Kompakta bröd och bakverk?

DSC_0026Nu börjar det dyka upp frågor och kommentarer om att i första hand lussekatterna kan bli kompakta.

Här ska jag nu dela med mig av vad kan gå fel och vad kan man tänka på.

Det alla bör veta är att det är gluten som ger luftiga bröd och bakverk och man bör veta att i allt sötebröd och ljust bröd så är det tillsatt extra gluten som ex special vetemjöl. Detta ger superluftiga bröd, bullar och bakverk. Detta går INTE att uppnå med glutenfria mjöl.

För att uppnå lite luftiga bröd och bullar så gäller det först och främst att vispa äggen fluffigt och ju fler ägg ju längre tid. Skulle säga att 4-5 ägg tar 2-3 minuter och 6-8 ägg tar 3-4 minuter och upp till 12 ägg tar säkert 5 minuter att få dem riktigt fluffiga.

Sedan när du har vispat dina ägg superfluffiga så vispar man ner det torra, som man varit noga med att blanda samman först. Detta vispar man ner försiktigt, dvs om man har en maskin typ Kitchenaid så vispar man äggen fluffigt på nästan max fart 8  och vispar samman vätska och det torra på  lite över det lägsta 2 eller 4 och detta under bara knappt en minut.
Jag gör alltid så att jag pytsar i lite i taget av mjölet under tiden maskinen vispar lätt.

Detta gör att luften man vispat in i äggen bibehålls så gott det nu går.

Sedan får inte degen knådas eller behandlas hårt, då pressar man ju ut den luft man nu lyckats få in.
man är lätt på handen och varmsamt ex rulla korvar till lussekatter, är degen i ”torr” kan den lätt spricka och då nyper man ihop den lite lätt, kladdar degen använder man blöta händer.

Är degen superkladdig och det bör man märka redan i bunken då strör man över lite (0,5-1 msk) kokosmjöl eller fiberhusk  och rör runt, givetvis finns nu risken för mer kompakta bullar då man rör ut lite luft. Men det får man ta. 😉

Hoppas detta var till lite hjälp för er som ofta får kompakta bröd och bullar.

 

 

 

13 kommentarer

 1. Precis bakat dina lussekatter (dock med honung som sötning). Ska ta med några till min faster imorgon och bjuda på. Hon vet inte om det än men ska bli en liten överraskning. Får se vad hon och min kusin tycker.

  Själv tycker jag de är goda men inte ätit vanliga (eller bröd/fikabröd) på över 3 år så kan inte påstå jag minns det som igår längre.

  • Tror tyvärr jag sabbade de lite när jag tog mr fiberhusk. Ska ju vara 4 msk men hade lite kvar i påsen så tänkte ”äsch” och hällde i resten. Vet ej hur mkt extra det blev, kanske 0,5-1 msk… Känner nämligen en bismak jag inte kan stätta fingret på eller känner igen.

   Honungen tror jag inte att det är för det känns inte som honung (första gången jag gör lussekatter med honung istället för sötingsmedel annars). Har gjort andra saker med honung dock som smakar bra och ingen bismak. Så dumt att jag tog i extra fiberhusk.

 2. Har bakat dessa lussekatter 2 ggr båda med lyckat resultat. Trixet är nog som Mariann säger att man vispar tillräckligt så att det blir luftigt . Jag rör ner mjölblandingen och använder ej vispen då.Har haft i kardemumma istället för saffran som ger god smak då jag ej tycker om saffransmaken. Prövade också ha i líte kvarg vilket också gick bra..

 3. Hej!

  Jag undrar lite grand om äggvispningen eftersom min mamma lärde mig när jag var liten att jag inte skulle vispa sockerkakan för länge för då riskerade jag att vispa sönder äggen så att de inte jäste som de skull. Detta efter att jag vid något tillfälle skulle vara extra duktig och vispa ägg och socker jättelänge för att få en superluftig kaka men istället blev den dödbakad.

  Är det så att det problemet bara existerar i samband med vanligt mjöl?

  Mvh
  Charlotta

  • har jag aldrig hört talas om!
   Att vispa ägg och socker fluffigt har varit regel i alla recept, däremot mrärker jag att vispa ägg och lchf-sötning inte är bra, det blir inget fluff å tala om då. Bättre att vispa äggen för sig och blanda ner sötning med det torra. 🙂

 4. Om man gör ett ”bröd” med massa ägg, nötter, fiberhusk och sånt skit.. hur mycket nytta gör kesella eller någon annan mejeri? Påverkar det märkbart? Eller duger det lika bra att avstå?

  • Nu förstår inte jag vad du menar och frågar efter!?
   Sedan anser inte jag ägg, nötter och fiberhusk är skit, tror jag knappt någon annan gör heller.

 5. Har du någon ”omvandlingstabell” om man vill byta vetemjöl till LCHF varianter istället? Det gäller den mindre mängd man använder när man bakar ”sötebröd, kakor”, inte när det handlar om matbröd.

  • Bäst är att använda befintliga recept, det är inte så enkelt att ge en omvanding från vetemjöl till lchf-mjöl, handlar lite om vad man ska baka och man måste oftast öka mängden ägg också. Är det ett särskillt recept kanske jag kan hjälpa dig om du lägger in det här.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*