LCHF för katter och hundar

Våra älskade husdjur mår dåligt på dagens kost och de får samma sjukdomar som vi människor och det beror på att de inte får artriktig föda, precis som vi människor i flest heller inte får.
Vad är då artriktig föda? Det kallas ofta BARF och det står för Biologiskt Anpassad Rå Föda. För att Barfa sin hund eller katt krävs att man har läst på och kan väga och mäta. Ingen av våra husdjur skulle tillaga maten innan de äter den och inte springer katter ute på sädesfälten och tuggar spannmål och grönsaker.  De äter ju fåglar, möss och andra gnagare levande, dvs råa, i rätta proportioner, det är där räknandet kommer in i bilden. Vill du läsa mer om Barf finns det fler ställen på nätet du kan besöka, men detta är ett av dem Barf.iFokus.

Är man då som jag med mina katter lite ”lat” och har inte kunskapen att Barfa dem så gör jag det som är näst bäst, eller så nära Barf man kan komma utan att Barfa själv, dvs köper bra mat och är noga med att det knappt innehåller kolhydrater. Då har jag förstått genom mitt forskande på just ovanstående länk att Mjau blötmat är bäst och därefter kommer torrfoder av sorten Orijen och Carnia Lynx när det gäller katter. Carnia wolf heter det för hundar, vad gäller andra foder för hundar rekommenderar jag den tidigare länken och där kan man ju också ställa frågor.

Carnia Lynx är ett svensk foder som tillverkas i England. Jag rekommenderar två ställen att köpa ifrån om du inte finner fodren i din djuraffär och det är LCHF Butiken och Foderbilen.

Varför inte passa på när du ändå handlar LCHF varor i LCHF butiken till dig och familjen, att också passa på att köpa gott artriktigt foder för katten eller hunden?

7 kommentarer

 1. Jag märkte verkligen skillnad när jag bytte från vanligt shoptorrfoder till Orijen. Vi hade veterinärfodret Hills m/d innan när min diabeteskise levde, och det var ju ”lågt GI”, så det funkade hyfsat, men när han dog köpte vi vanligt ”sågspånsfoder” och det var vidrigt vilken skillnad det blev på fröken Gretas hunger och krav på mat!! Innan satt Greta jämt i köket och knorrade och var hungrig. Stackarn! Aldrig mer!! På 2 dar var hon mätt och nöjd! Acana är ett annat foder jag rekommenderar som brukar vara med i lowcarblistorna. Sedan käkar ju mina huliganer ”råtten” och fåglar också ute i naturen – det mår dom allra bäst av!

  Jag har bloggat om min diabeteskatt och får ofta mail från andra kattägare som har nydiagnosticerade hankatter som väl troligen är ”foderförstörda”. Det blir vanligare och vanligare…

  • Har nu kikat upp Acana och det skulle jag inte köpa till mina katter. Mest för att det innehåller fisk, katter bör inte äta fisk alls.
   Och innehållsförteckningen är inte en kul läsning heller.
   Ingredienser
   Torkat laxkött (40 %), potatis (russet), ärtor, färsk urbenad lax, färsk urbenad sill, sillmjöl, pumpa, soltorkad alfalfa, färsk urbenad flundra, laxolja, äpplen, morötter, blad från rovor, organiska alger (tång, blåstång, rödalg), enbär, tranbär, sen häggmispel, svarta vinbär, kvanne, cikoriarot, röd klöver, hallonblad, maskrosrot, myntablad, ringblommor, kamomillblommor, rosmarin, lactobacillus acidophilus, enterococcus faecium samt vitaminer och mineraler.

   Konsveringsmedel
   Askorbinsyra och vitamin E.

   Innehåll och fördelning av kalorier
   Kalorifördelning 4050 kcal/kg (460 kcal/250 ml) varav 36 % energi från protein, 32 % från fett och 32 % från frukt, grönsaker och havre.
   32% kolhydrater!?
   //Mariann

 2. Ja det är förfärligt att våra husdjur får samma sjukdomar som vi av FEL mat. Jag känner inte till Acana får kika på det fodret. Tack.:)
  Ja det bästa är väl att låta katter fånga sin mat själv, men mina är inne…. och då funkar ju inte det.
  Kram Mariann

 3. Jag har gått över till färskfoder-helt enkelt! Just så de skulle välja själva om de var i det fria.Ja,det är ju fryst för att det skall kunna fungera praktiskt för oss.Nordic hundfoder,heter det(tillverkas i Ystad)Mina hundar mår jättebra nu för tiden!Sedan jag själv valde artegen,ursprunglig föda vill jag inte ge mina något annat heller.Jag kan varmt rekommendera alla att välja detta alternativet.Rent kött/fisk/fågel….

 4. Finns det någon som har tips på bra hundfoder? Eller kanske någon hemmablandning? Hur stor del skall vara protein tex? Vet att katt har högre proteinhalt i sin mat.Skall man blanda i någon olja? Vilka grönsaker?

  Jag har en gammal hundmatsbok men där innehåller recepten makaroner och ris bla.

  • Jag skulle rekommendera dig att gå in på BARF iFokus
   Där vet dom allt om mat och djur.
   Jag vet också att Carnia har ett torrfoder för hund Carnia Wolf heter det.
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*