professor Charlotte Erlansson-Albertsson vid Lunds universitet säger

äntligen:
”Dessutom är, säger hon, bröd och mjölk beroendeframkallande. När man äter dom livsmedlen bildas ”opioida peptider”, som påverkar vårt belöningscentra i hjärnan och skapar en sorts beroende. ”

Detta säger hon i samband med ett radiointervju ang barn med Autism o ADHD, den kan lyssnas på här.

Man skriver också på Sveriges radio.se:

”Barn med autism eller ADHD som slutar äta bröd och mjölk blir mycket bättre, berättar professor Charlotte Erlansson-Albertsson vid Lunds universitet. Hon har i många år forskat om sambandet mellan kosten och psykiska sjukdomar.

Men sambandet mellan bröd, mjölkprodukter och autism/ADHD är en relativt ny kunskap. Flera studier i Norge, Danmark och England visar det resultatet.”

Ps. Då är ju steget inte långt till att tänka att dessa livsmedel inte är bra för någon…

 

 

3 kommentarer

  1. Nja, för bara några dagar sedan uttalade hon sig i Svenska Dagbladet:
    ”Men Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, som startade trenden med ”Mat för hjärnan” (Ica bokförlag 2006), anser att hjärnan behöver glukos för att fungera, utan socker blir den trött och seg, betonar hon.

    –Brainfood har stora likheter med GI, man äter i stort sett samma mat. Skillnaden är att hjärnmaten utgår från studier som visat att hjärnan behöver lite socker ibland för att prestera på topp. Man har till exempel sett att de som dricker ett glas söt juice före ett minnestest får bättre resultat. ”

    http://www.svd.se/mat-och-vin/hjarnberikat_7878426.svd

  2. Jag vill minnas att jag sett nånstans att professorn är ganska överens med förspråkarna för LCHF vad som är bra mat men tveksam till fettmängden/typen. Hon kommer ge med sig! 😉

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*