Jag som trodde ”LCHF” höll på att godkänna fruktos…

honungmen  nu skrev Kostdoktorn om fruktos och Agave sirap, och det var ju ett förklarande inlägg men det bästa kom väl i Per Wikholms kommentar och JAUS lite längre ner fyllde i något viktigt…

För nu på senare tid har det rekommenderats just fruktos och man har lyft fram dem med lågt GI och tyvärr inte förstått just det som Per Wikholm skriver ”Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker.”

Per Wikholm skrev också något bra häromsistens på LCHF.se som jag väljer att citera lite ifrån här:
”anser jag ändå att stevia (samt erytritol) sannolikt är de minst dåliga sötningsmedelsalternativen. De finns i naturen och har ätits av människor under lång tid. Värt att veta är att stevia används i stor skala i Japan under flera årtionden, detta på grund av att japanska myndigheter aldrig godkände det artificiella sötningsmedelet aspartam. Så Coca Cola och andra läsktillverkare var tvungna att använda stevia (som var godkänt) i sina light-läsker.

Min åsikt är också att stevia blivit styvmoderligt behandlad jämfört med andra, ofta artificiella sötningsmedel. Livsmedelsverket/EU borde ha godkänt stevia för årtionden sedan istället för att godkänna aspartam och sucralose. Nu ägnar sig Livsmedelsverket åt att jaga de livsmedelsproducenter (t ex Fun Light Green) som skriver ”sötat med stevia” på sina produkter. Livsmedelsverket kräver att det ska stå ”sötat med steviolglukosider” istället. Jag kan bara tolka det som att Livsmedelsverket går sockerindustrins ärende och vill framställa stevia som något suspekt och kemiskt genom namnet steviolglukosider. Jag tror aldrig att Livsmedelsverket kommer att kräva att de sockrade youghurtarna med deras eget nyckelhålsmärke ska skriva ut den kemiska formeln för socker (C12H22O11) på deras förpackningar.”

 

5 kommentarer

  1. På flera sätt tycker jag att LCHF och paleokost har närmat sig varandra den senaste tiden; till exempel finns samma fokus på att ”äta naturligt”. Många försöker numera att dra ner på mejerier, och där inspirerar återigen paleokosten med användandet av kokosmjölk, etc. Dock ligger ju den stora skillnaden i att de som äter paleo sötar med banan, fikon, agavesirap… Kanske folk blandar ihop LCHF och paleo lite för mycket, får svårt att hålla isär vad för ätande som hör till vilken kost?

    Min man sötar med honung – för att inte gå ner i vikt (han vill gärna gå upp lite också).

    • Jag tror precis som du att LCHF och Paleo har närmat sig varandra. Det finns en stor gråskala = stor variation inom båda dieterna.

  2. Jag blir lite beklämd av att man byter ut våra kor mot kokosnötter från fjärran länder. Miljön? Kossorna gör nytta i naturen i vår del av världen och dessutom, vad är det för fel på lagrad mjölk i form av smör el ost? Dessa har en lång tradition i mina bygder åtminstone.

    • Vi behöver verklgien våra kor och de gör nytta och tillverkar något som i grunden är nyttigt OM det är rätt uppfött och opastöriserat är min uppfattning.
      😀

    • Kokosnötters vara eller inte vara har inget med mejerier att göra.

      Att vara emot mejerier handlar om att det är onaturlig människoföda (ur Paleo synpunkt). Många av jordens befolkning är laktosintoleranta. Sen påstår vissa att det hämmar viktnedgång (många äter ju LCHF/Paleo av dessa skäl) och det kan bero på mjölksockret. Att försvara mejerier med att vi svenskar tål laktos i större utsträckning är inget försvar. Många tål gluten också, men det betyder inte att det är naturlig människoföda eller något vi bör äta.

      Om du vill äta lokalproducerat för värna om miljön bör du ju avstå ifrån allt som inte kan växa i Sverige. Där ingår bl.a. kakaobönor (choklad), bananer osv. Tvivlar på att nötter odlas i Sverige också (vi frossar ju i nötmjöl). Så det är fritt fram att välja bort kokosnöten. Då bör du också köpa efter säsong för blomkål osv. har inte säsong året runt utan kommer från utlandet också.

      Däremot tycker jag att alla borde köpa svenskt kött. Finns absolut inget vettigt argument till att köpa utländskt kött. Fisk är svårare liksom skaldjur.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*