LCHF definition

Detta med att definiera vad är LCHF, ja bortsett ifrån det uppenbara att LCHF står för Low Carb Hig Fat, kan vara lite knepigt, det blir man varse när man i synnerhet kommer att pratar om kolhydrats mängden. LCHF säger ju faktiskt inget varifrån kolhydraterna måste komma för att kallas LCHF utan den definition som LCHF-magasinet gått ut med är:

 • Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
 • Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
 • Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
 • 100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost
 • 30 E% kolhydrater om dagen, och däröver = Kolhydratbaserad kost

Debatten gick het länge inne hos Kostdoktorn om denna definition, jag finner den helt ok, någon form av avgränsning kan behövas ifall man ska forska på LCHF och/eller göra färdigmat. Då behöver man kunna lita på att det som man köper och/eller forskar i verkligen är en lågkolhydratsdiet.

Däremot säger det inget särskilt om från var kolhydraterna ska komma för att få ingå i en LCHF. När man som jag läst runt och forskat i 3 år omkring LCHF, har man stött på en mängd varianter av LCHF, det finns lika många LCHF varianter  som det finns LCHF ätare.

Min variant då, hur ser den ut?
Jag själv anser att det är mängden kolydrater per dag som är avgörande. Jag håller mig nog omkring allt från några få gram- 20 gram om dagen. Var ifrån hämtar jag mina kolhydrater?
Helt klart mest från grönsaker (ovanjord), men jag kan ibland använda tillbehör/smaksättning som:
Senap, ketchup, chilisås, inlagda gurkor/rödbetor, ansjovis, sill, charkuterier och mörk kvalitetschoklad på minst 70% kakaohalt.
Alla dessa tillbehör/smaksättningar innehåller ju socker, men då man eller i alla fall jag, inte äter alla dessa samtidigt varje dag, inte ens varje vecka, så kan de mycket väl få ingå i min variant av LCHF. Jag gör nämligen ingen skillnad alls mellan kolhydraterna=sockerarterna, så om de heter sackaros, fruktos, glukos, maltos, laktos och stärkelse, bryr jag mig egentligen inte om. För mig är det alltså mängden som är avgörande.

Många äter ju finncrisp och ryvita och det är ju stärkelse, många tillåter sig en frukt då och då och det är ju både fruktos och glukos. Fler använder sig av mörk choklad ibland. Grädde är flitigt använt inom LCHF och det är ju laktos. Några äter potatis, osv osv. Jag håller koll på alla dessa sockerarter i min variant av LCHF att det inte blir för mycket.

Eftersom det finns gamla favorit recept, där man använder ex. mörk choklad och framför allt min mammas köttfärssås som ungarna här har uppskattat mycket innehåller 0,5 dl ketchup, så lagar jag den ibland. Ibland är för mig kanske 1 gång i månaden. Ta exempelvis min mammas köttfärssås som innehåller  en halv deciliter ketchup= ca 50-60 gram, min ketchup innehåller 16 gram per 100 gram. Detta gör att hela köttfärssåsen för 2 portioner innehåller 8 gram kolhydrater ifrån ketchupen, dvs 4 gram per person. Lägg därtill en liten lök, och tomatpuré så kommer kanske hela köttsåsen upp i 5-6 gram per person, det är väldigt lågt om man exempelvis jämför med ”Mickes köttfärsås” som innehåller 250 gram krossade tomater, lök och paprika och en burk creme fraiche. Där är nog hela dagsransonen med i bara middagen.

Ja, jag tror ni förstår hur jag menar och tänker. Hur ser din variant ut? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Jag uppmanar alla att äta sin variant och låta andra äta sin, vare sig man nollar kolhydraterna eller är mer liberal.

Mariann

Dekalen här ovanför kan köpas för ”lämpligt belopp” HÄR.


4 kommentarer

 1. Hej! Min kommentar tidigare bara försvann så jag försöker igen :o)
  Har ätit LCHF sen 21 mars. Började för att jag vill gå ner några kilon men redan dag2 upphörde min dagliga magont
  Har haft känningar av muskelsvaghet lite kramp i benen huvudvärk och yrsel men har förstått det är vanliga biverkningar i början. Listan med kolhydrater är en bra måttstock men vet inte riktigt hur jag räknar ut mängden så det inte blir för mycket? Äter broccoli och blomkål till middagen samt sallad oftast gjord på vitkål till. Middagen görs på LCHF recept. Till frukost blir det mestadels 2 min mandelbröd med äggröra. På kvällen kan det bli ca 1/2 dl solrosfrön/pumpafrön. Mellanmål ibland på advokado och ost eller turkisk youghurt med ytterst lite musli el bär. 2-3 muggar kaffe med mjölk och grädde hinns åxå med. Har sett att det finns de som äter betydligt fler ggr/dag och jag undrar om jag kanske äter för lite men är inte speciellt hungrig och mitt sötsug har försvunnint vilket jag trodde var en omöjlighet :o)) Ha en bra dag! Kramiz <3
  PS Är glad för att ta en fika när jag är i stan finns det LCHF vänliga kakor el bakelser?

  • Hej Birgitta!
   Min mat (jag lägger in den i mina länkar strax) är ett bra ställe att mäta och väga och sedan lägga upp dagens intag på, d får man superkoll på nivåerna, både kalorimässigt (så man inte svälter sig) och på kolhydrater, fett och protein. I början behöver man ofta äta när man känner sig hungrig, för några betyder det ofta , andra klarar sig med 2-3 g per dag. Huvudsaken att man äter bra under dagen som helhet, sedan om det är 1, 2 eller 3 g spelar mindre roll.
   Ang ”fika på stan”, har jag inte hittat några LCHF alternativ, bortsett från att på de flesta ställen brukar man vara tillmötesgående om man ber om ex grädde och lätt tinade bär, eller be om att få räksmörgåsen utan bröd osv
   Hoppas det var svar på det du undrade, återkom annars 🙂
   Mariann.
   ps, ja, det du nämner om besvären är typiska sk övergångsbesvär från kolhydratsdrift till fettdrift. Det är bara att stå ut 😉

   • Tack för svaren!
    Tänkte åxå på om man kan be om grädde och bär kanske med lite mandel till och hoppas på att de inte ska tycka det är allt för besvärligt ;o))

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*