Grova te-kakor

6 st

Ingredienser.
5 ägg
2 dl grädde
lite salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl fibrex
4 msk fibrex-strö
4 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 msk brödkryddor (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Vispa äggen fluffigt länge i minst 3-4 minuter. Blanda ner grädden.
2. Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem i äggen. Låt svälla några minuter.
3. Forma 6 st runda tekakor ej för stora och ej för platta. Forma med en blöt kall sked.
4. Grädda i mitten av ugn i 175 grader i 15-20 min.

 

©Mariann Andersson

 

30 kommentarer

 1. Jag måste bara påpeka att jag ogillar Fibrex (betfiber). Smakar inget vidare. Pofiber var jag lite skeptisk till också. Men det smakar gott i matbakverk (typ dina matmuffins) även om det känns ”syndigt” då smeten smakar potatismos. Däremot i sötsaker är smaken inget vidare. Fibrex ogillar jag i både och, ett paket som köptes för snart över ett år sedan är knappt använd. Linfrö och sesamfrön gillar jag inte heller (sesam kan funka som dekoration dock). Malda linfrö funkade i en limpa också.

  Nä, det är nötmjöler, kokosnötmjöl och i viss mån Pofiber som gäller för mig. Kokosflingor också givetvis, beroende på vad och hur. Frön (särskilt linfrö och sesamfrö) tendera att komma ut hela ur nummer två… Alltså verkar kroppen inte bryta ner eller ta till vara på det. Hm…

  • hejsan! 🙂
   Ja smaken är som baken, delad. 😉
   Visst är det då tur att man kan använda väldigt varierat med olika produkter, då är ju chansen att det alltid finns något för alla att använda! 😀
   Kram Mariann

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
   Fibrex är flingor och fibrex-strö är en strö”bröds”variant. Det är också två olika varumärken.
   Finax och semper tror jag det var.
   Kram Mariann

 2. Hejsan! Skulle vara jättesnällt om du kunde svara på några frågor. Har testat baka flera olika sorters LCHF-bröd, men tycker alltid att det blir så jäkla mört (som scones) och i många fall smakar det äggigt. Jag vill få till det mer segt som vanligt mjukbröd är. Blir något av dina recept mer brödlika och sega? Vilket mjöl är bäst rent allmänt om man vill få den konsistensen. Vore jättesnällt om du kunde tipsa om nåt! Är en djungel därute och jag tappar snart peppen 🙁

  • hejsan och varmt välkommen hit! 😀
   jadu, det är svårt med bröd då vi ju inte kan använda traditionella mjöler och gluten = segt, då dessa bröd heller inte jäser så får man inte samma konsistens.
   Kokosnötsmjölet är ett kanonmjöl men kräver ägg. Däremot upplever de flesta ingen äggsmak i bröden eller kakorna.
   Det verkar som mjölet tar upp äggen 100%.
   Jag tycker du ska prova ex dessa grova te-kakor eller de ljusa te-kakorna, är du osäker ta i lite brödkryddor.
   Annars får man acceptera att man inte kan få ett bröd som tillräckligt likt bröd och vara utan, det går ju faktiskt också.
   Jag tänker på mitt ljusa rostbröd som blir supergott och som jag tycker väldigt likt vitt bröd som är rostat. man måste dock rosta det hårt.

   Detta är vad jag kan hjälpa dig med
   kram Mariann

  • Tycker vissa ställer orimliga krav. Inga LCHF-bröd är _sega_ eftersom de är glutenfria. Du kan använda ren gluten som inte innehåller mycket kolhydrater. Däremot anser jag att gluten är mycket onyttigt i sig så jag avråder. Du får leva utan det sega. Om du är ny på LCHF så förstår jag ditt brödsug, men tro mig, jag var tidigare mackoman (just det, inte godisråtta) och har ätit LCHF kost i över ett år. Saknar inte bröd alls längre. När jag gör LCHF-bröd är det mer för jag är sugen på ett speciellt pålägg att ha på något. Är sällan sugen på bröd i sig alltså.

   Däremot tycker jag INTE att LCHF-bröd smakar ägg. Oopsies smakar absolut ägg, men det är nästan bara ägg. Däremot Marianns ljusa rostbröd eller Lars valnötsbröd (http://ordinationer.wordpress.com/2009/12/02/nytt-lchf-brod-pa-linfro-med-valnotter/ – skitgott med massa smör, leverpastej och ättiksgurka!) smakar INTE ägg.

 3. hejsan, och tack för en bra blogg. Jag har en undran o det är om du har gjort varma mackor i mackjärn o i så fall vilket b” bröd ” hade du då bakat?

  • Hej och välkommen hit! 🙂
   Om jag skulle göra i ett mackjärn ”klappaihopmackor” som vi kallade dem, så hade jag helt klart valt att prova mitt ljusa rostbröd till det.
   Stor kram Mariann

 4. Hej,
  Skulle gärna prova de grova te-kakorna men har en dotter som är allergisk mot nötter och mandel. Kan man ersätta mandelmjölet mot något annat?

 5. Hej! Jag bakade de grova tekakorna igår och upplevde precis som någon annan ovan att de inte lyfte sig överhuvudtaget. Jag vispade äggen i säkert 5 minuter för jag vet att det är viktigt för luftigheten. Det jag inte gjorde som receptet var att jag inte hade fibrex strö utan tog lite extra vanlig fibrex i stället. Kan det ha förstört? Nu är mina tekakor stenhårda och nästan oätliga… 🙁
  Mvh Frida

  • Hejsan!
   Ååå vad synd att de blev stenhårda. Det borde ju inte bli det av extra fibrex, gör som så att du provar en gång till och utan extra fibrex.
   Hoppas du får till det, för de är faktist goda.
   Kram Mariann

 6. Nu har jag testat det här receptet några ggr till, dels med fullständig ingredienslista och sedan lite experimenterande. Som jag tycker de blir mest saftiga är med tillsatsen av grädde. Jag har prövat med 0,5 – 1dl och funnit att det blir bäst med någonstans mittemellan. När jag formar kakorna använder jag plasthandskar som jag blöter i kallt vatten. Hur tycker du receptet blir med grädde i, Mariann?

  • Hejsan och Varmt välkommen hit! 🙂
   Jag har inte gjort med grädde, det använder jag mest i sockerkakor mm. 🙂
   men jag kan mkt väl tänka mig att det blir saftigare och FETARE 😀 med grädde!
   Ofta formar vi med blöta händer de degar som är lite kladdiga och som man inte vill ta i extra mjöl i just för att inte riskera att det blir torrt.
   Kram Mariann

 7. Hej! Jag gjorde dessa och jag får en väldigt stark smak av kokos. Finns det något bra sätt att undvika den, någon krydda man kan tillsätta eller så? Tål inte riktigt den där kokossmaken.

  • Hej! Då jag inte hade kokosmjöl hemma idag när jag bakade dessa så ersatte jag med samma mängd mandelmjöl och dom blev super goda 🙂

 8. Hej!

  Jag är på gång att börja med LCHF och måste bara säga attt det var en dröm att hitta dina brödrecept då jag är en mackälskare. Dina grova tekakor var supergoda (har nyss ätit en med philadelphia och serranoskinka). Dock så har jag en fråga och det är hur man bäst förvarar dessa tekakor. De innehåller ju ganska mkt ägg så jag tycker inte att det känns bra att förvara dom i rumstemperatur, men sen när jag tänker kylen så borde dom bli svampiga å äckliga. Vilket rekommenderar du?

  • Hejsan!
   jag bruakr förvara dem framme i rumstemp högst 1 dygn sedan blir e det kylskåp. Det ärinte lika gott med kalla bröd.
   Så ät dem emdans de är som godast 😉
   Sedan kan de frächas upp i micro eller ugn. Rostas går ju också

 9. Hejsan!
  Måste bara få tacka för att du har så många goda recept på din fina hemsida =)

  Jag har bakat detta bröd två ggr nu, den första omgången gjorde jag precis som ditt recept är. Tyckte då att dessa mackor blev jättegoda sconesliknande bröd!
  Ikväll bakade jag dessa igen, lade då till ca 25g smält smör i smeten. Det resulterade i att de flöt ut lite mer, tog någon minut längre att grädda, MEN de blev inte alls lika mycket ”sconesbröd”! De blev lite saftigare =P
  Detta bröd kommer att bli en favorit då både jag och mannen saknat en macka då och då =)

  Kan ju vara värt att prova? =)

  Kram

 10. Hej Mariann!
  Tack för dina ljuvliga recept! Jag älskar att baka och nu känns det ännu roligt att baka à la lchf då jag numera njuter av helt klart förbättrade recept tack vare dig (har bakat egenkomponerade lchf bröd i åtta år som smakat bra och varit ett helt okej, men jag har inte lyckats fullt ut med smak och konsistens som du…)
  Din senaste bok för lchf matbröd har jag bakat mig igenom och älskar allt!
  De grova tekakorna har blivit en stor favorit!

  Tack för att du sätter lite extra guldkant och ger mig ökad variation i mitt lchf-ätande 😉

  Vänliga hälsningar
  Anja

  • Åååå jag blir alldeles varm i hjärtat av dina goa rader! 😀
   Det är precis det ajg önskar alla männsikor att få lite guldkant och ändå en hälsosam sådan! 🙂

1 trackback / pingback

 1. Fler problem med LCHF | Cherras LCHF-resa

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*