Fredagsmys = Kaffe med kanelbulle

Idag fredagsfika – kaffe med kanelbulle!

Fredagsmys, kan ibland tittas lite snett på, man bör inte mysa med något som liknar det traditionella godiset eller bakverken, kan man ibland uppfatta det som…

Men då jag tillhör den tillåtande skaran av LCHF´are så får folk för mig både äta superstrikt och  nolla sina kolhydrater, eller äta en liberal sådan med tillhörande lchf-bakverk och godis:

 

Folk ska göra det som folk mår bäst av och som framförallt fungerar livet ut!

I vår familj hade livet inte fungerat om vi inte fick mysa lite med en lchf- kanelbulle eller två en gång ibland…

Så mys på för sjutton, livet behöver inte alltid vara asketiskt!

10 kommentarer

  1. Hej Mariann.
    Jag gillar att prova LCHF-varianter av kakor och bröd men klarar inte av kokosnötmjöl.
    Kan man använda mandelmjöl istället och i så fall hur mycket?
    Gott nytt år
    Ewa

    • Hejsan och varmt välkommen hit!
      Inte helt enkelt att ta mandelmjöl då den har en liten annan effekt än kokosnötsmjölet.
      Märker du av kokosnötsmjölet även om det är lite?
      Ex 0,5 dl och någon dl mandelmjöl? Då får man ändå den effekt som kokosmjölet ger (sväller) och man fyller upp med mandelmjöl för fyllnaden.
      Man får nog annars ta 3-4 dl mandelmjöl per dl kokosnötsmjöl. Där blir det lite experiment för varje kaka…
      Jag uppskattar ju kokosnötsmjölet då man just behöver så ynka lite och därmed blir det lite kolhydrater och man får också fördelen med mycket omega 3 i kokosnötsmjölet än mandelmjölet.

      Stor varm kram och hoppas du får till det!
      Mariann

  2. Tack för ditt svar. Jag har svårt för den lite ”sandiga”konsistensen som kokosnötmjölet ger, om du förstår vad jag menar. Provade t.ex dina mjuka pepparkakor och smaken var jättebra men tuggorna växte ändå i munnen på mej.
    Detta gör mej ledsen, eftersom just det att man kan baka LCHF kakor, hjälper mej att stanna på banan.
    Kan det vara ”fel” på mitt mandelmjöl, så att det är grövre än det du använder kanske?
    Min sort köpte jag på nätet och på påsen står det: Dietfoodshop.se, ekologiskt kokosnötmjöl.
    Får väl prova mej fram, men jag är ingen proffsbagare precis 🙂
    Mvh Ewa

    • ja det är synd om dem som inte riktigt kan med kokosnötsmjölet, då det ju är ett sådant supermjöl.
      jag vet inte men kanske det kan vara skillnad i hur finmalt mandelmjölet kan vara, + att mandelmjöl inte suger upp lika mkt vätska som kokosnötsmjölet gör.
      ”Ekologiskt kokosnötsmjöl” behöver inte nödvändigtsvis vara ”rätt” mjöl, det viktiga är att det innehåller bara 4 gram kolhydrater, är det bortåt 20 eller mer är det ”fel” mjöl och är mer malda flingor. Finns ingen förteckning om kh halten är det säkert ”fel” mjöl med hög halt.

      Hoppas detta var lite hjälp
      mariann

  3. Hej igen
    Ber om ursäkt om det blev lite förvirrande i mitt mail.
    Jag menade naturligtvis om det var nåt ”fel” på mitt kokosnötmjöl inte mandelmjöl.
    Tack för ditt svar, jag ska prova igen med kokosnötmjölet, men ta lite mindre och kanske öka på lite med fiberhusken eftersom den sväller bra den också samt ta lite mandelmjöl. Skam den som ger sig 🙂
    Mvh Ewa

    • ja du kan säkert blanda mandelmjöl och kokosmjölet, prova 0,5 dl och fyll upp med ca 1-1,5 dl mandelmjöl kanske du döljer kokoskonsistensen då.
      är du säker på att du har rätt kokosnötsmjöl?

      • Det är inte samma sort som du har men den är som mjöl i konsistensen. När man bakar med den blir brödet kompakt och lite torrt och ”sandigt”. Får väl prova din sort och se om det är skillnad. Har för mej att det var ganska dyrt också.

        • Om det var ganska dyrt ca 180 kr kilot så bör det vara samma, det viktiga är hur mkt kolhydrater det är i, det finns mjöler på 20gram och mer. Så läs på påsen om det har en låg halt på 4 gram då är det rätt mjöl.
          Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*