Rekordmånga barn tar ADHD-medicin

Idag blev jag djupt ledsen, jag blir ibland ledsen när man hör nyheter och annat på TV, men idag kom tom tårar i ögonen och en djup sorg i hjärtat.
Det är så ledsamt att man (verkar)  inte forskar i varför fler och fler får diagnosen ADHD.
Det känns som att man bara forskar fram mediciner och sedan är nöjd att dessa hjälper. Självklart menar jag inte att de inte ska få sin medicin, men varför inte forska i varför detta ökar så dramatiskt?

Svt skriver idag:
”Andelen barn som tar medicin mot ADHD för att klara av sin vardag och skolgång har aldrig varit så hög som nu. Under de senaste fyra åren har användarna mer än fördubblats, visar nya siffror som SVT Nyheter tagit fram”
De fortsätter:
”I samma takt som allt fler utreds för diagnosen ADHD ökar användandet av så kallad ADHD-medicin, visar siffror från Apotekens service AB.
Under de fyra senaste åren har användandet av såna mediciner, oftast är det Ritalin eller Concerta, mer än fördubblats bland svenska barn.
Numera går det åt nästan 14 dygnsdoser per 1.000 barn mellan 0 och 17 år i Sverige. Det innebär att knappt 1,4 procent av alla barn tar någon ADHD-medicin varje dag. En del tar kombinationer av flera.
–Det här beror helt enkelt på att medicinen fungerar så bra för de här barnen, säger Henrik Pelling, överläkare i barnpsykiatri vid Uppsala akademiska sjukhus.
Den centralstimulerande medicinen hjälper barnen att öka sin koncentrationsförmåga och bättre kontrollera sina impulser. Han tycker därför att det efter att en noggrann ADHD-utredning, som verkligen slagit fast att det är ADHD som är problemet, finns det all anledning att prova.
Varierar mellan länen”

Det upplevs nästan som de tycker det är positivt, och det verkar som om ”ingen” ens snuddar vid tanken till varför

om man skulle vilja forska i detta ämne kan man googla  ADHD och ketogenic diet då kan man hitta mycket information om alternativt behandlingssätt. Kanske något man kan prova innan en massa medicinering?

 

29 kommentarer

 1. För den som har barn med ADHD (eller annan diagnos) och vill prova alternativ så har Anna Hallén skrivit om ”energibarn” och alternativa sätt att hantera livet med dessa, allt från kost till att få fokus i skolarbetet. Hon påpekar också något viktigt – att inte få dåligt samvete som förälder för att kraften inte räcker till alla förändringar utan att glädjas åt det man orkar med. Jag har inte själv barn med ADHD men det finns några i bekantsskapskretsen, därav mitt intresse.

 2. Alltså vissa saker är inte helt rätt i samhällrt.
  I samhället har alla olika egenskaper och detta med friskvård försvinner mera och mera.
  Man drogar nu barn med ADHD (Energibarn) och de får fördelar i och förbättrade egenskaper.

  Liksom innom idrotten när ens egenskaper inte räcker till så dopar man sig.

  Vi borde låta alla förbättra sina egenskaper genom att ta lite medecin läs droger.

  ———Ironi———-
  Men sorgligt är det.

  • ADHD medicin är inte att droga, det är en väldigt liten dos som ger barnen möjlighet att koncentrera sig och klara av skolan. Jag lämnar den här sidan nu och kommer aldrig att återvända.

   Djupt besviken att hitta den här typen av påhopp här

 3. Fast barn med ADHD, som konstant misslyckas, är arga slåss, klarar inte av att ha kamrater, de andra barnen är rädda, fixar inte skolarbetet, går ur skolan utan fullständiga betyg mår oftast mycket bättre av medecin. De får ett normalt, fungerande liv. Ni som är emot medecin kan ALDRIG ha sett hur ett barn förvandlas och fungerar med medecinen. Det är barnet själv som mår bra och då funkar resten. Jag är säker på att alla redan provat allt annat innan medecin tas.

  • Jag tror ingen är emot medicinering, jag förundrar mig bara över att man låter fler och fler få diagnos och ingen verkar undra över varför det ökar i dagens samhälle??
   För det är ju inget naturligt, lika lite som diabetes och hjrätkärlsjukdomar bör ses som naturliga…
   Jag är nog säker på att de flesta inte provat mat som medicin, för då behövs det att man träffar på läkare som är villiga att stötta familjen i denna ketogena diet och de växer minsan inte på träd sådana läkare 🙁

 4. Man hör ofta vilka sk. mirakel dessa mediciner åstadkommer, men efter hur lång tid är det så mirakulöst. Jag har sett lite här o var att undersökningarna sträcker sig till 1 år efter att man börjat medicinera, då är det oftasta lugnt fortfarande, sen kommer problemen, då vill dom ha mer medicin, men då är kanske doserna så höga att man är inne på en drogproblematik. Får barnen inte mer då, så börjar dom självmedicinera. Jag har träffat en person som fick någon av pillerna, han blev väldigt lugn, men fick ångest istället, det ledde till ett drogmissbruk, som han nu hade tagit sig ur, nu kickade han på vetemjöl o socker istället. Men han är över 20 och kan hantera sitt problem bättre. Jag har heller inget emot mediciner, men det ska vara riktiga mediciner. Läs Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket, den handlar inte om dessa piller direkt, men kan nog passa in på dom också.

 5. De är ju så att forskningen går framåt även inom nevropspkeratrin.

  Man har fått bättre kunskap om diagnoser inom de området. O vad man kan bli hjälpt av.

  Lik väl som på andra områden. Fler medicineras för högt blodtryck. För hade man inte glasögon eller hörapparater men när de uppfanns så fick nog säkert många hjälp av de samtidigt.

  Sen är de ju så att i dagens samhälle är de svårare att leva med adhd för de är mer stress större barngrupper i skolan osv.

  Konstigare än så är de inte. Blir så illa berörd av sådana här kommentarer varför ska de bli ett sådant ifrågasättande när de gäller np diagnoser. Bara för att för att funktions nedsättningen sitter i hjärnan o inte fysiskt syns utåt??

  Ett barn gör att syn test som nu är obligatoriskt i skolan vilket inte kontroleras bara vid symtom. Barn som ser dåligt får glasögon konstigare än så är de inte.
  Snälla tänk efter mer än en gång innan du kritiserar . TACK

  • Hejsan!
   Då ska vi se vad du kritiserar mig för, att jag tycker det är oerhört ledsam att man inte lägger tid och pengar på forskning varför så många får ADHD idag.
   jag kritiserar inte att man tar medicin, varför skulle jag det? Självklart tar man en medicin för att klara av livet, men om det OCKSÅ kunde forskas i varför och vad ex kosten kan ha för inverkan det skulle jag önska, är det så farligt av mig att skriva så och önska så?

 6. Nu blir jag besviken. Det sista man som förälder med ADHD barn behöver är att få dåligt samvete för att man medicinerar. Alla barn måste få en ärlig chans i skolan, det har inte ADHD barn, utan medicin. Det handlar inte om att droga barn. Vår son är precis lika mycket sig själv med medicin, men han kan koncentrera sig.

  Det här är en väldigt känslig fråga du ger dig in i. Det är ingen förälder som tar lätt på att ge sitt barn medicin och de flesta har nog googlat och testat andra alternativ innan dom gör det. Ingen ifrågasätter att sätta gips på ett brutet ben eller att behandla andra sjukdomar. Det finns massor av forskning på alternativa metoder, men allt passar inte alla.

  • Läs gärna om vad jag skriver, jag ifrågasätter inte medicinering, jag ifrågasätter varför man inte frågar sig varför.
   Och ja det är väldigt känsligt ämne detta, och ska vi då låta bli att prata om det?
   Varför är varför så svårt att befatta sig med undrar jag nu?
   jag förstår mkt väl att allla föräldrar bryr sig om sina barn och det är väl därför man ger dem medicin!
   Jag tycker nog att jag får onödig hård kritik här, när det enda jag tycker gör mig ledsen är att inte frågan varför får uppmärksamhet som forskning på medicin.
   jag vet också om att allt inte passar alla och det måste finnas olika alternativ, men då det inte forskas i VARFÖR lär vi inte få ALLA alternativ på bordet.

   jag skulle hellre som förälder vilja att man forskar (också) i varför, jag skulle önska man kunde veta i stora drag varför och försöka sedan att åtgärda det problmet. Precis som vi idag vet varför man får diabetes och kan lätt åtgärda det med kosten.
   Är det något i vår miljö som ger sjukdomar skulle jag som förälder vilja veta det och försöka undvika det som kunde vara skadligt.
   jag bryr mig det är därför jag skriver och lyfter fram både det ena och det andra.
   jag skriver inte för att jävlas och vara elak som många verkar tror jag gör, jag är uppriktigt ledsen och en stor sorg finns i mitt hjärta för alla som drabbas av olika sjukdomar som vi inte vet varför till och som kanske har med miljön vi vistas och lever i.
   Och om jag för att jag bryr mig får all denna hårda kritik, så kommer jag ändå inte att sluta bry mig. 😉

 7. Men varför forska om varför så många får de nu. De är inte så att man får de mer nu. Men som samhället ser ut i dag Blir de svårare att leva med den problematiken. På sten åldern var de nog till en fördel att ha de. De var säkert någon med adhd som kom på att man kunde tillverka redskap till att jaga med. Då vi har en förmåga att tänka utanför ramarna.

  Jag har haft kost som special intresse så jag har sett att de går som mode i om vad man skall äta. Den ena kosten efter den andra skal frälsa världen.
  De är skillnad på kolhydrater finns snabba o långsamma. Efter 12 års studier blir slutsatsen att för att kroppen skal må bra behöver vi både protein, fett o kålhydrater i lagom mängd. Kålhydrater, o proteiner behövs för att behålla muskelmassa eller bygga upp muskel massa viket fett bara bidrar till med 15%. Att springa ett maraton utan att lagrat kålhydrater är helt omöjligt man går i väggen. De behövs för uthålligheten. Blir riktigt frustrerad över denna kolhydrats hysteri pu..

  • Du har all din rätt i att bli frustrerad över en kolhydrats ”hysteri”.
   men deet behövs inga kolhydrater för uthållighets sporter, det behövs kolhydrater till explosions sporterna= de där man gör korta distanser i jäddrigt hög fart.
   men att springa långt och länga har ex sanfoket och andra gjort på minimalt emd kolhydrater och troligtvis en form av ”svält”.
   Persistent hunting kalls det.
   Givetvis är det skillnad på långsamma och snabba kolhydrater, det tror jag inte jag eller någon annan heller har sagt.
   precis som det är skillnad på en cigarett med och utan filter.

   De som behöver vara restriktiva med kolhydraterna är de som redan är sjuka och överviktiga, alla andra kan äta en liberal LCHF, med långsamma kolhydrater.
   Något annat säger inte jag i alla fall. Detta vet den som pratat med mig och läst kommentarer från mig.

  • En sak till
   Varför sätta sig till ro och anse att man bara blivit bättre på att diagnosticera?
   Var finns den forskningen som säger att det är så?

   • Sök på nätet så kommer du at hitta massor. Det finns hur mycket som helst. Att slå sig till ro tror jag inte att man kan säga utan det är en nenorm utveckling på området.
    Jag tycker att det blir konstigt när just Lchf försöker få det att låta som att det bara är forskning på mediciner och de som styr forskningen.
    Samma fråga kan ju så klart ställas inom Lchf där det ju visat sig att den amerikanska köttindustrin står bakom det mesta av forskningen.

    Jag tror att det finns en skillnad här och det är att just adhd är ett område som det forskas mycket på så det blir lätt en debatt där tyckandet står emot kunnandet.

    Det är ibland lättare med områden där tyckandet står emot tyckandet.

 8. I oktober förra året, strax efter min 45e födelsedag så fick jag, äntligen!, diagnosen ADD. Från att i hela mitt liv varit utanför och fel, så passar jag nu in. Jag menar inte att man ska medicinera urskillningslöst men i många, många fall så är det just medicinen som gör att livet kommer tillbaka.
  Att växa upp med ADD/adhd, som flicka under 70-80 talen, med en far som är urtypen för adhd har varit en prövning som jag helst varit utan. Nu, med medicin och Lchf (som jag iofs ätit i över 7 år) så ser min kroniska depression ut att ge med sig och jag kommer faktiskt inte ihåg när jag grät sist.
  Att vara förälder till ett barn med np diagnos är bara något jag kan föreställa mig hur jobbigt det kan vara och när tillvaron skiter sig så är det klart som fan att man tar den hjälp som erbjuds.
  Jätteviktigt ämne du tar upp men det ser ut som det är en extremt känslig fråga och jag undrar varför folk reagerar så ilsket och känner sig påhoppade? Jämförelsen med ett brutet ben, eller andra fysiska åkommor är ju inte helt lyckad, kan jag ju tycka. Ett benbrott läker och blir som nytt igen, ADD/adhd finns alltid kvar om än med annorlunda yttring.

  • Ja den verkar faktiskt extremt känslig, synd för det kan göra att man inte går framåt. När något blir så känsligt att inga vågar ”ta i det” händer ju inget heller.
   Så jätte tack för att du ser vad jag försöker säga och att jag bryr mig, had jag inte brytt mig hade jag heller inte skrivit något…
   kram

   • Adhd är ett världens mest genomforskade områden. Det forskas och utvecklas kunskap hela tiden. Att frågan är känslig är ju ganska självklar när det vips kommer inlägg om att man drogar sina barn osv. Du kan jämföra med när tex Sr tar upp Lchf. Då blir det ett himla liv vilket Sveriges Radio noterat vid flera tillfällen. Så kanske kan ni känna igen er i det. När de hade ett reportage om att tester på möss visat att om de äter en fettrik kost så får de många sjukdomar så blev de helt nedbombade med mail från Lchf anhängare. då hade de inte ens gjort kopplingen själv till lchf.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3727&artikel=4670982

 9. Men gösses jag har tränat uthållighets sport i många år så jag VET att kolhydrater behövs för uthållighet o för att bygga muskel massa. De fenomenet du beskriver handlar om snabba kolhydrater
  Tror din hjärna behöver fler kolhydrater så du klarar av att tänka själv.

  • Oj vad du är ful i din skrift nu tycker jag, tur att det är mot mig och ignen annan kommentatör, för då hade kommentar rykt.
   min undran blir också- varför är du här på en LCHF blogg om du är anti lchf?

 10. Mia ingen har jämfört med ett brutet ben de är en akut skada som läker. Man får inte mer adhd nu o man man vet nu vad som orsakar de att de är svårare att leva med i dag beror inte på kosten utan att samhället ser ut på ett annat sätt nu. Är de svårt att förstå??
  O att jämföra kolhydrater med ciggaretter med filter o utan. Säger en hel del. De var den mest osannolika jämförelse jag hört i mitt liv jösses.. LÄS PÅ!!!

 11. Åsa- ta och tagga ned lite grann nu!
  Ok, du VET att man behöver kolhydrater vid uthållighetssporter men jag VET att man klarar av att springa halvmaror på lchf-kost. Vem har rätt? Du eller jag?
  Och Mariann jämförde inte kolhydrater med cigaretter (varför i hela friden hon nu skulle göra det, liksom), det hade du sett om du läst igenom hela inlägget.
  Som sagt, tagga ned och sluta var fräck och komma med fula påhopp.

 12. ”Den envise TROR att han VET. Den vise VET att han tror……” När man är hätsk och anklagande avslöjar man inget annat än att man är just hätsk och anklagande…. Vi har olika bild av verkligheten- det som är sant för en är kanske inte sant för alla. MEN i MIN verklighet som lärare ser jag att fler och fler barn har koncentrationsproblem och JAG tror att flera av dem skulle må bra av att dra ner på sitt godis/chips/ läsk ätande…Sen hjälper det kanske inte alla…

  • du har så rätt i dina ord där!
   ja jag har ju också sett en mängd barn under mina 15 år som jag jobbat med dem…
   TACK och kram för ditt bidrag!

 13. Bra inlägg Mariann! Jag skule vilja se en oberoende forskning som tar reda på om det går att förebygga adhd, jämför hypotesen att grav d-vitaminbrist ökar risken för autism. Båda är som bekant NPF (nevropsykiatrisk) funktionshinder. Med tanke på att en strikt ketogen kost har god effekt på elakartade epileptiska anfall hos barn (alltså vid epilepsi där läkemedel har dålig eller ingen effekt) kan man tänka sig att det även har positiv effekt hos många typer av tillstånd i hjärnan. Och naturligtvis hög koncentration av vitamin D3 i blodet.

 14. Det finns en mycket enkel förklaring. Resurserna gällande utredningar har förbättrats enormt mycket vilket gör att fler barn får utredning, diagnos och medicin. Det är alltså inte andelen i befolkningen som ökar och att bli ledsen för att barn får medicin förefaller något märkligt. Det forskas enormt mycket på adhd och som handlar om orsaker osv. När det gäller alternativa metoder är det oerhört svårt att hitta evidens för dem och det är inte speciellt ofta framgångsrika.
  Man hamnar lika snett i diskussionen om man fokuserar på att man tror att det är fler som har det nu som att det skulle vara fler som har bröstcancer efter att man infört mammografi.
  Nej, chips och godis ger inte adhd.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*