Lite nytt om LCHF-sötningsmedel

De sötningsmedel som anses godkända inom LCHF och som jag använder mig av då de inte höjer något blodsocker(=hälsa) är Erythritol vilket är namnet på alla sötningsmedel av märkena Sukrin, sötrix och sötin. Det är en naturlig sockeralkohol och finns naturligt i frukt och vissa grönsaker, och utvinns genom fermentering (jäsning) av druvsocker. Processen är lik den som används vid framställning av yoghurt. Erythritol finns naturligt men i mycket liten mängd i tex päron, vindruvor m.m. Samt i jästa livsmedel som vin och ostar.

Stevia är det andra sötningsmedlet som jag använder och har blandat det alltid med erythritolen till en lagom blandning där varken stevians bismak och erythritolens metalliska smak märks.
Stevia är en växt och kallas sötflockel på svenska. Vill du veta mer om stevian så finns mycket bra information steviafakta hos Stevia Vital  och seviasocker.se

Jag har alltid blandat dessa i proportioner av 2-3 msk erythritol och 1/4 -1/2 krm stevia i bakverken och godis.

Numera så börjar det leta sig ut färdiga blandningar av erythritol och stevia hos fler företag som säljer lchf-sötningsmedel.

Den som är först ut och har väl haft detta på marknaden ett år, (dock utan min vetskap) är Stevia Vital och där kallar man det rätt och slätt för steviasocker. Jag har fått prova denna blandning och en lagom dosering verkar vara 0,5 -1 msk i normala kakor.
Jag skulle önska att man kunde minska stevian ytterligare i dessa blandningar, för ibland tycks stevian gå igenom.

En lösning på detta om det är fler som upplever det så är att ta 0,5 msk steivasocker och 1-2 msk erythritol.

Vi får hålla ögonen öppna för det kommer komma fler märken av färdiga blandningar på marknaden.  Vart eftersom jag får lov att prova ut dem (de som vill att jag gör det) kommer jag att redovisa i blogginlägg hur just det ena eller andra märket ska doseras i mina bakverk och hur man kan tänka.

Återkommer fram på nya året med fler märken efterhand som de dyker upp!

1 kommentar

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*