Hjärtprofessor sågar sig själv

Med Dr och docent i Lund,  Uffe Ravnskov skriver i debatt artikel för Nya Åland att:
”Karin Schenk-Gustafsson, som är professor i hjärtsjukdomar, inte har följt med i den medicinska litteraturen på sitt eget område. ”All forskning som hittills har gjorts,” skriver hon, ”visar entydigt att animaliskt fett och produkter med högt kolesterol inte är bra för hjärtat.”
Professorn har tydligen inte uppmärksammat de senaste översiktsartiklar, där några av världens ledande kostforskare efter en grundlig genomgång av alla koststudier konkluderar, att mättat fett är ofarligt. Det finns nämligen inte ett enda experiment där man har lyckats med att minska hjärdödligheten genom att ersätta mättat fett med något annat, och mer än 30 studier har visat att hjärtpatienter inte har ätit mera mättat fett än andra. Det finns till och med åtskilliga studier som har visat att strokepatienter har ätit mindre mättat fett än friska.”

Vidare skriver han:
”Många av
våra så kallade experter varnar mot LCHF-dieten därför att det inte finns några långtidsstudier. Vad händer efter många år, frågar de inkvisitoriskt. Det är naturligtvis viktigt att studera detta. Samtliga korttidsstudier har emellertid förbättrat alla de laboratorievärden,som är förknippade med en dålig prognos. Dessutom har många av patienterna kunnat minska eller upphöra med sin diabetesmedicin utan negativa följder. Att en kost med dessa egenskaper skulle ha negativa effekter på långt sikt verkar föga troligt.
Det absurda i professorns varningar mot LCHF-dieten är att de gängse kostråden, som vi fått de senaste 20-25 år saknar all trovärdighet. De baserades uteslutande på spekulationer; ingen hade visat att de fungerade i verkligheten och ingen har kunnat visa det senare heller. Att de inte fungerat visar den explosiva ökningen av fetma och diabetes, som pågått sedan dess.”

och slutklämmen måste också med:
”Behandlingen
av åldersdiabetes är tillsammans med kolesterolkampanjen helt enkelt den största medicinska skandal i modern tid.”

Något att grunna över… eller hur?

 

 

 

2 kommentarer

 1. Jag tycker det pratas för mycket om hur dålig LCHF kosten är. Någon borde ställa sig upp och påpeka hur dålig tallriksmodellen är och visa dess negativa följder, gärna med så många studier det går. Man skulle kunna utmana SLV på en kostduell, med deras vilkor såklart utan att det ändras på hur LCHF och tallriksmodell- kosten är! Då kanske dem fattar att dem har fel.

  Mvh

  • Hejsan! Välkommen hit!
   Ja, jag håller med dig, det är inte utan att man blir frustrerad över hur SLV fasthåller gammalt och detta gör att folk bara blir sjukare och sjukare.
   Vi får börja revolutionen själva, helt enkelt och visa genom eget exempel på vad äkta riktig hälsosam mat är.
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*