Inte nog med att vanliga (olösliga) fibrer är mer eller mindre skadligt för allas magar, men i sin iver att verka nyttiga så tillsätter man nu konstgjorda sådana!?
”Inulin och oligofruktos, som även kallas sött inulin, är kostfibrer som passerar genom tunntarmen och ger mat åt goda lakto- och bifidobakterier i grovtarmen. Men om man får för mycket blir fibrerna också mat åt bakterier som E.coli, Klebsiella och Clostridium, och dessa producerar koldioxid, vätgas, kvävgas, illaluktande sumpgas och olika svavelföreningar.
–Det finns studier som visar att 40 gram inulin ger diarré, säger Joanne Slavin. Många känner obehag av betydligt mindre.”
Låter ju trevligt att stoppa i sig sådana…
Om man äter en kost som är naturlig och med mycket fett behövs inga olösliga fibrer, som ställer till med mer skada än nytta.
Kostdoktorn bloggar också om saken.
Vill man verkligen veta något om fibrer kan jag rekommendera en läsning på Johannas kostblogg om just Olösliga fibrer löser ingenting.
Skriv en kommentar