Kokt lax med två såser – citronaioli och gräslökscreme

Lax med citronaioli och gräslökscreme det är riktig LCHF mat! Köp lax som är vild eller som är uppfödd på räkskal och fiskrens.

Ingredienser:
Laxbitar
1 morot i skivor
1 gul lök i skivor
2 tsk salt
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
3 vitpepparkorn
1 l vatten
1 dl vitvinsvinäger

Citronaioli:
2 äggulor
2 dl ekologisk rapsolja (troligen är kokosolja utan smak ett mkt bättre alternativ till detta, blir ganska mkt rapssmak)
lite salt
1 citron rivet skal
1/2 citron saften
1 st pressad vitlöksklyfta

Gräslökscreme:
1 dl creme fraich
20 g fryst gräslök
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda allt för fiskkoket (utom fisken) och koka upp i ca 15 min. Lägg sedan i laxen och dra den åt sidan och låt stå i ca 10-15 minuter beroende på tjocklek. Vill du ha en kall lax, låter man det hela bara kallna efter dessa 10 minuter.

Gräslökscreme:
blanda  gräslök, salt, papper och lite av cremefraichen och kör med mixern att allt blir en slät mjuk massa, blanda sedan ner övrig creme fraiche.
Ställ kallt.

Citronaioli:
Låt gärna gulor och olja vara rumstempererat. Vispa upp med handvisp gulorna och droppa i oljan, droppe för droppe, när äggulorna börja suga upp oljan kan man öka farten och låta det sedan rinna sakta. Riv skalet från 1 citron och pressa saften från ca 1/2 och blanda ner.

 

10 kommentarer

  • Får? Vem är det som sätter reglerna? Jo, Du! Ingen annan.

   Morötter innehåller strax över 5 % kolhydrater (typ 6 % eller något) och det är enligt mig mycket lite också. Att man ska hålla sig på 5 % och lägre är bara en allmän vedertagen riktlinje, ingen regel.

   Förstår inte varför någon morot eller två skulle skada när man kan kunna sig en bit mörk choklad. Mörk choklad innehåller trots allt mycket mer. Sen äter nog de flesta inte morötter i större mängd, utan är ett av flera tillebehör till en måltid.

   Samma med vitlök. Vitlök innehåller en hel del kolhydrater, tror det är 30 % eller något. Men ställ dig då frågan, hur mycket vitlök använder du? Vi snackar kryddmått. Samma med morötter. Det handlar ju om hur stor mängd och inte bara hur mycket kolhydrater ett livsmedel innehåller.

   Sen får man utgå ifrån sig själv. Kan jag äta choklad? Kan jag äta morot? Kan jag använda sötningsmedel? Utan att jag blir triggad, påverkar min ev. pågående viktnedgång osv. Det är Du själv som får ta reda på detta och sätta din regler.

   • Alla får äta exakt vad man vill, men jag väljer att avstå just vissa livsmedel. Sedan så finns det ju en rekommendationer inom LCF vad man bör akta sig för.
    Det är ju också lite individuellt vad man vill avstå från och vad som får ingå i en egen individuella lchf.
    Som du säger, många äter mörk choklad utan å blinka men en sträng ketchup får många å se rött, dock ät det samma socker i båda och troligtvis äter man mindre ketchup än choklad, jag överäter inte ketchup men gör det lättare med choklad…
    //Mariann

    • Jag tycker också det är lite retligt att kalla morot som bara ligger strax ovanför 5 % som ”icke LCHF kost”. Jag tycker helt klart morot kan tillhöra LCHF kost och jag har aldrig hört om någon som triggas av en morot.

     Choklad däremot, det är ju logiskt att man kan triggas av dels sockret och/eller av själva tanken att det är choklad. I början triggades jag av 70 % choklad men inte längre. Något jag triggas av, inte triggas som i att jag blir sötsugen, utan som i att jag kan överäta är som alltid – rostade och saltade nötter (oftast i rapsolja). Jag MÅSTE ta ett bestämt mått i en skål och lägga undan påsen och inte har den liggande framme. För då tappar jag kontrollen av hur mycket som åker in…

     Ketchup har jag aldrig varit storförtjust i och ser inget användningsområde för det faktiskt. Jag tycker tomater är så sött så jag vill absolut inte ha socker eller sötningsmedel i. Använder alltid krossade tomater, passerade tomater eller tomatpasta istället. – Förutom färska givetvis!

     Har föresten hittat en ny ’kärlek’ – oliver fyllda med rostade vitlöksklyftor! Helt galet goda! Jag köper de från ’ICA Selection’ – helt utan tillsatser. Endast ’ICA’ har tillsatser liksom andra märken. Men inte dessa (fanns någon en eller två varianter till på oliver från ’ICA Selection’). De är rätt dyra men jag drar ju in på annar så… 😉

     • De få gånger jag äter korv då tycker jag det är gott med senap och lite ketchup + den köttsås som min mamma alltid gjorde, fast den gör vi ju inte så ofta, men den innehåller ca 0,5 dl ketchup på ca 3 pers.

      //Mariann

  • God morgon syrran!
   Jodå för de som är friska och ej överviktiga så kan man äta underjordsgrönsaker, så hos oss är det gubben och dottern som gomlar morötterna när jag använder dem som smaksättning i just kalops och kokta laxen.
   jag äter inte de urkokta morötterna 😉
   Men man får vara observant o man triggas av morot, då ska man vara försiktig.
   kram på dej
   Mariann

  • Hejsan Anni!
   Ååå vad roligt att höra att du både väntar på min bakbok och gillar mina enkla vardagliga matrecept!
   ja jag hoppas snart veta lite mer ang bokutgivningen… inget är som väntans tider….evighetslång 😉
   Stor varm kram
   Mariann

 1. Testade göra citronailoin idag. Vet inte vad som gick snett eller om det är receptet. Direkt när den kommer in i munnen kan man känna lite citron, sedan kommer en kraftig och varande eftersmak av ren rapsolja. Vad kan ha blivit fel? Någon speciell rapsolja som skall användas? (hade en kvarvodlad från zeta)

  • Hej och välkommen!
   vi använder också kravodlad, och receptet är som alla andra citronaioli, vi upplevde också smak av rapsoljan: Nu hade vi ju basilikakräm till också så det är möjligt att vi inte upplevde den så talande då.
   Numera skulle jag nog prova att göra allt sådan med kokosolja utan smak istället, tror det blir mkt bättre. Vill inte längre använda rapsolja då den tydligen är lite tveksam hälsomässigt.
   Möjligt att jag ska gå in och skriva det i receptet, jag gör nog det.
   tack!
   Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*