Omvandla mandelmjöl och kokosnötsmjöl i recept

Sockerkaka - LCHFFår ofta frågor om man kan byta ut mandelmjölet mot kokosmjöl och ibland kommer det också frågor om tvärtom.
Detta är inga problem att göra i allra flesta fall, här ska ni få lite ”hur ska man tänka” omkring båda dessa mjöler.

Man kan inte byta rakt av då kokosnötsmjölet suger upp vätska långt mer än mandelmjölet gör. Vi börjar med att kika på mandelmjöl till kokosmjöl då de flesta undrar mest över det.

1 dl mandelmjöl kan bytas ut till:
*2 msk kokosnötsmjöl
*0,5 dl pofiber
*1 msk fiberhusk
Du kan också välja att ta i lite av varje av dessa

Man får också prova sig fram och se hur konsistensen blir, är det något som ska hanteras och formas så bör ju degen också bli sådan att det går ta annars i lite mer. Är det muffins och mjuka kakor så kan den vara rätt lös.

Om du vill byta ut kokosnötsmjölet mot mandelmjöl eller annat tänker du så här.
1 dl kokosnötsmjöl kan bytas ut till:
*2 dl mandelmjöl + 1,5 msk fiberhusk
*0,5 dl pofiber + 1 dl mandelmjöl + 1 msk fiberhusk
* 3 dl mandelmjöl

Detta är lite generellt alltså ingen regel, så prova dig fram och våga strö lite extra om det känns för löst.

 

26 kommentarer

 1. Ungefär vad jag själv kommit fram till. Ju mer man bakar desto mer lär man sig ungefär hur man kan dosera. Jag brukar oftast kombinera mandelmjöl och kokosnötsmjöl, gillar inte när det är för mycket av kokosnötsmjölet, men gillar kombinationen. 🙂

 2. Ha!! Vilket sammanträffande, jag landade på din sida för att skicka frågan om man kan byta mandel- mot kokosmjöl! Vi har allergiker i familjen och har tröttnat på att klicka på en länk med LCHF-bröd, fika, efterrätt och det ALLTiD ska vara mandelmjöl med!

  Men nu jäklar blir det ändring! Tack!

  • Där blir det lite knivigare för då handlar det också om vad man ska baka. 🙂
   Man kan inte alltid bara ta det ena eller det andra för det handlar också om konsistens osv.
   Man får där helt enkelt rpova sig fram.
   Men 0,5 dl kokosmjöl kan motsvara 1 dl vetemjöl.

 3. Hej Marianne! Vet inte vart jag kan fråga detta förutom just hos dig. Hur fel eller rätt är det att smaksätta kakor med olika essensser såsom arraksessens o bittermandelessens.( tycker om arrakssmaken t e x i lättvispad grädde!) Ser framemot ett svar o tackar i förväg!

  • Hejsan!

   Jag tycker nog man ibland kan använda sig av essenser, oftast river jag bittermandlar istället ex i mandelmassa där det ändå ska vara malda mandlar.
   I denna värld är det svårt att undvika allt och leva som om vi levde i grottor…

 4. hej
  spännande med detta lchf bröd men vad kan man byta ut valnötsmjöl med tanke på att det finns nötallergiker i familjen
  tack på förhand

 5. Jag har ett reecept på grytbröd som innehåller 7 dl mjöl, jag borde kunna byta ut det mot ca 3,5 dl mandelmjöl. I övrigt så innehåller brödet bara salt, jäst och vatten. Måste jag också tilsätta fiberhusk för att binda brödete? Hur mycket i sådant fall? Jag är inte alls van vid att baka så det är svårt för mig att beräkna. Hoppas att du eller någon bloggläsare kan hjälpa mig?

 6. Tack för ett väldigt användbart blogginlägg. Har inte mandelmjöl hemma och skulle baka citronmuffins med tre deciliter mandelmjöl i. Det blev en blandning av pofiber och fiberhusk efter att ha läst detta – ska bli spännande att se hur resultatet blir. 🙂

 7. Jag har en liten fråga om detta och jag har ingen aning hur jag ska kunna omvandla det.

  Men om det står i receptet att man ska ta 1 msk kokosmjöl hur mycket mandelmjöl kan man då ta?

 8. Hej! Tack för den fantastiska omvandlingstabellen, den har jag haft stor glädje av. Nu har jag fått för mig att jag vill försöka göra ’yorkshire pudding’ på LCHF-vis. Jag inser att det kan bli svårt att få till den lätta luftigheten utan vetemjöl. Jag har hittat paleorecept som verkar bra, men de använder ett par dl av den kolhydratrika arrowroten – inget för LCHF:aren. Har du något förslag på hur jag skulle kunna ersätta vetemjölet? Här är ett exempel på hur ett recept kan se ut:

  4 ägg
  samma volym mjölk
  samma volym vetemjöl
  en nypa salt
  2 msk baconfett, fett från steken man tillagar eller annan fettkälla

  Man vispar ihop allt utom fettet till konsistensen av tjock grädde och låter stå och svälla minst en halvtimme, gärna betydligt längre. Och så in och grädda i fettet i het ugn till de har puffat upp sig riktigt fint.

  Hur kan man tänka här, utifrån de olika LCHF-mjölernas egenskaper?

 9. Hej!

  Jag ska baka en sockerkaksliknande proteinkaka, som innehåller 3 msk mandelmjöl. Tror du att detta kan ersättas av endast fiberhusk?:)

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*