Har du jodbrist? Joderat salt viktigt!

Fler och fler löper större risk för jodbrist då många drar ner på saltkonsumtionen och kanske inte äter så mycket fisk man borde i veckan och skaldjur är ju dyrt… och gott 😉
 

Du måste se till att ditt salt är jodberikat. Det är med stor sannolikhet så att livsmedelverkets rekommendationer av jod är för låga. Några undersökningar av jodläget i den svenska befolkningen är inte gjorda på åtminstone 40 år!
artikel av Mats Eliasson – Många lider av jodbrist
(rapporten skickades in till livsmedelsverket och ännu har inget hänt, varför?)
Länk om jodbrist 2

Här har jag jagat klumpförebyggande medel, men inser mer och mer att jag nog måste föredra jodberikat salt.
Så nu blir det att jaga ett salt med jod och utan massa annat skit i. Vet någon om något?
Så saltbristen ska vi se över och nu också jodbrist.
 Här är en intresant artikel av Björn Hammarskjöld Saltbrist leder till döden.

Tack vare mitt  kryddinlägg kom en kommentar via mailen från läkaren Elisabeth Puur om just joderat salt:

”Många svenskar har faktiskt jodbrist, trots att vi joderat saltet sedan 1930-talet. Det var vanligt med jodbriststruma förr. Ordet struma säger inget om vilken typ av sjukdom i sköldkörteln det handlar om, det betyder bara ”förstorad sköldkörtel”. Vid jodbrist kan man få både över- och underfunktion i sköldkörteln. Utan jod kan inte fungerande sköldkörtelhormon tillverkas. Självklart vill alla människor ha en optimalt fungerande ämnesomsättning (ska bli spännande att se om detta kan leda till viktnedgång för mig?min kommentar inom parantesen). Man kan tänka sig att i takt med att människor lyssnar till de förfelade råden om att minska på saltet, så ökar risken för allvarlig jodbrist.  Sedan finns ju hypen med gourmetsalter, lyxsalter, havssalter, bergssalter … väldigt goda, men tyvärr är alla dessa utan jod. Jod är också lite problematiskt, för det dunstar. mao här kan det vara bra att köpa småförpackningar och hålla koll på bästföredatumet, kanske förvara saltet i en glasbehållare.

De bästa jod-källorna i maten är jodberikat salt, fisk och skaldjur. Måttliga källor är mejeriprodukter och äggulor. Även alger är rikt jod.”
Elisabeth Puur
Kanske du också ska överväga joderat salt? 
Det ska jag i alla fall omedelbart införskaffa.
Kommer också en del 2 om jod, håll ögonen öppna för den
edit:
Vid fråga till Falksalt om ett joderat salt utan klumpförebyggande medel så hade de ett flingsalt!

div

48 kommentarer

 1. Jag har själv letat efter salt med jod, men utan klumpförebyggande medel E535 och 536 som innehåller CYANID. Jag har inte lyckats!

  Så man måste tycligen välja att antingen få i sig jod tillsammans med cyanid eller avstå jod…

 2. Jag har bara hittat det saltet som du visar på bild. Flingsalt Jod från Falksalt. Det är nu det enda salt som jag använder. Det blir en hel del dyrare, eftersom flingsalt är mycket odrygare och lite mera svårdoserat när man ex bakar. Det är nog tyvärr det enda på marknaden.

 3. Hej Marianne!
  Jag har en flaska hemma med pipette som jag köpt på hälsokost. Alltså flytande jod. Man tar en droppe med pipetten och målar /fyller en ring stor som en enkrona på tunn hud. Har ringen/rundeln försvunnit på 12 timmar har man brist och kör några dagar till. Finns ringen kvar efter 12 timmar så är man utan påfyllning några veckor. Kroppen suger nämligen i sig jodet via det tunna skinnet på tex övre armens insida el på handleden el på halsen. fungerar klockrent. Mvh Kattis

  • Ok, et tliknande sätt man kan testa sig för zinkbrist då, fast där dricker man och märker efter om man får metallsmak i munnen eller inte.
   Ska kika lite på denna pipettgrej, TUSEN TACK för tispet! UPPSKATTAS!

   • Det säljs inte längre, tyvärr. 50 ml jod-jodkalium APL 5% kunde ett tag köpas i hälsokostbutiker. Det stämmer att man kan kolla ett ungefärligt jodläge genom att droppa en droppe och kolla hur lång tid det tar innan jodfläcken försvinner.

    Det finns lite varierande uppgifter om det är 12 eller 24 timmar som gäller vid avläsning.

    • Men hur är det egentligen med oss som INTE har någon sköldkörtel?
     Jag var tvungen att OP bort den 2006 för den var full av cancer.
     Så jag äter Levaxin nu.

     Hur ska vi göra?

     Maken min har sköldkörteln kvar. Ska vi köpa ett salt med jod till honom o ett utan jod till mig eller hur funkar detta? *Nollad*

 4. Såklart man måste äta salt med jod eftersom vi inte har en jodrik berggrund här i Sverige (varpå det inte finns naturligt i vårt dricksvatten). Skippa alla dom där fina gourmetsalterna. Jag köper helt vanligt joderat salt på Konsum eller ICA. Ja, det innehåller klumpförebyggande medel med cyanid men här gäller det också att ta hänsyn till kemin. Cyanidet är så hårt bundet till järnet att det inte kan tas upp av kroppen. Lite genomtänkt är det allt …

 5. Visserligen kan jodbrist vara en av orsakerna till att man drabbas av struma

  Detta ska man dock inte försöka komma tillrätta med genom en genomprocessad produkt som joderat salt är

  Processat salt (bordssalt etc) är en kemisk produkt anpassat för industrin som man dessutom säljer till konsumenter efter att man kastat ner ett kryddmått jod i det

  Ett naturligt salt som ett havssalt innehåller allt vi naturligt behöver inklusive riktigt hyfsade nivåer av jod

  Vill man ha extra nivåer av jod tycker jag man ska tillse det naturligt tex genom lite spirulina eller kelp (alger) som man kan köpa på hälsokosten istället

  • Ok, där har du en piont om hårdprocessade varor…
   Detta får vägas in också…
   blir lite forksning att göra på området. 🙂

 6. Dufva, när jag ringde till Jozo salt blev jag upplyst om att salt inte kunde ta upp jod utan det var enbart fisk och alger, dvs levande organism som kunde det.
  Kan dom vara ute med fel information?

  • Tycker också det låter konstigt… men vi får se, ska höra med Elisabeth Puur som ju skrivit kommentaren som jag ville lägga ut här.

 7. Herbamare & Trocomare innehåller jod men inte klumpförebyggande medel.

  Jag använder också Minosel mineralsalt som jag köper på COOP. Minosel är natriumreducerat och mineralberikat jämfört med ”vanligt salt” , innehåller jod o klumpförebyggande medel.

  Jag tar också en tablett Kelpasan kosttillskott/dag (50mcg)

 8. Men hur är det egentligen med oss som INTE har någon sköldkörtel?
  Jag var tvungen att OP bort den 2006 för den var full av cancer. Så jag äter Levaxin nu.

  Hur ska vi göra?

  Maken min har sköldkörteln kvar.
  Ska vi köpa ett salt med jod till honom o ett utan jod till mig eller hur funkar detta? *Nollad*

 9. Jag visste inte riktigt var jag skulle posta min fråga, så det får bli under jodsalt.
  Kom just att tänka på att jag undr en period för många år sedan brukade baka bröd på Jyttemjöl. Det är ju helt glutenfritt.
  Vad anser du om Jyttemjöl?

  • Tror inte det är något för oss lchf´are, troligtvis väldigt mkt kolhydrater.
   Bovete är en ört och om ajg mins det rätt så är den giftig om man inte blötlägger den.
   Allt som måste blötläggas eller göra uppkok och hälla av bör vi nog knappt äta.
   Jyttemjölet är ju ett GI mjöl, men jag brukar jämföra GI med LCHF som att GI är som att röka en cigarett med filter, det blir liksom inte hälsosamt bara för att…
   GI= filter….
   men man får ju avgöra själv vad man stoppar i sig 😉

 10. Natrium är ett grundämne liksom klorid och jod.
  Salt (natriumklorid) behöver man som vuxen äta minst 15 g per dag, helst inte över 100 g per dag.
  Jod behöver vi ungefär 5 milligram per dag
  Natriumferrocyanid är helt ogiftigt.
  ”Havssalt” är vanligt havsvatten som passerat 23 saliner och innehåller inget annat än natriumklorid. Kolla innehållsförteckningen, består av mer än 98 % NaCl. Havsvattens salter består av 86 % NaCl, alla andra salter upptar 14 % av totalmängden salter i havsvattnet.
  Så ”havssalt” är bara NaCl utan några andra joner. Så köp det billigaste joderade saltet och salta tillräckligt på maten för att framhäva smaken. Det blir ingen skillnad annat än priset.

  • Ett litet aber, för gourmen …
   (inte gourmanden 😮 )
   … de större kristaller som finns i sk havssalt medför att smaklökarna på tungan uppfattar saltet på annat vis, det ”smakar” faktiskt annorlunda. jag brukar grundsalta med vanligt joderat finsalt, köpt i små förpackningar, eller en-kilospaket som delas upp i glasburkar, som förvaras mörkt, för att undvika att det tillsatta jodet dunstar bort, sedan smaksätter jag med saltkristaller med smak, man kan smaksätta själv eller köpa
   färdigt.

   Lek lite med Marianns olika kryddblandningar
   det är så mycket smak för så lite pengar och så lite besvär, mao rena lottovinsten!

 11. Marika ”Ioma” Lantz

  Hej!

  Man behöver jod inte bara i sköldkörteln. Det finns behov av jod i hela kroppen. Kvinnobröst innehåller mer jod än de flesta vävnader i kroppen.

  Jag skulle äta jodsalt om jag var ni.

  • Det skulle jag också göra ifall jag hade opererat bort min sköldkörtel! äta joderat salt

   Men, den som har Levaxin och/eller Liothyroninbehandling, alltså T4 och/eller T3-behandling pga underfunktion (hypothyreos eller efter giftstrumabehandling) i sköldkörteln, den kan upptäcka att när man börjar salta rejält med joderat salt, så händer det ibland att dosen läkemedel behöver sänkas lite. Det bevisar bara att det är sant … att en fungerande sköldkörtel kräver jod för sin funktion!

   • Intressant det du skriver där om att medicinering kan minska vid ökat joderat-salt intag. 🙂
    Det är så mkt fel på vår kost idag, man blir helt matt…
    Man måste själv ta eget ansvar för sin hälsa det står mer och mer klart för varje dag som går…

 12. Vad gör jag då som inte tycker om salt ens? Vi saltar pytte yttelite, finns det något man kan ta istället för saltet? Vi har ett kilo salt i många år utan att det tar slut och måste slänga det tillslut.

  • hej Marika, nu blir jag paff, jag tror inte jag förstår innebörden av vad du säger.

   Om du inte tycker om salt, har det alltid varit så? vad säger dina föräldrar, syskon, har du alltid undvikit salt? … redan som litet barn?

   Om du inte gillar salt, innebär det att övriga familjen? hur många är det … ? inte heller saltar? hur gör du/ni en stekhet sommardag när svetten rinner och faktiskt smakar av salt?

   Salt behöver inte kastas, det finns bara bäst före datum vad gäller jod, för jod avdunstar, vanligt salt håller hur länge som helst. Det som kan hända är att det drar till sig vatten, blir klumpigt, man bara mortlar saltet då. Eller äter du/ni mycket färdigmat eller halvfabrikat? där finns ofta mycket salt, men sällan joderat salt.

   Man kan gå till en hälsokostbutik och be att få köpa något som innehåller jod … eller mycket roligare, köpa räkor i storleken 50-70 och äta med hemgjord vitlöksmajonnäs, ailoi, uttalas ajolí och äta ganska stora mängder ofta:-)

   • Jag slutade tycka om salt efter att jag slutade röka år 2000 och maken har inget behov av saltsmaken. Visst liiite saltar vi ju självklart men det är väldigt lite.
    Jag blev när jag slutade röka (efter 13 år med cigg) mycket känslig mot saltsmaken och är det fortfarande. När vi åt annan mat än LCHF så kunde jag äta McDonalts saltade pommes och burgare men det gick inte efter att jag slutade röka. smaklökarna förändrades grymt mycket *S*

    hade ingen aning om att salt inte blir dåligt. Vi har väl dock mest slängt det när paketet börjar bli slitet och solkigt osv hahaha. Nu köpte vi en ny burk o den va faktiskt MED jod. Så jag får väl salta lite till hädanefter ändå 😉

    I vår familj är vi TYVÄRR bara jag och maken (o katterna) då jag har två ihopväxta äggledare och vi kämpar för att jag ska komma ner till BMI 30 så vi kan få hjälp med provrörsbefruktning :-/

  • ja jössses, här uppe kan ju knappast ha växt så mkt grönsaker…
   tack för länken.
   Nu tror jag dock inte att vi som äter lågkolhydrat skulle vara särskilt känsliga för att inte få jod i oss. Värre torde det väl vara då för grönsaksätarna?

 13. Mer om Jod och Havssalt

  Vanligt bordssalt är 99.9% NaCl medan havssalt är 98% Nacl + spårämnen av ytterligare 80 mineraler.

  Det är just därför vi bör välja havssaltet framför ”kemisaltet” som är en hårt processad industriprodukt med lite tillsatt jod och klumpförebyggande medel.

  Andelen jod i havssalt varierar förstås med märke och från vilket vatten det härrör men siffror som 7 promille har jag sett
  Det låter lite och är också något mindre än mängden som finns i joderat köpesalt

  Ändå räcker det med en fjärdedels tsk havssalt per dag för att täcka jodbehovet med råge 🙂

  Personligen anser jag att ett raffinerat salt innehåller så mycket tveksamheter att jag mycket hellre väljer ett naturligt salt

  Då är jag inte heller rädd för att använda så mycket som min kropp tycks ha behov av
  Jag saltar alltså lugnt min mat tills mina smaklökar tycker att det räcker 🙂

  Jag tror att mycket av den översaltning vi påstås göra beror på att våra kroppar känner att dom blr berövade de 80 mineralerna som saknas i vanligt bordssalt

  Min erfarenhet är (förutom att havssalt även är godare) att saltbegäret ändå minskar påtagligt med den naturliga varianten
  Kroppen blir ”mätt” på saltet på ett annat sätt

  För att vara på den säkra sidan med jodet krävs eg inga tillskott annat än vanlig varierad mat

  1 portion fisk eller skaldjur per vecka ger oss i allmänhet hela dagsbehovet och tar vi lite spirulinapulver eller en kelptablett någon gång per månad kan vi omöjligen få jodbrist

  Vad gäller struma bör man även komma ihåg att även för höga nivåer av jod kan utlösa sjukdomen varför man inte ska missledas att tro att ”ju mer desto bättre” gäller

  Man kommer antagligen längre i förebyggande av struma om man tar tillskott av Selen än om man tar tillskott av Jod

  Selen är ett viktigt ämne för en väl fungerand sköldkörtel och de flesta av oss ligger troligen lågt vad gäller detta ämne

 14. Dufva, litet fel har du här och var.
  100 g räkor innehåller 20 µg jod. Så det behövs bara 49 hektogram räkor för att täcka Livsmedelsverkets klena jodkrav för en vecka.
  Högt jodintag utsöndras på liknande sätt som högt intag av salt via njurarna. Dödlig dos av jod lär ligga på drygt 2 gram till vuxen.
  Höga doser av jod till person med jodbrist ger en kompensatoriskt kraftigt ökad nyproduktion av sköldkörtelhormoner som kan ge symtom som vid hypertyreos. Ännu större reaktion blir det vid selenbrist.
  Läs sedan på innehållsförteckningen på havssalt och jämför med joderat salt. Havssalt innehåller förskräckligt litet jod, mycket mindre än 0,01 %

  • Björn, tack för dina klargöranden, men jag tänker på att de allt som oftast tillsätter klumpförebyggandemedel i salter, vad tror du om det?
   Ska det undvikas?

   En annan fråga, hur mkt jod ska man se till att få i sig om dagen, då RDI verkar vara lågt?
   Om man omvandlar ditt RDI (Rekommenderat Dagligt Intag) till hur mkt salt kan man då salta maten med varje dag för att känna att RDI (ditt rekommenderade dagliga intag) uppfylls?

   Detta är nog frågor som fler grunnar över…

 15. Mätning av basaltemperaturen

  Mätningen sker under 4 dagar.
  För menstruerande kvinnor bör detta vara de första fyra dagarna i menscykeln.

  Temperaturen i armhålan mäts i 10 minuter före uppstigning på morgonen.

  Morgontemperaturen bör ligga mellan 36,5 och 36,9 grader Celsius.
  ,
  Låg morgontemperatur (under 36,5) kan bero på en tendens till låg sköldkörtelfunktion (hypotyreoidism).
  Hög morgontemp (över 36,9) kan bero på en tendens till hög sköldkörtelfunktion (hypertoreodism).

  Blodprov

  Sköldkörtelvärdena fritt T3, fritt T4, antikroppar mot sköldkörtel, omvänt T3, och TSH skall analyseras vid misstänkt jodbrist eller
  sköldkörtelrubbningar. Kräv att alla dessa mäts.

  Urinprov

  Jodbelastningstest ska vara det mest pålitliga utvärderingstestet för jodstatus.
  Det är viktigt att använda jod med hög biotillgänglighet för att det ska bli rätt värden.
  Testet innebär att man samlar urin under 24 timmar och därefter analyserar jodstatus.

  Jodbrist är 6 gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Jod är nödvändigt för omvanding av aminosyran tyrosin till sköldkörtelhormonet tyroxin.

  Lycka till!

 16. Hej:) Nu har jag köpt ”salt” bra salt vart det falksaltet gourmet flingsalt från havet. Ska börja använda det flitigt för att se om det kan ha verkan på mitt mående. Är trött frusen, kalla händer och fötter, svullen tappar massor med hår, röd i ansiktet runt kinderna hakan och bröstet och händer. Vet tyvärr inte varför det är så inte min husläkare heller. Jag äter ren och naturlig mat. Tack förresten för bra inlägg som du delar och skrivs om:) Ha en bra dag.

  • Jag tror att läka våra kroppar med bra och ren mat tar tid, vi får hoppas det mesta är läkbart, när man läser boken Brödberoende så får man veta att somligt är irreversibelt… 🙁
   Därför än viktigare att unga männskor börjar förstå sammanhangen mellan kost och hälsa, det är de ungdomarna som gör det som kommer vinna i framtiden.

 17. Jag köper Himalaya salt från Gastronomi Leverantören AB (finns många andra bra leverantörer också) som är full av nyttiga mineraler bl.a jod som är ett naturligt jod som kroppen tar upp lättare en det kemiskt framställda.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*