Probiotika – tarmhälsa

digestive-40607_640

Inlägget innehåller sponsrade länkar av Bodystore

Detta året (2014) har det varit mycket prat och diskussioner i bloggar och facebook om just tarmhälsa och vikten av en god sådan för hälsa.

Det har skrivits mycket om RS (resistent stärkelse) av Per Wikholm på LCHF.se, LCHF guiden till resistent stärkelse och Nej det går inte lika bra med selleri. Dessa inlägg av Per Wikholm föranledde häftiga diskussioner och många av oss tänkte till och la ihop 2+2 och fick det till 4 började inta kontinuerligt potatismjöl som utfodring av goda bakterier.

Under året och tidigare år har det då och då dykt upp forskningsresultat på tarmhälsans betydelse för hälsa.
Kostdoktorn har gjort inlägg här och här. Finns garanterat mer att läsa om googlar.

Nu har jag för egen del kommit fram till att GOD tarmhälsa är nog det som är A och O när det gäller perfekt hälsa och denna slutsats drog jag mesta dels efter LCHF-magasinets artikel av Per Wikholm. Läs om denna slaktade lchf-myt och dessa efterkommande diskussioner hos Kostdoktorn här och Inuitdebatt på LCHF.se här.

De som läst bloggen länge vet att jag är forskande typ och läser och läser och tuggar länge innan jag sväljer 😉 nu har jag svalt klart. Nu vill jag dela med mig av det jag funnit och denna sida är nog en sida som man ska läsa djupt i, i alla fall om man vill förstå tarmhälsa och i synnerhet vad god sådan är och hur man uppnår det.
Perfekt Hälsa      –     Tarmen den andra hjärnan

Eftersom jag sliter med ett urgammalt mjällexem i hårbotten och i öronen och detta hänger ihop med dålig tarmhälsa så intas nu probiotika INNATE Flora 20 – 14 VARJE DAG 1 st kapsel och de är väldigt små och väldigt lättsvalda. En tarm i oordning tar ju heller inte upp näring optimalt så se i första hand till att tarmhälsan är god.

Mina tillskott av 20 miljarder bakterier från 14 stammar måste ju också få mat 😉 så potatismjölet åker ner till dem varje kväll. 😉

Detta probiotika har jag förstått att det är det bästa på den svenska marknaden, finns inga så kraftfulla att hitta annat än utomlands då.
Jag har alltid tagit probiotika vid utlandsresor i förebyggande syfte och också om jag blir tvungen att ta en antibiotikakur som när jag hade brusten blindtarm för några år sedan. Vid sådana tillfällen när man tvingas till kraftiga antibiotika kurer så skulle jag numera välja 7 dagars 200 – 14 probiotika kuren och sedan följa upp med Flora 20 – 14.
Vid utlandsresor så skulle jag (om jag inte tar probiotika som dagligt kosttillskott) ta  Flora 5 -14 14 dgr före resa och sedan under resan och sedan 14 dagar efter hemkomst.

 

Söker du efter probotika? Kolla då här

Så här skriver de på sin sida:

Flora 20-14 Ultra Strength är ett mycket bra probiotika (tillskott av tarmbakterier) med 14 olika kliniskt undersökta stammar av goda tarmbakterier som inte konkurrerar med varandra. En god tarmflora är fundamentalt för en god matsmältning och för hälsan. Tarmbakterier är bra för att balansera mikrofloran i tarmarna vilken hjälper till med matsmältningsprocessen, avgiftning, eliminering av fekalier bland annat. Flora 20-14 är skapad för att skapa en sund flora i tunntarm och tjocktarm. Flora 20-14 innehåller 20 miljarder bakterieceller av 14 olika icke-konkurrerande stammar. Flora 20-14 är inte baserad på mjölkprodukter.

Flora 20-14 från Innate Response är en överlägsen källa för tarmbakterier. Andra doser i Flora-serien är:
Flora 200-14 (200 miljarder goda tarmbakterier per kapsel, 14 oilka stammar, 7 kapslar för sjudagarskur)
Flora 50-14 (50 miljarder goda tarmbakterier per kapsel, 14 oilka stammar, 60 kapslar)
Flora 5-14 (5 miljarder goda tarmbakterier per kapsel, 14 oilka stammar, 60 kapslar)

Innate Response
100% Whole Food
Ekologiska ingredienser
Innehåller inte gluten, mjölkprodukter, soja, majs eller vete
Tredjepartskontroll för bekämpningsmedel och tungmetaller
Följer GMP standard (Good Manufacturing Practice)
Kan intas av vegetarianer
RAW food

———————————-

Så detta var bara ytterligare ett tips från mig som ni får göra med vad ni vill, tugga och svälj eller tugga och spotta ut 😉

 

 

36 kommentarer

 1. Hej Marianne! Kul att följa din sida och detta var ett intressant inlägg. Har nämligen samma problem som du med kombinationen eksem i hårbotten samt öron. Hade ingen aning om att detta kan komma från dålig tarmhjälsa. Detta måste jag testa. Undrar dock hur stor dos potatismjöl du tar? Trevlig helg!

  • Det måste komma från dålig tarmhälsa, tror jag iaf. Nu ska detta testas iaf under låååång tid minst 6 månader så får man se sedan. Vore fint om vi tre som har samma problem och provar detta kunde återkoppla till varandra, finns ju en till i kommentarerna 🙂
   Min dos potatismjöl varje kväll är 3 msk men jag startade med 1 tsk och ökade så sakteliga. För mig är kvällen bäst, tar jag det på dagen kan jag bli fisig 😉 natten sover vi och märker inget 😉

 2. Hej!
  Detta var mycket intressant, jag har problem med klåda och eksem i öronen, det har jag haft väldigt länge och provat allt som finns. Menar du att probiotika skulle kunna hjälpa även i öronen? Då måste jag absolut prova.

  • Skulle kunna, ja det är ju det jag hoppas i alla fall 😉 jag har ju också haft mina så länge jag nästan kan minnas, helt kalrt sedan 20 års ålder iaf. Så jag har provat mkt, men inte just å ta probiotika under LÅNG tid. För jag inbillar mig inte att det går över på någon veka, tror på minst 6 månader innan man tar det upp till revision ,)

  • OM du testar så måste vi återkoppla till varandra finns en tjej till här så vi är tre som har samma problem med öron och hårbotten INTE KUL men ändå KUL att vi är fler om du förstår 😉

   • Teatreeolja i öronen hjälper. Hjälper även i hårbotten. Hoppas det fungerar lika bra för er.
    Bra med probiotikakapslar, även om jag tar andra sorter.

 3. Tack så mycket för tipset! Har funderat på att börja med probiotika på sistone eftersom jag utöver en neurologisk sjukdom också har så kallad kronisk magkatarr,, Jag har provat probiotika tidigare under en period och märkte ingen direkt skillnad då men det kanske inte var av en sort som passade mig.. Tycker den du beskriver här (Flora 20 – 14) låter som något att prova,, Det här kanske är en lite väl detaljerad fråga men vet du ifall den probiotika du rekommenderar här går att använda ifall man också tar sköldkörtelmedicin (Liothyronin)? Brukar det generellt sett gå att ta denna probiotika ihop med andra kosttillskott?

  • Om det vet jag inget, MEN jag kan tycka att det absolut måste gå! Har svårt att få ihop det logiskt att äta ”goda bakterier som ska till tarmen” ska påverka andra mediciner negativt. Men som sagt vet gör jag inte.

   • Tack för svar! Jag får kanske dubbelkolla med tillverkaren eller läkare, tycker själv också att det låter logiskt att det skulle funka ihop,,

   • Alla apoteksmediciner ska inte tas närmare än två timmar till alla naturmediciner – kan väl också gälla probiotika och homeopatika.

  • Om man har onda bakterier i magen så ska man få bort dessa innan man tillsätter goda bakterier. Annars kan det bli ”krig” i magen mellan onda och goda bakterier. Har mer än tre års erfarenhet av krånglande sons mage.

  • Maria, gå in på länken till PERFEKT HÄLSA och läs och sök sajten på ditt problem och se om Patrik skriver något. Du kan annars frågon honom i vilket inlägg som helst han lär upptaaäcka din fråga om några dgr. Han bör veta mkt om detta ch om ditt rpoblem.

 4. Tips ang eksem i hårbotten. Har en kompis som haft det under lång tid och blivit mycket bättre av att använda ett schampo med hampa olja. Det är egentligen ett schampo för hunndar. De innehåller betydligt mycket bättre produkter än våra schampon. Även jag har börjat använda det och håret blir så mjukt och fint. Finns både schampo och balsam. Gör att få tag på i vissa djurbutiker. Annars beställ det på
  Ekholmnordic.se
  //Pernilla

 5. Haha, ja det som jag provat till mina öron besvär som hjälpt allra bäst, är en salva/gel som jag fick till hunden när hon hade infektion i en tass, jag läste på den och provade att ta lite på en tops och vifta runt lite i örongången och det hjälpte mycket bättre än de droppar jag fått hos läkaren. Tyvärr är den slut nu och hunden frisk så den får jag inte tag i och inte hunden blir sjuk igen. Visst är det sjukt? 🙂

 6. Ja tack, jag är gärna med på en uppföljning om vi är några stycken med samma problem.
  Ska inhandla i veckan o starta samt potatismjöl.
  Använder idag läkemedlet Betnovad (kortison) som jag droppar på öronpinne och i örat, behövs nån gång varannan vecka annars kliar det enormt. Vore skönt att slippa vara beroende av kortison. Spännande!

  • Detta medel har ajg också använt, ja det är skitjobbigt när det kliar. man vaknar på nätterna av att man gräver i öronen…
   jag kommer säkert att rapportera framöver, men jag är sådan att jag provar i lång tid, vill gärna ge det tid. Inser att detta hjälper inte lika fort som kortison, men vill slippa det jag med. Så här kommer det att rpovas i några månder innan man ger upp eller beslutar sig för å fortsätta inslagna banan.

 7. Hej Mariann!
  Läste ditt inlägg om Innate priobiotika flora 20-14.
  Jag har ätit dem sedan februari, bla för att förhindra förstoppning, som jag dragits medsedan ca 35 år tillbaka. Nu tog de slut. Av snålhet valde jag att skicka efter annan priobiotika från TopFormula på nätet. Efter 5 st intagna kapslar fick jag vansinnig diarre (lördag) håller i sej fortfarande (torsdag). Fick till svar av Topformula att ”vissa magar kan reagera så vid start av priobiotikaintag, håll ut en vecka eller två, så ger nog besvären med sej”
  Jag tog inte en enda till efer i lördags.
  Nu funderar jag: vågar jag återgå till den vanliga prioboitikan, alltså Innate, elle kommer min mage att bli likadan av den oxå, nu? Vad tror du?

 8. Hej Mariann!

  Jag har haft mjälleksem som uppstod efter antibiotika kur för snart 3 år sedan. Jag har ätit probimage (10 milj bakterier) och det har verkligen hjälpt men det tog ett halvår. Det slutade flagna helt i ansiktet vilket det aldrig tidigare gjort utan alltid flagnat tidigare var 2a eller 3e dag. Men nu har jag fått ett litet bakslag efter väldigt dålig kost (mycket vitt bröd osv). Funderar på att testa Innate Flora 50-14. Tänkte bara hör hur det gått för dig med detta märket på Probiotika? Har du lyckats bli av med ”kroniska” eksem problemen?

  Mvh Axel

  • Jag blev klart bättre även om det inte försvannn helt. Detta inser jag efter jag stoppade upp några amånader med att ta så nu har jag återgått till Flora 20-14.
   helt klart har jag fått en lindring i eksemen. Eksemen i ansiktet är borta så länge jag använder It works ansiktskrämer 🙂
   men öron och hårbotten blir mkt svårare att påverka med krämer.

   Det kan mkt väl vara så att krämerna har kunnat ta eksemen i ansiktet för att det var lindrat av probiotikan.
   Så det handlar nog om att äta det läääänge. Stoppet blev oplanerat och kan inte säga varför det tog tid att beställa, men insåg ju att eksemen smög sig på i större styrka.
   Lycka till och jag hade vågat testa Flora iaf. Kör en 7 dagars och underhåll med Flora 20-14.

 9. Hej Hej.
  Jag har nu intagit flora 20-14 i 16dagar, jag känner mig sämre en förut. Jag får värre mage under mina ”sjukperioder”. Jag har fåt någon typ av stressrelaterad ångest, sömnen har blivit värre. Och jag mår allmänt väldigt dåligt. Jag har bästellt ett nytt tillskott som heter probmini och den hoppas jag ska funka bättre. Jag har förresten ibs och leverprovlem. Och jag har alltid varit lite skeptisk till vegan produkter. Men jag ville testa dessa då de skulle vara så bra. Jag tog probimage innan, och jag mådde infalla fall bra av dom. Tyvär är jag en av dom som inte tror på vegankosten och inte häller på något som enbart är vegetabiliskt. Man behöver ju just bakterierna som finns i mejeriprodukter. Men man har givetvis rätt till sin egen åsikt. Tråkigt nog är det ju väldigt dyra produkter det handlar om.
  Hällsningar Elin

 10. Såg att det även fanns Flora 50-14 Clinical Strength Probiotika med 50 miljarder bakterier.

  Är den ännu bättre än Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika 60?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*