Marianns bekännelse…

soluppgång 089Jag måste erkänna att jag innehar två olika känslor, och de är nog varandras motsatser.

Oftast är det vansinnigt roligt och på ett underligt sätt hedrande när jag numera ser det stora utbud av bakning med kokosmjöl. Tidningar och vissa bloggar är numera fulla av dem!

Hedrande och med en viss stolthet känner jag mig högst delaktig, för då ”vid tidens begynnelse” dvs hösten 2010 när  ”ingen” bakade med kokosmjöl (i Sverige). Hur man än letade så hittade i alla fall inte jag några recept med detta mirakelmjöl som jag så smått började kalla detta kokosmjöl.

Till att som nu vimlar det av recept som om man ska hårdra det hela är sprungna ur mina första trevande försök att baka med kokosmjölet. Känner mig så stolt och glad över det!

Man kan tom se att andra LCHF författare har låtit sig inspireras av mina recept att man tom lagt ut snarlika recept i sina böcker!
Gjort om passligt mycket att det inte är kopior men ändå så lika att tom några läsare tycker sig känna igen recepten som ”Marianns”…

Fast när man ser recept i tidningar, böcker och bloggar som är såpass lika att man ändå inser från var man funnit originalet, men låtsas som om de är ens egna då är det inte alltid lika roligt…

det är väl här den andra känslan kommer in 😉
Dvs jag kan känna mig både glad/stolt och också ledsen och i bland tom arg…

Hoppas ingen tar detta som ett gnälligt inlägg får så är det inte menat i alla fall. 🙂

 

 

 

20 kommentarer

 1. Jag förstår dig Mariann! Jag brukar alltid hänvisa till originalreceptet (om jag kommer ihåg var jag hittade det) även om jag har modifierat det lite. Jag tycker skaparen ska ha cred! <3

  • ja så är det ju också ”bra recept färdas lååångt” och tillslut vet man ju (givetvis) inte vem som är upphovsman 🙂 det är liksom där stoltheten och glädjen kommer in.

 2. Självklart ska man länka till källan.

  Jag har ju själv en blogg, experimenterar ganska mycket med recept, byter ingredienser testar och provar. Jag kan ju inte garantera att det jag själv knåpat ihop inte är likt någon annans recept men jag försöker alltid hänvisa till källan om det finns en källa. Det är ju vad jag vill att mina läsare också ska göra om de lånar mina recept.

  Jag förstår din känsla helt och fullt. Och självklart ska du vara stolt över att ha tagit kokosmjölet in i LCHF-bakningen… det är ju toppen!

  Lycka till med nya boken!
  Kram Erika

  • Tack för lycka till!! ja det blir spännande att se hur den tas emot…
   javisst låter alla sig inspireras och det är kul!!
   Även jag inspireras av recept men gör oftast om dem väldigt mkt för just att inte kopiera helt 😉
   sedan har ajg gamla favoriter och gamla urklipp som man inte vet vem som är upphosvman, men detta är ju sockerrecept som då omvandlas, inte samma sak känner jag då.

  • Mariann, jag sätter aldrig ut några recept på någon sida….jag bara knycker av andra :)) Men, så fort jag ser något Lchf bakrecept så tänker jag alltid på dig! Du är ju liksom LCHF- bakningens moder…så är det bara!! Stå på dig, har de knyckt av dig så ska det hänvisas till rätt källa, basta!!!!

 3. Hej Mariann!
  Jag måste säga att jag har reflekterat över det här när jag stött på ett recept och känt: Men det här måste ju vara Marianns recept från början!. Så även om författaren haft fräckheten att inte nämna källan till ursprungsreceptet så är vi många som så väl vet det ändå.
  Känner så väl igen hur det är att vara pionjär, både glädje och stolthet men även ibland sorg.
  Kramisar på dig Mariann!

 4. Ibland tror jag att tidningarna slarvar också, expressenbilagor etc. verkar inte direkt ha råkoll. Såg ett recept i en tidning hämtat från en blogg där jag vet att skribenten givit dig cred och länkat till dig, men i själva tidningen stod bara ”från x blogg”.

 5. Tycker det har blivit för mycke kakor och bröd i LCHF. Är det inte bättre att göra sig av med laster som gjort oss feta och sjuka.

   • Äter jag så mycket kolhydrater som är i dessa bröd och kakor höjs mitt blodsocker rejält. Tycker det är jättegott de recept du bjudit på så det är inte för att kritisera läser med glädje din blogg saknar den när du håller upp

    • vissa av bröd/kakor/bullar innehåller så lite kolhydrater att de mkt väl kan ingå i en sk. UFO=UnderFemOmdagen 😀
     Då har du bara inte hittat de rätta recepten för dig om ditt blodsocker höjs rejält 😉
     Här har fyra olika individer frossat i bakverken och vi mätte blodsocker… inte en krusning hos någon av oss. 😀

 6. Det här tycker jag är märkligt… Jag skrev inlägget ovan i tro att du pratade om din dotters gröt – och då var jag verkligen helt säker på att Åse hade givit dig cred i bloggen, var säker på att jag läst något i stil med ”det verkar som om originalet kommer från…” och tyckte att wow, vad bra att hon faktiskt talar om detta. Vet att jag sen läste Expressen och tänkte ”ojdå, där har de slarvat”. Men nu kan jag inte hitta det inlägget i Åses blogg som jag hade i minnet. Tänker att jag antingen minns fel, eller att inlägget om gröten korrigerats, eller att hon pratar om gröten i ett annat blogginlägg (utan recept) och DÅ ger dig cred. *kliar mig i huvudet* Jag brukar ju inte minnas så galet.

  • Låter väldigt härligt och jag tror nog du minns rätt 🙂
   Jag är övertygad om att du inte minns fel, sådant minne ”skapas” ju liksom inte, helt omöjligt.
   jag tackar dig varmt för att du berättar för mig vad du mins 😀 UPPSKATTAS!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*