Kostråd kan göra svenskarna feta – Vetenskapens värld 12/9

” De rådande kostråden om lite fett i maten kan ha bidragit till fetma-och diabetesepidemin i världen.”
Detta skriver man på SVT och berättar om ett program som går i svt måndagen den 12/9

man skriver vidare:

”Vetenskapens värld granskar på måndag den 12 september de kostråd som vården länge har förespråkat för typ 2-diabetiker. Råden som de har fått – att äta lite fett och mycket kolhydrater – vilar på en bräcklig vetenskaplig grund, visar Vetenskapens värld. Många diabetiker vittnar också om att sjukvårdens kostråd inte hjälper dem.”

Kommer det att komma den alltid lika retliga ”brasklappen” i slutet?

Eller är detta början till ett paradigmskifte? Jag hoppas på det senare, gör du?

 

 

7 kommentarer

 1. Hej! måste först tacka för en jättebra blogg! Här har du en 22årig tjej som klickar in här varje dag:)
  Försöker hålla mig till Lchf kosten och jag mår så bra av det, men ibland finns det vissa saker jag blir otroligt sugen på… och eftersom du är så bra på att komma på recept på lchf”sötsaker” så undrar jag om du skulle vilja trixa fram en variant på lchf-kanelbullar?!
  Är så sugen på kanelbullar, men vill inte vräka i mig socker och vetemjöl! Det kanske finns något man kan svänga ihop som smakar kanelbulle fast i Lchf variant?:)

  • Hejsan och jätte varmt välkommen hit! 😀
   Vad roligt att höra att du läser här varje dag! Gläder mig!
   Jodå, jag har redan tre ”kanelbulle” recept i bakboken som bör komma ut nästa år. Jag lovar att ge besked så fort jag vet mer.
   Jag kan därför inte dela med mig ännu av sådana recept då de är ämnade för boken.
   Det är kardemumma och kanelkaka, kanelsnurror och kanellängd. Du får ge dig till tills tills boken kommer ut och försöka hitta andra substitut.
   Just detta med kanel och kardemumma är väldigt gott, kanske du kan strö lite på en turkisk yoghurt?
   Stor kram och kul att du skrev här! Uppskattas!
   Mariann

   • Ser fram emot dina böcker! 🙂
    Har klurat lite på ett kanelbullerecept som jag ska testa idag tror jag, med Oopsies som bas, får hoppas det smakar lite kanelbulle iaf:)

    • Hejsan!
     Kul å höra att du väntar på böcker av mig! 😀
     det bör komma i alla fall en här någon gång nästa år. 😀
     kram Mariann
     ps, berätta hur bullarna blev. 🙂

     • Bullarna blev lite sådär!:) Gjorde en botten på hårt vispade äggvitor, äggulor blandade med philadelphia, bakpulver och en nypa salt. Använde 7 ägg till en plåt, men botten blev jättetunn och klistrade sig fast på bakplåtspappret:/ Lyckades få bort lite botten iaf och då bredde jag på min (riktigt goda fyllning) gjord av smör, kesella, massvis med kanel och proteinpulver med kanelsmak (sötad med sötningsmedel).. Rullade ihop, penslade med ett ägg och sen in i ugnen igen!
      personligen tycker jag att de gick att äta, åt fem direkt när de kom ur ugnen! 🙂 Men min pojkvän som inte äter enligt Lchf grimaserade med hela ansiktet och undrade vad i hela friden som hade hänt med ”kanelbullarna”.. hehe
      Jag tycker det var lagom sött iaf, sötsuget triggas inte igång men man blev liksom belåten med den lilla sötman:)

  • Hejsan Björn.
   SVT 2 kl 20.00
   ja detta måste ses och jag hoppas verkligen detta är starten på revolutionen och att vi slipper den alltid lika förhatliga brasklapp från någon dietist eller så.
   kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*