Önskekaka?

Jag har fått fler förfrågningar om diverse kakor och tårtor som folk saknar och skulle vilja kunna baka  med LCHF-ingredienser.
Mer eller mindre beställningar på ”gör om den här kakan, den var min favorit, den bakade alltid min mamma/mormor/farmor osv.”

Här i kommentarerna får ni gärna önska er
vilka recept ni skulle vilja kunna lchf-baka!

Jag kan inte garantera att alla blir bakade, en del går bara inte att göra om…

Edit: ser ut som höstens experiment börjar strömma in! TACK alla som bidrar!

 

102 kommentarer

    • Jag har en marängtårta på G, men vad tänker du mer på när du säger ”klassisk”, vad innehåller den?
      Måste också önska dig jätte välkommen hit! 😀
      Kram Mariann

  1. Jag skulle vilja kunna baka en jordgubbstårta. Den jag far recept på är på vanlig sockerkaka, vispad grädde och jordgubbar.

  2. Alltså, är det inte socker och sötsaker man försöker komma undan när man är LCHF:are? Jag som är sockerberoende vågar helt enkelt inte prova – tål inte sötningsmedel heller så jag har inte vågat mig på att testa sukrin osv… Vet att får jag smak på bakelser och annat så är jag nog körd igen.. Men jag gillar all kreativitet som kommer fram för att hitta alternativ.

    • Jo du har helt rätt! Det är också därför som jag bakar utan socker och vetemjöl. 😀
      Dock behöver många av oss alternativ till högtidernas sockerstinnafikabröd, och det är dem jag försöker bidra med.
      Många av oss håller oss inte på ”banan” om det inte finns lågkolhydrats alternativ bakning. Hela min familj skulle falla i sockerträsket om jag inte bakade hälsosamt.
      Så det är för alla som är som min familj jag bakar och önskar ge ut en bakbok.
      Jag vet mycket väl att de med en beroendeproblematik inte fungerar att ens se ett bakverk utan att sockermonstret skriker.

      Jätte välkommen hit ska du känna dig ändå och det finns ju även annat här än bakverk 😉
      Stor varm kram Mariann

    • Hej Lena…håller med dig..Mitt eget tänk när jag började med LCHF var att komma bort helt från sötbehovet, vilket jag tror vi lurat kroppen med är ett sant behov..(det tror jag inte), och faktiskt kunna leva utan allt tillsatt sött..och jag märker efter ca 1 mnd att jag blivit mkt känsligare för det naturligt söta som faktiskt finns i många produkter. Bär för mig är sötare än förr, så det äter jag ofta..+ att just själva behovet minskar av sött, och även faktiskt salt..Det var en ’sidoeffekt’ jag inte hört någon förr upplevt..Är det vanligt?
      Jag skulle vilja råda dig efter att själv alltså upplevt minskat behov av sött..att ge allting tid. Vet inte hur länge du hållit på, men det kan nog ta några veckor innan du känner att behovet minskar, och du kan börja njuta av naturligt sött. Det är såå skönt att kunna göra det. Sen är det väl så att vi är individer…har aldrig varit en ’sötfikare’ av stora proportioner, så att avstå från kaffebröd etc är inte alls svårt för mig..men vi är olika! Skulle vara kul hitta fikabrödsrecept utan sött alls..men det kanske blir alltför trist då..en smula kanske ändå behövs..annars kanske det är bäst att helt avstå och ersätta med annat!

      • Jo det blir nog lite för trist om man bakar helt utan någon sötning. Kokosnötmjölet är ju lite sött och om man då tar bär och grädde till blir det kanske bra ändå. Man får prova sig fram där med helt osöta kakor.
        Jag har ju dragit ner sötningen till ett absolut minimum (ca 3 msk sukrin o 1/4 krm stevia) då många andra som bakar använder 1-2 dl sukrin i kakorna.
        //Mariann

  3. Tackar 🙂 Ja klassisk och klassisk… men maräng och bär ska det vara, och någon slags ”sockerkakssmet” helst, annars blir det ju mer en pavlova 🙂
    Håller med tidigare kommentar om något med marsipan också! Det borde väl gå att göra något av mandel.. men om det blir lika gott är frågan.. :p

    • Ok, så en marängsmet som är lite åt både maräng och sockerkaka blandat är det då låter det som.
      Lite som Budapestrullen fast i tårtbotten form?

  4. Lchf-typ av morotskaka med phila-smet ovanpå. bara så himla god.. så jag ”syndar” med en sån ibland…=)
    Mooniq

    • Nu kanske jag är dum som gör reklam för min egen blogg men jag har gjort jättegoda morotskakecupcakes med philadelphiafrosting som nog går lika bra att göra i tårtform. Receptet ligger också uppe på lchfrecept.com. De smakar precis som jag tycker att morotskaka ska smaka!

      • Jätte välkommen hit!! 😀
        Morotskaka med topping har jag gjort en gång i tidernas begynnelse och jag tyckte också att den blev väldigt lik de riktiga.
        Din är säkert också god! 😀
        Kram och varmt välkommen hit igen!
        Mariann

  5. Hej. Finns det något annat sötningsmedel än sukrin man kan använda. Får en metallisk bismak av den och tycker inte den smakar sött. Tacksam för hjälp. 🙂
    Linda

    • Hej och välkommen hit!!
      Vi i vår familj får också ”metallisk biskmak” eller sveda i halsen som fler av oss säger.
      Mitt trix är att ta ytterst lite sukrin kanske bara 2-3 msk i en hel kaka och ”fylla” upp med lite stevia 1/2 krm i en hel kaka.
      Prova det så ska du se att bismaken inte finns (hoppas jag)

      • Hejsan!
        Stevian jag har har jag köpt från USA och iHerb och har ingen bismak. Dock vet jag att det när som helst kommer finnas stevia att köpa på LCHF-butiken,
        kanske du kan maila Ingela och fråga närmare?
        Kram Mariann

    • ursäkta att jag frågar hela tiden, jag vill ju gärna förstå rätt. Alltså en tårta som har en botten sockerkaka och en botten maräng?
      En sådan har jag nog inte stött på.
      En marängbotten är ju inte svårt och en ”sockerkaks”botten går också att få till.
      Jag undrar hur de ska kombineras? eller menar du 2 tårtor?
      //Mariann

    • Typ Pinocciotårta/glömmingetårta/herrgårdstårta eller liknande? En tårta med sockerkakssmet i botten och en marängsmet ovanpå som gräddas på en gång och sedan fylls med grädde och bär? Jag har gjort en sådan i lchf-variant, jag hittade den på nätet här: http://highonfat.blogspot.com/2010/04/pinocchiotarta.html . Den blev riktigt bra! Med sukrin går det ju göra marängsmet. Men Marianne kan säkert modifiera receptet på den vanliga på ett bra sätt.

      • Jag har redan hittat den 😉 Fick en sådan önskan här tidigare, där det tog flera inlägg innan jag fattade vad som menades.
        Den bör inte bli några problem att göra om.
        Kommer i framtiden här tänker jag…
        //Mariann

  6. Hej igen!
    Jag tror Maria menar att man har en sockerkaksbotten och ovanpå den en marängsmet.
    Jag har varje år bakat en kaka i långpanna på liknande vis.
    Först gör man själva sockerkakssmeten i långpannan och gräddar den en stund. Sen brer man på en marängsmet och in i ugnen igen en kort stund på hög värme. Den jag har gjort har haft röda vinbär blandade med marängsmeten. Skurit ut små fina rutor. I min bakbok heter den Vinbärsbakelser. Så gott! Det skulle jag gärna vilja göra även i år. Fast jag skulle nog kunna hitta något bra alternativ till själva kakbotten. Marängen är ju inte så svår.

    • Aha!! Då fattar jag, jag tror nog farmor bakade en sådan variant. Nu måste jag forska då, för den vill jag minnas var god. 😀
      //Mariann
      ps tack för hjälp att fatta… är nog trög idag, lite varmt här…
      //Mariann

  7. Något jag saknar något galet mycket är kanelbullar och hårda kakor med eller utan fyllning. Med fyllning menar jag typ Oreos, Ballerina etc. Utan fyllning kan vara mandelskorpor/biscotti eller varför inte vaniljdrömmar? Åh! Blir sugen bara av att skriva det här.

    • Ska inte vara några problem att skapa dessa hårda kakor med eller utan fyllning! Jag noterar i listan önskemålet. 🙂 tack för förslag!
      ”kanelbulle” bör komma i bakboken, dock ej 100% konsistens men rätt nära.
      //Mariann

  8. hallå
    jag vill bara säga att du är helt fantastisk!!!
    tackar dig av hela mitt hjärta!!!
    hoppas få köpa din kokbok snart!!!
    jättemånga kramar o tack från mig
    irene

    • Ååå vad glad jag blir och vilket varmt hjärta jag får. Tusen tusen tack för underbar kommentar!
      Stor kram från mig
      Mariann

  9. Smörgåstårta 😉

    Pannkakor som inte blir sådär konstigt ”smuliga” som när man endast bakar med mandelmjöl eller kokosmjöl utan mer ”lena” i konsistensen (och inte bara smakar ägg som vissa recept)

    Önskar allmänt fler recept där man använder kokosmjöl

    Tack för en superbra blogg ännu en gång!

    • Då lär du bli ”bönhörd” när boken kommer ut! 🙂 vad gäller kokosnötmjöl recept 😉
      Smörgåstårta har jag recept på och kanske jag hoppar över den i boken och låter den hellre komma ut på bloggen.
      Vi får se när jag vet mer angående utgivningen.
      Ang pannkakor så finns det ju dessa amerikanska här på bloggen, men de bästa tunna pannkakorna är ett recept som inte är mitt och som ska finnas på iFokus.
      Kanske jag kan fota en dag när jag gjort dem och lägga ut receptet här på bloggen ändå.
      Stor kram och tack!
      Mariann

    • Jättebra pannkakor: 1ägg, 1,5 dl grädde, 0,5 dl vatten, ca 1msk fiberhusk. Vispa och låt stå ett par minuter. Blir förvillande lika vanliga pannkakor, och inte smuliga. Smeten tjocknar, späd med lite vatten el grädde! Hälsn Anette

  10. Vilket fantastiskt initiativ 🙂 Då passar jag omgående på att önska mig ett fungerande och gott recept på pepparnötter. Det är den godaste småkaka jag vet och jag har försökt baka någon variant själv med dåligt resultat. det blev torrt, dammigt, smuligt och inte alls den himmelska pepparnöt jag minns. Det skulle också vara guld med en fungerande tårtbotten. Lätt och porös men ändå saftig och utan allt vad mandel eller nötter heter (pga. hyperallergiskt barn tyvärr)… det är en sorg att inte kunna baka en födelsedagstårta med en vanlig saftig och god tårtbotten. Men kanske finns det hopp här och nu!?

    Tack på förhand! /Kricko.

    • Tack!! 😀
      Det ligger i mitt intresse också att veta vad folk önskar kunna baka. Visst är alla recepten klarar för bakboken, men kanske jag kan få förmånen att ge ut en no 2, amn vet aldrig…
      Sedan ska väl jag ha nått och bjuda bloggläsarna på också 😉
      vad gller pepparnötterna, så borde inte det vara omöjligt, dock inte 100% då vetemjöl är vetemjöl men kokosnötmjöl kan gå bra. jag får prova.
      Hoppas att kokosnötmjöl funkar för er, annars blir det nog mer eller mindre omöjligt.
      Tårtbotten är inte svårt att fixa.
      Stor varm kram Mariann

      • Kokosnötmjöl funkar toppen. Däremot inget av varken mandel, nötter eller jordnötter vilket ställer till det när det gäller LCHF-bakning ha rja gmärkt. Finns knappast något recept utan mandel och nötmjöl så jag har börjat misströsta när det gäller tårtbottten ffa. Men kanske, kanske kan jag snart baka en ”vanlig” gräddtårta med en god tårtbotten som alla i familjen kan äta av 🙂

        Sommarkram! /K.

  11. Hej!
    Saknar kanske mest nu till sommaren en smulpaj. Brukade blanda smält margarin, havregryn och (brunt) socker, o lägga på bär/äppel etc. Väldigt snabbt och lätt. Prövade med kokosmjöl, lite kokosflingor samt hasselnötter- blev torrt.. Använde kanske för mycket kokosmjöl. Saknar havregryn…

    Du har en jättehärlig inspirerande blogg!!! Vet du när din bakbok kommer ut? Kommer den att gå att beställa hit till Finland också?

    • Kanske min smulpaj här på bloggen kan fungera? http://mariannslchf.se/?p=445
      Jag har ingen aning när boken utkomma, jag vet så lite ännu, men jag borde snart få mkt mer info, och jag lovar bloggläsarna är de första att få vet! 😀
      Om den går att beställa till Finland vet jag inte. Det får ajg ta reda på när jag vet mer.
      Stor kram och ett jätte tack för positiv respons på bloggen!
      Mariann

  12. Jaa ni har fattat vad jag menar med marängtårta 😀 Och varianten med röda vinbär är ruskigt god… även med sylt, som min farmor brukade göra…. marängen blev sådär härligt spröd OCH seg….mmm…

    Vi verkar vara flera som saknar kanelbullar 🙂

    • Tillslut så slinker kronan ner… 😉 ibland är man bara så seeeg, precis som maräng 😉
      Ja kanelbulle är efterlängtad, jag har en ”vete”kanellängd som är rätt nära i konsistens, den bör komma med i boken.
      Marängtårtan lär bli fixad, den är klar i huvudet redan…
      Kram och tack för inspirationstips! 😀
      Mariann

  13. Hej Mariann!
    Vill först säga att du ger väldigt inspirerande recept. Jag brukar göra laga recept med kanske någon personlig uppiffning. Det bloggar jag om ibland och länkar till din sida så fler kan få höra talas dig 🙂 Jag har, som tidigare skrivet, också önskemål till kanelbullar, eller ännu bättre butterkaka! Det saknar jag massor sen jag började äta LCHF. Väntar spänt på att få se hur din kokbok kommer bli i framtiden. 😀 Ha det!

    • Ååå tack för att du länkar till mig och tack för att du finner mina recept bra!
      Butterkaka borde inte vara några problem, dock får man ju inte den där 100% konsistensen som en bullvetedeg ger, men rätt nära kan det bli. 😀
      Jag väntar också med spänning på att få se min bok färdig!! Känns helt overkligt att det ska bli en bokav mina recept här någon gång framöver.
      Kram och välkommen tillbaka
      Mariann

  14. Hejsan!
    Jag har önskemål på lchf vänliga brownies utan nötter.

    Skulle även önska recept på bakverk utan sötningsmedel, då jag och många jag känner får problem med magen av minsta lilla sötningsmedel.

    • Varmt välkommen hit! Brownie recept kommer i boken, och det är ju bara att för dig och andra nötallergiker att utesluta nötterna. 😀
      Fast kokosnötmjöl är ju det som jag använder som en bas i det mesta av mina recept, hoppas det går bra.
      Stor varm kram Mariann

    • Glömde…
      det blir inte många bakverk man kan baka utan sötningsmedel. Jag har ju min lunchpepparkaka den går utmärkt helt utan, det gör ju också pannkakorna.
      men man kan ju prova att helt utesluta sötning i någon kaka och se hur det blir. Sötningen fyller ju ingen annan funktion än just söta lite. Så prova du och GLÖM inte meddela här på bloggen hur det blir bara!
      Tänker också att de bakverk där man ändå har bär och grädde på bör gå utmärkt att ta bort den lilla sötning som jag har i. För jag sötar minimalt emot vad andra hivar ner i kakorna. Det vanligaste är 1-2 dl sukrin och jag tar 3 msk och 1/4 krm stevia i allra flesta fall.
      //Mariann

  15. Jag har en utmaning till dig som jag tyvärr förstår blir övermäktig… men ack, vad glad jag skulle bli om det funnes något som LCHF-knäck! Knäck är den godaste sötsak jag vet! Finge jag bara äta LCHF-vänlig knäck så skulle jag för all framtid kunna avstå alla andra sötsaker!

    Kan understryka att konsistensen inte är det avgörande. Smaken är det enda riktigt viktiga när det gäller knäck. Bäst tycker jag om den där milda, gräddiga smaken som uppstår om man bara kokar knäcken så länge att den kommer att vara relativt mjuk när den stelnat.

    Jag gör alltid knäck på lika delar grädde, socker och sirap. Smaken ska _inte_ bli som smält, stelnat socker!

    Vore oerhört tacksam om du kunde få fram något lchf-igt med kraftig knäcksmak!

    • Välkommen hit!! 😀
      Som du säger det blir nog mig övermäktigt… jag älskde knäck själv och just den där som inte blir superstenhård… jag kommer alltid ha knäck i bakhuvudet och skulle jag dyka på receptet i skallen så lovar jag att det kommer basuneras ut.
      Kram och tack för att du önskade dig något här! Uppskattas!
      Mariann

  16. #10 skrivet av yvonnel | 2011-06-13 00:07
    Jag bakade en sorts finkaka/småkaka efter recept i
    Allt om mat för ganska längesedan (15 år ?) och kan inte hitta det receptet igen.
    Det var nötter och mandel i degen och man skulle ha 2 kakor med kaffegojs emellan och tillslut doppa dem i choklad runt hela kanten.
    Dessa kakor fick jag mycket beröm för, alldeles nyligen påminde syrran om dem och hur goda hon tyckte dom var och hon är den i släkten som är bakerskan.

    Kanske har någon ett recept på något marängliknande med mandelmjöl och hasselnötter till själva kakorna och kokt smörkräm med kaffe till fyllningen.

    • Välkommen hit! 😀
      Skulle du hitta receptet så maila med det via kontaktformuläret. 😀
      men omedelbart låter det inte svårt att få till det, kaffekräm har jag,
      är det några slags macaron?
      kram Mariann

  17. Åh min absoluta favorit som jag bakar jämt har du redan. Rabarberpaj <3 Tack för det receptet. Men ibland kan jag sakna wienerbröd så himla mycket. Går det att göra om tror du?

  18. Hejsan!! 😀
    winerbröd har jag också själv grunnat över, kan gå, dock blir det nog svårt med frasigheten som wienerbröden har… men jag lägger det till listan så får vi se i en framtid.
    Stor varm kram Mariann

    • Hej och välkommen hit! 🙂
      Ja du, blodpudding… är nog inget jag kommer göra ;), men du kan säkert testa att ta i kokosnötmjöl istället för mjöl och ersätta sirap med surkin/stevia.
      Ta mindre kokosnötmjöl än vad som står mjöl i recepten.
      Lycka till!
      Mariann

      • Jo, jag har funderingar på att experimentera fram något, men det dröjer nog till hösten kan jag tro. Just frågan om hur mycket 1 dl kokosnötmjöl motsvarar i mängd av vetemjöl eller rågmjöl vore intressant att veta. När det gäller förmåga att suga upp vätska alltså. Även mandelmjölets egenskaper är intressanta. Har du några tumregler där som du kan dela med dig av?

        • Njae tumregel och tumregel… men kanske du kan prova med 1/3 först och ge det några minuter att svälla och ta i mer tills rätt konsistens är där?

  19. Inte ett sött bakverk, men kan du få till deg som funkar till matpiroger skulle jag bli glad. Kanske basen till den ”kanelbulledeg” du nämner kan gå att använda?

  20. Att baka en långpannekaka LCHF funkar ju ganska bra. Finns recept på olika sockerkaksliknande bottnar. Men jag skulle vilja ha recept på lite olika sorters glasyrer.

    Som liknar : Kärleksmums, morotskaka, toscaglasyr eller andra goda toppingar att variera sin långpannekaka med.

    Tycker att långpannekakor är så behändigt till många, att ha i frysen och att variera. Vore toppen om man kunde variera dom i LCHF- style också :=)

    • Hej och jätte välkommen hit!
      Det kommer att komma (hoppas jag) i baboken fler toppingar för cupcakes och kakor, både nöt, kaffe, choklad, kokos, lime/citron…
      Kärleksmums topping/glasyr finns ju redan på bloggen. 🙂
      Man ska dock veta att 100% topping/glasyr blir det ju inte då man inte kan använda florsocker.
      Kram Mariann

  21. Hej 🙂 Hittade bloggen på kolhydrater i fokus, och tänkte lämna min önskan efter att ha dregglat över dina recept en stund…

    Nu har jag inte läst igenom alla kommentarer här, så kanske har någon annan redan önskat men ett bra lchf-recept på MAZARINER hade jag verkligen velat ha!!

    f.ö. vilken bra blogg!

    • Hej och välkommen hit! 😀
      Tack för att du uppskattar bloggen! Kul!
      Mazariner (älskar jag också 😉 ) kommer i boken när det väl kan bli en sådan…
      Kram och välkommen igen!
      Mariann

  22. En chokladtårta, men inte med chokladkakebotten utan typ sockerkaksbotten o sedan chokladvispgrädde o så gärna ett recept på en riktigt smarrig kladdkaka också o så chokladglass också förståss. 😀

    • Hej och jätte välkommen hit! 😀
      En sådan tårta noteras på listan. Glassen likaså och kladdkaka kommer i en bakbok hoppas jag 🙂
      tack för tips!
      Kram Mariann

    • Hej igen!
      Nej jag har inte sett det bullreceptet. Tyvärr skulle jag aldrig baka det då det först och främst innehåller gluten.
      Gluten är det som jag tror är den största boven i dramat när det gäller folkhälsan.
      Just för att det är tillsatt gluten får man till bulldeg. Däremot blir det en konst att få till det utan. 😉
      Sedan är ju bakepro en svindyr produkt som jag försöker hålla mig långt bort ifrån, just för att den är så illans dyr och att den kan inte ” stå själv”.
      Kram Mariann
      ps, det kommer ett bulliknande (kanellängd) recept i bakboken, när nu den får komma ut….
      ska notera din önskan om friterat, så får vi se om det kan gå. Det är ju just experiment ajg önskar mig så! 😀 Tack!

    • Bullarna såg ju sjukt bra ut (på bilden!). Men som Mariann säger är jag inte så sugen på 2 dl ren gluten… Bakepro känns inte heller lockande. Undrar hur det blir om man tar kokosnötmjöl istället? De har ju vetemjölets egenskaper. Björksocker vill jag nog inte ha i fyllningen heller men det är ju lätt att ersätta med något annat sött.

  23. Föresten kom jag på en till sak jag önskar mig. Jag skulle vilja ha en bra pizzabotten! Ingen kaka visserligen utan mer matbröd, men ändå. Jag har testat pizzabotten på ett recept där största ingrediensen är typ Pofiber, men jag tycker i ärlighetens namn inte att det smakade något vidare. Tycker för övrigt att Pofiber överlag inte smakar så gott. Mandelmjöl är många gånger godare. Undrar om det går att få till en god och fin pizzabotten av kokotsnötmjöl? Rostbrödet såg ju fint ut!

    • Hejsan!
      Varmt välkommen hit! 🙂
      Kul att du hittade tråden, jag gillar att få tips och idéer på nya bakverk.
      dock kan jag meddela att amerikanska muffins (cupcakes) kommer det tre varianter av i bakboken när den väl får komma ut.
      Just nu vet jag inget om det… 🙁
      Välkommen tillbaka!
      Stor kram Mariann

    • Jag noterar, jag har ju fler mjuka kakor i den (hoppas jag) kommande bakboken.
      Då skulle man ju helt sonika bara ta bort smaksättningen i ex citronkakan och då borde det bli så lik en sockerkaka det nu än går utan socker och vetemjöl.
      Kram och jätte tack för att du önskar! 😀
      Mariann

  24. Hej Mariann!

    Härligt med din blog. Jag är finlandssvenska o här hos oss är lchf:andet än mer i barnaskorna än i Sverige. Jag bakar inte alls så mycket som tidigare, innan mitt ”nya-lchf-liv, men ibland blir man ju sugen eller vill baka nåt som man själv vill äta om det blir gäster i huset.

    Nåt som jag gärna skulle vilja pröva göra är en lchf-prinsesstårta. Kan man göra mandelmassa ala lchf?

    Tack i förväg,
    Heidi

    • Hej och varmt välkommen hit! 😀
      Jodå mandelmassa går utmärkt att göra á la LCHF.
      Bara att byta ut socker mot våra sötningsmedel!
      Dock blir den gröna färgen problemet.
      Men kan man tänka sig en prinsess vit/mandelfärg så går det.
      Kram från Mariann

  25. Hej
    Väldans spännande med en kokbok tycker jag. Jag köper den direkt. Jag undrar om det skulle gå å få till en jäsningsprocess utan gluten. Alltså bullar, bröd med riktig jäst. Är det möjligt tror du?
    Mvh
    Lo-Isa

    • Hejsan!!
      Kul att du väntar på och uppskattar en bakbok av mig!
      Ja det har jag grunnat över men inte testat, detta med jäsning utan gluten, det står ju ang. erythritol/sötrix/sukrin att man kan jäsa med det men det tar längre tid…
      Så någon kanske känner sig manad att prova. Jag har fullt upp 😉
      Varmt välkommen tillbaka! 😀
      Kram Mariann

    • Hej ! 😀
      Varmt välkommen hit!
      Jadu, där satte du mig på pottkanten, för just toscakaka går nog inte (gillade den själv)
      Problemet är just att man inte kan få sötningsmedlen att ”knäcka” sig.
      Kan man fixa själva toscakrämen utan att sakna kola/knäcken så kan det nog gå, men en äkta Tosca blir det ju inte… tror jag.
      stor kram och tack!
      Hoppas du kikar in igen.
      Kram
      Mariann

    • Hejsan!
      Jätte välkommen hit! .D
      Jodå, när väl min bakbok får komma ut (hoppas jag sker någon gång) så finns det två st bakverk du kommer uppskatta.
      Dels kanelsnurran och kanel och kardemumma kakan. 🙂
      Jag lovar att så fort jag vet någonting om någon bokutgivning så får bloggläsarna vara de första att veta!
      kram Mariann

  26. Hej!

    Något nu i stundande juletid jag saknar oerhört är den berömda knäcken! Min personliga favorit när det kommer till julgodis. Snälla hjälp mig finna ett substitut för denna läckerhet! – Super trevlig blogg, uppskattas väldigt!

    • Jag tror att du kan få till knäck om du kan finna ett socker som heter tagatesse eller något liknande, säljs i Norge.
      Den ska enligt Dr Sofie Hexeberg kunna knäckas. 🙂

    • Enklast är väl att bara baka utan det då?
      Eftersom sötningsmedlen bara sötar och fyller ingen annan funktion än just att söta.
      Så baka på bara och utan eller emd vilket sötningsmedel du vill. 😀

  27. Hej
    Tänkte göra en glömmingetårta.
    Men sen har jag IBS så jag kan inte äta den,
    Tål inte mandelmjöl , nötter,
    Min fråga är kan man göra en glömmingetårta gluten och laktos fri eller vad kan jag göra för något.
    Tacksam för hjälp

    • Det blir nog inte lätt för de bottnarna är ju med nötter.
      Väljer man de andra mjölen ex kokosmjöl pofiber odyl blir det ju mer vanlig botten.
      Det enda är väl att prova och se hur en marängbotten med ex kokosmjöl blir?
      Har inget bättre tips tyvärr.
      Lycka till
      Mariann

Lämna ett svar till yvonnel Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.


*