LCHF gör oss sömniga på dagen…

lchf655_1034226cskriver SvD idag:
”De amerikanska forskarna fann att en hög fettkonsumtion hängde ihop med ökad trötthetskänsla dagtid, medan ett högt intag av kolhydrater associerades med ökad alerthet. Det fanns inget samband mellan proteinkonsumtion och trötthet eller alerthet. Resultaten var oberoende av såväl försökspersonernas kön, ålder och BMI (body mass index) som deras totala mängd sömn och kaloriintag.

– Ett ökat fettintag har en direkt negativ effekt på alertheten hos i övrigt friska, normalviktiga vuxna, säger Alexandros Vgontzas, profes sor i psykiatri vid Penn State College of Medicine.

Försöksgruppen bestod av 31 friska och normalviktiga personer med normala sömnvanor i åldersspannet 18-65 som fick tillbringa fyra på varandra följande nätter i ett sömnlaboratorium. Man undersökte där även kostens inverkan på tröttheten.

– Det verkar som att en fettrik diet har en direkt negativ effekt på vakenheten, men även på personens funktionsförmåga samt den allmänna säkerheten, säger Vgontzas till Science Daily.”

Då blir ju det väldigt intressant och veta om de hade ätit en högfettkost under längre tid så att de alla var gott och väl över de berömda omställningsbesvären som väl de allra flesta ramlar in i om man kör stenhårt från dag 1. Eller om de åt ”normalt” först och fick högfett i anslutning försöket, för då mår man ju inget vidare som kolhydratsdriven och en kropp som fattar nada att använda fett som energikälla…

Återigen en undersökning som tidningarna tar upp utan att veta vad de ska titta efter….
Lite kul blir ju det då Sveriges bästa minne striktar upp sin LCHF veckorna innan tävling, undra om svd känner till det 😉

 

8 kommentarer

 1. Lite kul hos Kostdoktorn i går och idag. Det talas om att långsiktigt kunna hålla fast vid LCHF.
  *
  Har lite svårt att förstå motståndet mot brödsubstiut och undrar när LCHF-rörelsen skall bli nyfiken och fråga sig hur får vi med dem utan övervikt och/eller sjukdom? Inte minst barn och ungdomar som lever i en oerhört kolhydratstinn miljö.
  *
  Har beställt bakery+ och väntar med spänning men så dyrt och omständligt. Det behöver verkligen komma ut i hälsokosthandeln!

  • jaa jag kan hålla med dig på båda punkterna 😉
   det man kan göra är väl att fråga sin lokala hälsokost om de inte kan ta in bakery+, det är ju ett perfekt baksocker det bästa faktiskt…
   och vad det gäller det andra…. jadu… jag tror det har blivit en princip som nu inte kan ändras, lite som alla de toppar de angriper som inte kan ändra sig för då tappar de ansiktet…
   Har man från början tyckt en sak så står man principfast fast vid det, för annars hade man ju fel förut 😉

   Lyckligtvis så gör ju folk som de vill och jag noterar att delar jag ett recept eller meddelar om sådant som är sötat med stevia så gillas och delas de inläggen på fb mest 😉

 2. Hur påverkar högfettkost vårt hjärta och våra artärer? Fettet lär ju inte rinna rakt igenom. Har man åderförfettning i artärerna … bildas det inte då mer och mer fett och till sist kan det bli igenslammat och bilda proppar?
  Vad tror du om detta?

  • Det är en komplex fråga du ställer men har du ca 50 minuter att avstå titta på denna föreläsning med Kostdoktorn Andreas Eenfeldt http://www.youtube.com/watch?v=9Hy737EuL-o&list=UUyxvKecjm1eH83nmDmVlvA&index=3&feature=plcp.

   En annan mycket seriös debattör är Ann Fernholm. Hon har studerat sockrets och raffinerade kolhydraters verkan på våra kroppar och visar hur högt blodsocker är det som slammar igen våra kärl, inte fettet.

   Kan varmt rekommendera hennes bok Ett sötare blod och hennes blog hittar du här http://ettsotareblod.se.

  • Läs ”fundersam” svar 🙂
   sedan tycker ajg att jämföra att diska ur en kastrull med gammal intorkad pasta eller gammalt intirkat smör förklarar något för mig, dock är ju ett sådant test helt ovetenskapligt 😉

   • Precis så har jag också funderat. Låt potatis stå i kastrullen ett dygn, eller ännu värre (läs snabbare kolhydrater) mannagrynsgröt!!!! Det diskar man inte ur i en handvändning, det fastnar verkligen. men olja, smör, gräddsås, går lätt och fint.
    Men jag vet också att det inte alls funkar på samma sätt… men ändå 😉
    Kan verkligen rekommendera Ann Fernholms bok samt även hennes blog ettsotareblod

    Nej, nu är jag så trött (ironisk) så jag måste sova, mohahahaha

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*