Mjölkproteinets eventuella farlighet…

Första gången jag stötte på att det finns A1 mjölk och A2 mjölk var i denna tråden på KiF.

Sedan har jag nu sökt lite information omkring detta och funnit lite på svenska men en hel del på engelska.
Detta är mycket intressant och bör kanske också vägas in i ohälsans problem…

”Troels Østergaard som hade fått den kniviga uppgiften att kort presentera några av bokens centrala idéer. Det gjorde han genom att ta upp begrepp som beta-kasein, mjölkmorfin och IGF-1. Men det är i magen det hela börjar: När mjölken där ska brytas ner av enzymerna bildas ämnen som liknar morfin, kasomorfiner. – Hjärtsjukdomar, diabetes, autism och andra sjukdomar hänger ihop med kasomorfinerna. Den dåliga nyheten är att det uppstår kasomorfiner när man dricker mjölk, den goda är att det inte gäller all mjölk, förtydligade Østergaard. Det finns A1-mjölk och A2-mjölk och det är den senare som är den ursprungliga. Modersmjölken är A2 liksom getmjölk, mjölk från jakoxar och vissa andra ko-raser. I all mjölk finns både A1 beta-kasein och A2 beta-kasein”

För den som är nyfiken och lagd åt forskningshållet kan  hitta i länken till KiF en del intressanta inlägg och länkar.

Jag har ju lutat åt att mjölk från gräsbetes och helt obehandlade (rå mjölk= raw milk) borde vara det mest hälsosamma. Detta sätter detta i litet annat perspektiv, nu kanske det bästa är A2 mjölk från gräsbetes djur och helt obehandlade!

Ja,  man får vara beredd att revidera sin ”förståelse av sammanhangen” ofta i dessa tider…

Ps. intressant att man nämner ”mjölkmorfin”, det finns ju ”glutenmorfin” också, dvs hur gluten blir morfin…

 

 

2 kommentarer

  1. Intressant. Om man läser en bit ner i artikeln som du länkar till om A-1 och A-2 mjölk, så står det så här:
    ”På Island har man bevarat den gamla nordiska rasen. Det är samma ko som vikingarna förde över från Norge för 1100 år sedan. Det visar sig att det på Island bara finns hälften så mycket diabetes (typ 1) som i övriga Norden.”
    Här kan man läsa om Islandskon:
    http://www.biodiverse.se/articles/med-anor-fran-vikingatiden
    Vi har en släkting till Islandskon här i Sverige, nämligen Fjällkon, och den kan man läsa om här:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Fj%C3%A4llko

    Med andra ord får vi som gillar mjölk leta upp en Fjällko om vi ska få A-2 mjölk…eller?

    /Eva

    • Hejsan och välkommen hit! 🙂

      ja vi får börja efterfråga A2 mjölk, det verkar som enligt de engelska länkar jag stött på som att det i USA och på Nya Zeeland finns sådan mjölk att köpa, dyrare (givetvis) än ”vanlig” mjölk.

      Det verkar vara enkelt också att ta prov från kor just för att se vilka som ger vad…
      Klart en information man får ha ögon och öron öppna omkring. 🙂

      Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*