Rädda vår jord – Ny bok av Lars Wilsson kommer i januari

Ytterligare en ”måstehabok”, denna blir också spännande att läsa. Har läst Lars Wilsson förut och uppskattat det han skriver.
Måste du också ha den eller vill läsa mer så går det här.

Det är sent – men inte för sent

Lars Wilssons nya bok har en avsiktligt dubbeltydig titel. Ser vi inte till att rädda matjorden, då kan vi inte heller rädda planeten. En klar och tydlig, lågmält resonerande bok om klimatets historia under fyra miljarder år. Författaren delar med sig av sin imponerande bildning inom så vitt skilda vetenskapliga områden som klimatforskning, historia, arkeologi, antropologi, biologi och genetik.

Under fyra miljarder år har vi haft istid på jorden i ungefär 95 procent av tiden. Vår isfria tid är en kort period i en huvudsakligen nedisad värld. Sen jordbruksrevolutionen för 10 000 år sedan har klimatproblemen accelererat. Alla högkulturer har gått under efter att ha överutnyttjat jorden och kalhugga skogarna. Wilsson tecknar en mörk bild. Människan tycks aldrig lära sig av sina misstag.

Men det finns trots allt vissa tecken på en spirande opinion som vill och kan vända utvecklingen. Det är sent, men inte för sent.

»Ett ekologiskt, kretsloppsanpassat jordbruk, baserat på naturbeten och gräsvallar, skulle kunna försörja mänskligheten med näringsriktig mat och samtidigt ge oss ett klimat, som är gynnsamt för vår civilisation. Det är det hoppingivande budskapet jag vill förmedla i den här boken.«


4 kommentarer

  1. Hej hoppas du haft en fin semester, tänkte fråga om du mins klippet om att rädda öknen genom att täckodla den och preparera den med något som håller fukten.

    Du sa en gång att det fans en länk dit från din hemsida men kan inte hitta den.
    Vet du vilken jag menar.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*