH!

  • Kul att den uppskattades! Kokosmjöl funkar också att ”reda” med, dock ej vita eller bruna såser, jag tycker det blir sandigt i sås.

 4. Hej Mariann !
  Tack tack för jättegod gröt-recept! Jag tog kokosmjöl och redde med , vispade och vispade på svag värme…plötsligt kände jag ,för mig ,en välbekant doft..ååå mannagrynsgröt som jag älskar,jag smakade på ”dekokten”..PRECIS som mannagröt ! Alltså INNAN jag blandade i keson..sedan tog jag i keson och det blev PERFEKT ”risgrynsgröt” ! Jag är en grötälskare och har saknat det men NU har jag hittat ngt superdupergott! Både ris-och mannagröt..ska även testa att göra ”klappgröt” av denna basen,alltså blanda lingon i mannagröten och vispa vispa tills det blir en underbar rosa gröt som man äter som mellanmål eller dessert! Tack igen !
  PS din ”risifrutti” har jag ätit till frukost i ett par veckor ,mums,nu ska det bli gott i höstkalla morgnar med varm gröt! (Min mage är inte alls glad åt stekt bacon/ägg frukost även om jag tycker det är mkt gott,detta blir ett mkt bra alternativ för mig!) : )
  Väldigt många goda fina recept och matråd delar du med dig, flera har jag provat och tyckt mkt om !!!

  Marinella

  • ja denna gröt och även den andra lchf-gröten som finns på bloggen är jättegoda 🙂
   Tack för tips med lingon i ! har jag inte tänkt på med det låter jättegott!
   Ett varmt tack för att du srkiver och berättar och också tycker om mina recept! 🙂

 5. Hej!
  Tänkte prova detta underbara recept. Håller det sig i kyl över natten så jag kan äta det på morgonen eller ska man göra den samma dag?
  Tack för bra blogg

  • Hejsan.
   Nej skulle jag säga för man kan inte värma/koka upp gröten då smälter keson, möjligt att du kan förbereda så långt som utan keson och koka upp på nytt dagen efter och ta i keson då, justera med mer vätska om så behövs.Detta har jag inte provat så jag kan inte säga 100 att det går men det bör gå.
   Allt gott,
   Mariann

 6. Hej hej 🙂 vad använder du för keso och hur mycket? Sen tänkte jag just för att de står skölj av, menar du då att jag häller burken i en sim och sköljer av och låter de stå lite? Sorry för dumma frågor men är heeeelt ny inom bakvärlden! Tacksam för svar . Ja just ja, och häller jag bara i keson i ”smeten” och sen serverar?

  • Inga frågor är dumm 🙂
   Ja du häller i en sil och sköljer med kallt vatten och låter rinna av, och krama lite lätt ur den ocskå.
   Du lägger keson i ”gröten” och låt den precis bli varm men INTE KOKA!
   Oftast 500 gram keso (iaf i detta recept) och vilken keso som helst utan smak.

 7. Jag skulle göra gröten och följde receptet, men det blev inte alls bra… uppenbarligen gjorde jag något fel, för gröten blev bara äggröra… Ska den verkligen koka? Är det inte som med alla andra recept med ägg i att den bara får sjuda utan att koka?

  • Här blir det inte äggröra, det blir liksom grötkonsistens av det hela. När keson kommer i blir det ju definitivt lite grötaktigt. Men visst inte som vanlig 😉

 8. vad gott. Måste genast prova. Tack för alla goda julrecept och alla övriga goda recept. Fint att kunna bjuda gäster på fest och slippa bryta LCHF

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*