Kostdoktorn dricker pepsi

och mäter ketonerna.
Han missar dock fler saker. Ingen av oss vet hur ketonerna beter sig under en vanlig dag (eller vet vi?) då han äter som han säger strikt LCHF, vad nu strikt LCHF är i detta ketonsammanhang. För strikt LCHF betyder så oändligt mycket för olika människor.
I ”ketonsammanhang” är strikt LCHF – massor med fett minst 85% av energin ska komma från fett och max 12% från protein och då blir det bara ett par tre procent över till kolhydrater.

Kostdoktorn borde först haft som ett jämförelsevärde ett sådant test med ”hur beter sig ketonerna i blodet under en normal dag”, sedan borde det också uppmätts vad koffeinet gör dvs kanske dricka svart kaffe? Blir ju jätteintressant om han genomför sådana också!

Eftersom detta underförstått var meningen att testa av sötningsmedel och i detta fallet aspartam (kemiskt sötningsmedel) borde det endast druckits vatten med detta sötningsmedel i för att riktigt avgöra vad är det som påverkar vad.

Så nu sprids det antaganden som kallas sanningar återigen i lchf-bloggsfären. Nu är det 100% garantier på att ” ”sötningsmedel” påverka ketonerna negativt” och därmed går man inte ner i vikt. Visst kanske det är så, men OM man vill veta borde testerna gjorts på de andra sakerna först eller nu i dagarna efter och framförallt kanske man skulle först berättat allt när man anser sig veta innan antaganden sprids som sanningarna?

Jag är definitivt ingen expert på detta området, men då jag själv mäter ketoner när jag har lust, så ”vet” jag också något om hur somligt påverkar min kropp, och det är inte som man kanske tror kan jag säga,  eller som ”man”  kanske vill det ska vara…
Kanske jag redovisar det här på bloggen en dag…  behöver veta mer först…

Sedan kanske det mest viktiga, för de som läser lite här och där i bloggsfären lär uppmärksamma att somliga kan dricka vin, somliga kan äta grädde, somliga kan det inte. Vad säger er detta om ketoner och kost?
Att vi alla är olika och vad som gäller för en person kanske inte gäller för nästa. Sedan kanske det tom kan vara så att ibland tål man något och ibland inte! Vad kunde det bero på?

Jo, hur högt/djupt i ketosen är du!!
Ju ”högre upp”  eller ju  ”djupare in i” ketos du är ju mer ”ketonsänkande kost” kan du äta…

Så för alla de som forskar i detta är det inte lätt…

Så när du läser om ”saker och ting”, ta lätt på dem och låt dem inte bli manifesterade sanningar, låt de vara just antaganden och framför allt tro inte att du kan äta detsamma som någon annan.

Edit: Tommy Runesson ska också experimentera fast med cola zero hoppas han gör mer rätt och har mer att jämföra med.
För visst är det intressant!

 

 

2 kommentarer

 1. Fast nu var det ju Ronnie Mathisen som började med testet. Han drack 0,5l pepsi max eller zero 5 dagar i rad, och det gjorde att hans ketonvärden hamnade på 0,5 fem dagar i rad. http://lavkarboliv.no/2012/09/05/cola-zero-og-pepsimax-hindrer-meg-i-a-vaere-i-optimal-ketose

  Men jag undrar över om olika människor hanterar det på olika sätt. Kostdoktorn är ju hälsosam och verkar inte ha några metabola problem (ej heller varit överviktig (?)), medan Mathisen började med LCHF för att gå ner i vikt. Så att Kostdoktorn, dvs en frisk individ, testar… kanske inte bevisar något alls. Mathisens test visar att personer som haft övervikt, som haft svårt att tappa vikt trots lågkolhydratskost, KAN ha problem med just Pepsi Max/Cola Zero.

  Själv har jag slutat med Cola Zero för att jag började med ketonmätning – eftersom stickorna är så dyra så ville jag inte äventyra något. Well, tji fick jag. 3 dagar in och inte ett dugg inne i ketos (0,2 som högst hittills). Det tycks vara en oändlig djungel vad man klarar eller inte klarar…

  Må väl!
  (P.s. Min mamma har haft enorm glädje av din bok ”Baka med LCHF”. Hon själv har inga vikt-/metabola problem, men ville kunna baka födelsedagstårta åt mig och andra i familjen. TACK!)

  • KUL!! 😀 Hälsa din mor!

   ja det är jsut därför man bör vara ytterligt försiktig att deklarera något som ”sanning”. Så ordet kan är mkt bra.
   Jag själv har aldrig druckit light eller annat söta bubbeldrickor heller för den delen.
   tack för info jag visste inte om Ronnies test. 🙂

   det är ytterligt dyrt att mäta, men intressant att se hur kroppen funkar. jag vet nu för egen del exakt hur jag ska äta för att vara i optimal ketos och vad jag msåte göra innan och efter ”utsvävningar” och vilka utsvävningar som stör mig.
   Sedan är ju mer frågan varför vara i optimal ketos, den frågan bör utredas mer 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*