Osöta kardemumma skorpor

När jag bad bloggläsarna skulle önska sig vad jag skulle tillverka inkom det förslag om osöta kardemumma skorpor.
Här kommer min variant på det. Givetvis blir dessa skorpor inte som veteskorpor 😉

75 gram smält smör
3 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
3 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Smält smöret och ta i kardemumman i det lite varma smöret. Låt svalna lite.
Vispa äggen fluffigt i några minuter.
Tillsätt smöret och blanda väl.
Blanda alla övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i 5-10 minuter.
Rulla en längd 25-30 cm lång och forma till den något, lägg längden på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i ugnen i 175 grader i 30 minuter ta ut plåten och sänk därefter värmen till 100 grader.
Ta ut dem och skär längden i sneda ca 1,5 cm bitar sära på dem och med luft emellan (ca som på bilden), ställ in dem i ugnen igen, låt ugnen stå lite på glänt med en träslev emellan. Torkas i ca 1,5 timma, känn på dem så de är torra, låt de annars stå lite till.

Tips: Även att tillsätta 1 tsk mald pommerans kan vara spännande tillsammans med kardemumman.
Andra spännande kryddsättningar kan vara 1 pkt saffran eller 1-2 msk kummin eller varför inte våga prova att krydda dem med 1-2 tsk malen ingefära! Andra nötter så som malda valnötter eller pecannötter är också gott att byta ut lite av mandelmjölet med.

15 kommentarer

  1. Mums! Får testas en dag när baksuget återvänder. Baksuget har helt försvunnit. Önskar vi hade ett bageri som gjorde LCHF frallor och bakverk som i Borås i min stad också. Hade blivit stamkund!

    • Nu har jag dessa i ugnen uppskurna.

      Jag har inte gjort de tidigare för blir lite ”rädd” när det är kladdigt. Fast jag tyckte inte alls det var kladdigt. Jag tror nog att jag har fått in arbetsmetoden, fuktiga händer och forma snarare än knåda eller rulla.

      Mycket enkelt med andra ord. Provsmakat en bit efter 30 min i ugn, faktiskt redan hårt men ska förstås torka så det bli ännu hårdare.

    • Njae, inte som trad skorpor. Dessa är ju bara mandel o kokosmjöl i och inget gluten, det är gluten som ger krispighet och även socker i sockerbakning.
      Så man får ha andra förväntningar på lchf-bakverk och bröd 😉
      Om du är osäker på om du uppskattar dem, prova att baka bara halva satsen och se?

  2. Måste säga att de här blev förvånansvärt hårda! Inte stenhårda som vanliga skorpor men tillräckligt hårda. Alla som vill ha hårda osötade småkakor bör testa dessa! Kan tänka mig att lite vanilj för de som vill ha en lätt sötma vore gott också.

    De här kommer jag att göra fler gånger. Mumsar nu på de sista med en kopp varm choklad (gjord av vatten, osaltat smör och sötningsmedel).

  3. Man kan använda detta recept för att göra Biscotti. Så här gjorde jag; Jag uteslöt kardemumma och tog ett krm vaniljpulver istället samt 2 msk bakery+. Jag lade också till 10 grovhackade sötmandlar. Då blev det Biscotti!

2 trackbacks / pingbacks

  1. Bakning och rapsgris |
  2. Mandelskorpor och fröknäcke – Linnea Johansson

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*