LCHF-kakao vs LCHF-kaffe

Många som inte dricker kaffe eller inte vill dricka kaffe jämt gör ju sin LCHF-dryck (MBC) av kakao eller te.
Idag ska vi kika lite på kakao. Enligt minmat.net så innehåller kakao 10,60 gram kolhydrater per 100 gram.
1 dl kakao väger 45 gram och 1 msk väger ca 6 gram. Tar man då som jag 1 msk kakao i min LCHF-kakaodryck så innehåller den endast 0,64 kolhydrater.
Jag gör min på drygt 2 dl kokande vatten och 40 gram smör, mixas med 1 msk kakao.

Kikar vi då på kaffet så innehåller bryggt kaffe 0,40 gram kolhydrater per 100 gram. 1 dl väger 100 gram, så en mugg kaffe med 2 dl bryggt kaffe innehåller 0,80 gram kolhydrater. Jag gör mitt LCHF-kaffe på 1 dl kaffe och 1 dl koktvatten mixas med 30 g smör och 30 g kokosfett.
Väljer du att göra kaffe på snabbkaffepulver så innehåller det 42,60 gram per 100 gram. Gör man då en mugg kaffe med ca 6 gram snabbkaffepulver så kommer den muggen upp i 2,56 gram kolhydrater. Fast snabbkaffe kanske inte väger så mycket för en mugg? Enligt uppgift väger en nescafé skopa kaffe  7 gram.

Så att dricka en varm lchf-choklad om dagen eller två kan knappast betyda några övermängder kolhydrater likaså kaffe. Men dricker du snabbkaffe jämt, kanske man ska överväga mängden som kan bli över dagen…

Ät, drick och var glad!

 

21 kommentarer

 1. Nescafe räknar att man tar 2 gram per kopp, vet dock inte hur stor en kopp är! Min burk med koffeinfritt kaffe är på 100 gram och det ska räcka till 50 koppar.

  • Ok, jag hade inget snabbkaffe hemma men tänkte att det kan väga ca som kakao… men hur som är det mer i en mugg snabbkaffe ändå väl?
   Poängen var emr att visa att lchf-choklad är ok ur kolydratssynpunkt, likvärdig kaffe. 🙂

 2. Oj! Är det mer kolhydrater i snabbkaffe?? Har jag aldrig tänkt på. Å jag som tillåmä tycker det är godare än vanligt bryggkaffe. Dessutom smidigt! Suck… får väl börja ladda kaffekokaren då. För antal snabbkaffe muggar kan bli många på en dag. 5-6 en vanlig dag. :/

  • Det är troligare du får problem med koffeinet i den mängden kaffet än den mängden kolhydrater det blir.

   Koffein och andra stimulantia ger ofta påslag av stresshormoner (vilka ökar även när man blir stressad såklart samt vid sömnbrist – vilka är kopplade till viktökning och framförallt bukfetma).

   Finns även vissa indikationer på att koffein kan ge insulinpåslag, vilket ju är det man i mångt försöker undvika med lchf.

   Så har man svårt att gå ner i vikt är det nog mer läge att se över koffeinet än kolhydraterna från kaffe om man dricker mycket.

   • Tack för dessa upplysningar! 🙂
    jag mår inte bra av för mkt kaffe, har aldrig gjort.
    kakao upplever jag inte alls ha samma effekt som kaffe.

  • ja sådan är faktan från minmat.net, dock kasnke mina 6 gram per kopp är överdrivna, tänkte att det kasnke väger som kakaon, men så är det kanske inte…

  • Varsågod, det kan du nog, kan inte tänka mig att lite kakao skulle störa 😉 men alla är ju individuella, men om kaffe faktiskt innehåller mer kh än kakao i en mugg så…

   • Tack för cacaotipset. Har aldrig druckit slätt kaffe, utan alltid haft något till, smörgås eller äpple eller apelsin, så jag mådde faktiskt illa av fettkaffet. Och tack och lov att någon gillar att räkna ut och jämföra. Jag kan inte själv tänka mig något tristare. Då kanske du kan hjälpa mig att räkna ut hur mycket kolhydrater totalt det bli i en kopp kakao om jag tar en tesked sötningsmedel i?

 3. Att snabbkaffe skulle innehålla mera kolhydrater än vanligt kaffe är en liten missuppfattning som av någon anledning verkar finnas inom LCHF-kretsar.

  Drickfärdigt kaffe gjort på snabbkaffe respektive bryggkaffe av motsvarande styrka och mängd innehåller exakt lika mycket kolhydrater. Det här eftersom snabbkaffe inte är något annat än spraytorkat vanligt kaffe.

  Hi-hi, javisst. Det mesta går egentligen bra att äta inom LCHF, men i rätt mängder. 🙂

  Och bra jämförelse!

  Ska testa ditt recept så snart jag får tag på en ny mixer. Jag brukar köra i ett eller två ägg också eftersom jag tränar en hel del och ytterligare 1-2 dl vatten och en nypa salt. Men din variant kanske är ännu godare och säkert bra ihop med något annat proteinrikt till frukost.

  Kram!

  • Fast kikar man på minmat.net och livsmedelsverkets lista så står det svart på vitt att snabbkaffe innehåller 42.60 kh 100 gram och det verkar som en skopa väger 7 gram i en mugg kaffe.
   men jag ska inte svära ang kaffe vs snabbkaffe. Men inlägget gick ju mer på att jämföra kaffe med kakao 😉 att snabbisen fick hänga på var en händelse…

 4. men man kan ju inte sprida desinformation bara för att man vill göra en jämförelse och dessutom gärna vill att den ska utfalla till fördel för en av sakerna… och du skrev själv att du inte visste hur mycket kaffe man tar till en kopp för du har inte mätt… jag kollade på SLV och där står faktiskt att det är 0,4 gram kh i bryggkaffe och det står exakt samma värde för pulverkaffe… sen att du gissar att det är något annat på grund av att det är mer i själva pulvret utan att ha vägt utan bara gå en gissning gör att det verkar lite ganska ovederhäftigt faktiskt…. man vill ju kunna lita på uppgifter som ges! Inte att det bara är gissningar…

  • jag har fått uppgift av en läsare som vägt och hon fick det till 7 gram för pulverkaffe. Så gissning är det inte, men jag personlgen har inte kollat upp det. 🙂
   SLV uppgifter (minmat.net) är det jag använder också och då är kh halten högre i pulverkaffe per 100 g, så som jag fick fram uppgifterna i alla fall.

   • Bara för att stilla nyfikenheten gick jag och vägde nescafé’s pulverkaffe. Vägde upp 10 tsk mått vilket gav ca 15 gram – alltså ca 1.5 gram per tsk man tillsätter. Hur mycket man blandar det med verkar variera mycket dock. Men ca 2 tsk per kopp (1.5-2dl) verkar vanligt bland de jag mött som dricker det. Vilket ger ganska lika ”vanligt” kaffe i så fall, men en del blandar väldigt starkt.

    Men tror fortfarande att det är ”viktigare” att oroa sig om koffeinet i kaffe än kolhydraterna i – det är nog mer signifikant. Dricker man så mycket att det blir nämnvärda mängder kolhydrater har man nog druckit för mycket kaffe i alla fall och bör nog fundera vad det hittar på med ens ämnesomsättning än några gram kolhydrater.

 5. Alltså, jag blir egentligen inte klok på detta men jag har länge funderat över just MBC, är det vad detta kallas?
  Anledningen till att jag inte testat det innan är att jag faktiskt tycker att det låter riktigt äckligt 🙂
  Men idag tog jag mod till mig och kokte mig en kopp starkt kaffe (som alltid), mätte upp 30 g smör och 30 g deodoriserat kokosfett. Hällde kaffet över fettet och mixade. Eftersom värmen från kaffet försvinner lite när man mixar så hällde jag på lite mer kaffe i koppen efteråt.
  Nu…smaka…håll för näsan…nej, bit ihop.
  Det var ju gott och väldigt krämigt i konsistensen! 🙂

  Kommer nog att börja ta detta på morgonen, tack för tipset.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*