Fettförbrännande (?) morgonpromenader och PF

Jag har alltså börjat med just detta.
PF är periodisk fasta och detta vet den som läst bloggen under längre tid att jag gjort tidigare, vid två tillfällen.
jag brukar då minska i vikt ca 4-5 kg, detta sker under ca 4 veckor sedan har det varit stopp. jag har som längst PF´at under två månader.
Mitt ätfönster är förlagt till mellan kl 12-18 dvs 6 timmar, det är alltså då jag äter, fastar gör jag mellan 18-12.00 dvs 18 timmar. Man brukar skriva detta 18/6.

Nu har jag  PF´at i 2,5 veckor och lagt till raska morgonpromenader  i skogen minst 5 dagar i veckan sedan 1,5 veckor tillbaka.

Detta innebär att jag promenerar raskt i 40 minuter runt kl 7-8 tiden på morgonen, äter inte ”frukost” förrän kl 12.
Ska bli spännande att se om detta kan driva ner vikten mer än ca 4 kg.
Min plan är att köra detta fram till 24/5, för sedan åker vi till Kreta för att fira makens 50 års dag!

Jag kommer redovisa  när det närmar sig hur detta gick. Det som hänt hittilldags är nästan 3 kg minus.

Jag hoppas detta med raska morgonprommisar är det som gör tricket. När jag gjorde det för ca 8 år sedan gick jag ner 17 kg på morgonprommisar och en halv GI diet på 4 månader.
Ni som följt mig vet ju att jag gärna går ner 10 kg minst till…

Problemet har varit att när jag slutar PF´a så smyger sig de några kilona på igen.
Likaså då jag sprang som en galning i somras och vintern blev stillasittande, så smög sig de stackars få kilon som jag gick ner tillbaka igen.
När jag sprang 50 min VARJE DAG i 2 mån så gick jag ner 2 kg på det… och klämde ett kilo till på att springa varannan dag i 5 månader…
Näe, det var inte värt den uppoffring det innebar att ränna så mkt och bara tappa högst 3 kg. Jooo jag vet att det blev en omfördelning och att muskler väger mer än fett 😉

Så nu ska här testas denna metod, den funkade ju en annan gång, hoppas man bara inte är för ”gammal” nu.
Det finns ju en enda sak jag inte provat och det är ju styrketräning… drar mig för det…
Dock läser vi nu både jag och maken boken Träna med LCHF av Jonas Bergqvist, vi får väl se om jag kan uppbåda denna lust till sådan träning, OM inte detta funkar som jag nu testar.

Så långt jag läst kan jag väl rekommendera boken för de som tränar och eller vill börja träna och äter LCHF!

Någon kanske undrar vad jag äter under mitt ätfönster?

Kl 12.00 blir det oftast 4-5 stekta ägg ( 5 om de är ynkliga) eller i form av omelett, gör jag omelett blir det också oftast lite purjo i. Stekt givetvis i smör ca 50 gram, allt ätes.
Kl 17.30 blir det middag och då kött, fisk eller fågel i ca 250-300 gram tillagat med rejält med smör och ibland med grädde/CF, alltid några grönsaker av något slag.
Ibland under ätfönstret blir det en liten näve nötter, ibland en kaka om det är helg.
Dricker endast vatten under fastan och kaffet dricks under ätfönstret.

Så ser det ut ungefär.

Wish me luck!

39 kommentarer

 1. Oj så spännande, ska bli roligt att höra vad detta ger för resultat. Tyckte först periodisk fasta lät smått idiotiskt, men på sistone har det talats så mycket om det och jag har förstått mer hur det går till och blivit sugen på att testa. Kanske skulle funka för mig eftersom jag gärna äter mycket när jag väl äter.

  Lycka till! 🙂

 2. Vad spännande!
  Jag ska följa dig i detta. Går det bra för dig så kanske jag också provar. Har några envisa kilon som inte vill släppa. Typ 5 stycken. Om man nu pratar BMI så ligger jag strax över normalvikt men vill ändå ha bort dessa kilon. De sitter precis så att jag har svårt att knäppa mina byxor. De sitter alla på magen…. *suck*

  Heja dig!!!

  • Ja detta magfett *morr* mitt sitter mkt där också, ser gravid ut 🙁
   Fast jag inbillar mig inte att det försvinner mest där utan det blir väl som vanligt lite överallt. JAG hade uppskattat om 5 av kilon togs från magen ENDAST…

   • Samma här! ~ 10 kg sitter kvar på magen och bysten. Har gått ner 18 kg och det känns ju jättebra förstås, men vill få bort magen/bysten!
    Är medelålders och äter diverse mediciner bl.a. kortison som motverkar viktminskning. Ont i leder gör att motion inte är min grej, jag får ta stillsamma promenader! Fast det kunde varit värre 😉

    Men suck, säger jag med 🙂

    Och tack för en fantastisk blogg. Dina bakverk gör att jag står ut med LCHF. Man måste få festa med en kaka någon gång ibland med 🙂

    • Jaaa många säger jsut detta att mina bakverk gör att lchf funkar hela tiden och det är ju ändå det som måste vara meningen med en lchf 😉
     Precis så är det här också i familjen 🙂

 3. Det verkar vara något att prova…..Jag började med LCHF den 15 maj 2011, på 83,5 kg till jul hade jag minskat 11-12 kg sedan januari har jag legat runt 73-74 kg. För ett par veckor sedan slutade jag röka och vägde 78,3 i morse, bara 5 kg kvar tills jag är tillbaka där jag började……det känns lite hopplöst just nu…..

 4. Det är jättetufft att gå ner i vikt i klimateriålder, tycker jag. Det här kanske kan vara något att testa. Gick ner 18 kg 2009, men nu har jag långsamt gått upp 12 av dem. Äter enligt LCHF light, men det ger mer välmående än viktnedgång på mig. Har provat hår variant och det ger viktuppgång… Jag vet att morgonpromenader funkar bra på mig, så det här kanske vore något.

  • Ja på mig har det ju funkat, så nu är det bara å hopaps att det gör det igen och nu då med en extra skjuts av PF, fasen om detta inte funkar .(

 5. Intressant! Det finns ju ett antal ”varianter” på detta. Jonas Colting berättar om att fasta från kväll till nästa kväll dvs mellan middag och middag. Jonas Bergqvist om fasta från kväll till efter lunch där ”fastan” avslutas med ett hårt träningspass innan lunchen. Men här handlar det inte om varje dag utan mer om 1-2 dar i veckan.

  Själv känner jag mig mest sugen på att testa Jonas variant.

  • Jag har provat Coltings variant och det skulle också kunna funka emd sådan ett par gg veckan. Men jag känner att fasta varjedag gör susen iaf under 4 veckor 😉
   Att nu då lägga till morgonprommisar hoppas jag is the thing 😉
   Annars blri det att överväga just Jonas B variant… fast det sitter långt inne att bege sig till gym….

 6. Jag har gått morgonpromenader i 10 år (ca 1 timme, 7 dagar i veckan) Frukost vid 12 tiden först. Påverkar inte vikten alls, jag har mina 5 kilon kvar runt midjan.
  Däremot har jag himla bra kondition och en lycklig hund.

  • Usch vad trist 🙁 10 år är en lång tid… men jag förstår hunden ska ju ut ändå så…
   och kondition är inte det sämsta å ha heller. jag hade superkondis när jag rännde sådär i somras.
   ja ibland får man nöja sig med det positiva i jsut detta… hoppas dock att jag går ner då ajg ju faktiskt har övervikt.
   men vi får se!
   Kram Mariann

 7. Jag tyckte att det lät jätteintressant det här! Hur viktigt är det att äta före 18, tror du? Vi äter middag sent ofta för jag brukar gå på något pass på gymmet och då hinner vi inte äta förrän vid 19.30-tiden. Vad innebär Coltings metod? Kanske den passar mig bättre med tanke på mattiderna?

  • Hejsan!
   Coltings metod är att fasta i 14 timmar från middag till middag. Detta gör han ett par dagar i veckan.
   Detta ätfönster kan du förlägga hur du vill. ex 15.00-21.99, du har du fortfarande 18 timmars fasta. Du kan också göra en 20 timmars fasta och äta under 4 timmar, bara du då äter ordentligt. 🙂 Svält ska det ju inte handla om heller 😉
   Så lägg ditt fönster när du vill. Man brukar säga att det är lättast att äta under eftermiddag/kväll, då man får gratis hjälp av nattens sömn. Men den som jobbar natt och sover dag gör ju då tvärtom. 🙂
   Hoppas mitt svammel sa nått

 8. Låter jätteintressant med PF. Komplettera träningen med styrketräning, tror det kan få bra effekt på vikten (och kroppens utseende också om man vill det)!!

  • Det är så många gör som är inne i det ordentligt, stryketränar på fastande mage.
   jag förstår att styrketräna är gör bra, dock drar jag mig för det, mkt möjligt att jag slutar där ändå om viljan är tillräckligt stor (läs desperat) att bli av med kilona…
   KRAM

 9. Har läst att bukfetma får man när man kommer i klimakteriet och har lågt östrogen. Det stämmer på mig.
  Man kan se många andra som kommit upp i åren att dom lagt på sig – vanliga som kända personer.
  Jag tror inte maten har så stor betydelse i högre ålder – det tycks vara kroppen som ställer om sig på sparlåga och därav bukfetma och det kan vi kanske inte göra något åt.
  Marianne – har du lagt på dig av alla dina goda kakor och goda mat? 🙂

  • Hejsan!
   Nej min övervikt kommer sig av 3 graviditeter och 15 år som vegetarian, med pasta och mkt smörgåsar.
   Jag har inte bakat så vansinnigt mkt, mest till kalasen i vår familj.
   Under min a 3,5 år med lCHf har jag gått ner ca 13 kg och det med mina goda lchf-kakor. Har provat både med och utan lchf kakor och vikten står still oavsett.
   Maken har däremot gått ner 27 kg med lchf-kakorna…
   min bukfetma har jag haft sedan 30 års åldern…

 10. Hej Mariann!
  Styrketräning kan du få via pass på gymmet. Jag går på Functional Gym Training (styrketräning genom att man har sin kropp som vikt) Afropowerdance, Kettlebells och spinning. Det är i mitt tycke mycket roligare än att gå på gymmet och träna själv. Prova!!

  • Ska fundera över det OM inte detta funkar… vilket jag ju hoppas, men som sagt man vet ju ändå aldrig…
   Kram coh tack för tips!

 11. Lycka till!
  Tänk att vissa kilon ska vara så envisa…Men hur känns fastan? Är du hungrig? Jag avskyr vara hungrig, hehe…

  Men morgonpromenader på fastande mage är faktiskt härligt!

  Kreta, underbart. Blir bra morot, ja, eller så! Jag och min make är Greklandsfantaster och min make är orolig för vad jag ska äta nästa gång vi reser; jag säger att det kommer gå bra! (Han äter fortfarande bröd och dricker öl, den rackarn!)

  /Monica

  • Ajdå, sicken rackare 😉
   För oss går det utmärkt på Kreta med maten, nu lagar vi ju allt utom middagen själva förstås. 🙂
   ang hunger så tycker jag inte det rä så farligt faktiskt.
   jag har grunnat lite över detta med hunger och vå ovilja att känna hunger. Jag tänker lite som att förr var vi nog vana vid det och då borde det varit värre, idag har vi ju kylskåp så svälta gör vi ju knappast. Visst gör det frestelsen större att alltid kunna vara ”mätt”.
   Så min utmaning består också i att kunna vara hungrig/sugen och ändå kunna mentalt veta att jag snart får mat, det är inte så att risken är stor att jag får gå hungirg i dagar….
   Det värsta verkar ändå vara de första dagarna sedan går det i farten tycker jag. Viktigt dock att äta det man ska inom dessa timmar.
   Kram Mariann

   • Nä förstås och hunger och sug är ju faktiskt olika saker! Förut i mitt gamla liv var jag sugen hela tiden; nu blir jag ibland lite hungrig! Men inte så ofta…

    PF låter lite intressant, jag har nog själv hamnat på en platå nu, står still, men vågar ändå inte köpa ny byxor…de jag köpte sist är för stora redan. Snopet men kul!

 12. Hej.

  Hittade till din blogg idag :O) och jag kommer absolut tillbaka.
  Jag kör också PF med matfönster mellan 12 och 20.
  Det går rätt bra, även om jag inte tappar så där värst i vikt…
  Men jag undrar… jag dricker svart kaffe på morgonen, ganska mycket. Kanske 3 stora koppar. Du gör detta under ditt matfönster, varför?
  Kaffe ska väl inte påverka har jag läst (följer Åse på 56kg)
  Tack för fin blogg

  • Kul att du vill återkomma och du är mer än välkommen! 😀

   vet inte om kaffet påverkar, men jag vet ju att det innehåller kolhydrater och jag väljer att inte ge min kropp något den ens kan hämta lite energi ifrån 😉
   Väljer därför bara vatten fram till 12, sedan har jag lite kortare ätfönster bara 6 timmar. Jag känner att jag vill fasta längre än 16 timmar tycker det nästan känns som en ”normal” fasta… många fastar väl det under helger?

   Men det viktiga är väl att man gör som det funkar för en själv och sitt liv i övrigt! 😀
   Stor varm kram från
   Mariann

 13. Hejsan! Följer din blogg sen i sptember när jag började LCHF:a mig, jag tycker du ger så mycket av dig själv och skriver så vettiga saker! Dessutom har du kanonbra recept :-))
  Funderar på detta med periodisk fasta. Står stilla i min viktnergång nu, och det är ju så fruktansvärt drygt! Problemet är promenaderna, jag hinner inte ut och traska på morgonen innan ja ska jobba! I så fall måste jag ramla ur sängen så inibomben tidigt, och det orkar jag absolut inte! Frågan är bara om det ger effekt att bara köra det på helgerna. Om man ”äter upp sig” i veckorna är det ju ingen meningen med det…. Jag vill ju gå ner mina kilon nuuuu ju :-)!
  Har varit tuff den sista veckan och bara kört protein och lite bladgrönt typ, ändå händer ingenting! Har du några tips, snälla:-)????
  En desperat kram från Gudrun

  • Hejsan!

   Jag förstår dig precis man vill ner bums, men det funkar ju tyvärr inte så på oss alla.
   vad man behöver veta mer om är hur mkt övervikt du anser dig ha, hur gammal du är och vad du äter.
   Du skriver nu att du bara äter bladgrönt och protein, jag utgår ifrån att du också äter fett så som smör?
   För annars har du kanske felet där.

   Prommenaderna la jag till för att det funkat en anna gång, verkar itne funka nu likabra kan jag säga, händer inte mkt. Idag ska jag styrketräna för första gången i mitt liv, ska prova detta ett tag och se. Så prommenra bara om du kan, ingen idé att späka sig till nått man ändå inte kan hålla 😉

   Ang PF, så kan du ju prova det. Det är ju inga problem att gå utan amt när man går på LCHF, att inte äta förän 12 passar mig utmräkt, visst känner jag hungern ibland, men den påverkar mig inte.
   Tänkte skriva senare idag ett nytt inlägg om detta och hur det går osv.

   Kram från Mariann och tack för att du gillar bloggen och det jag skriver! 😀

 14. Hejsan! Har varit lite mycket, så jag har inte hunnit svara med nån reda….. Nu har det helt plötsligt börjar gå neråt igen, det är helt underbart! Men….. det har det ju gjort förr med så att säga 🙂 Jag är 47 år, och började med LCHF i september. Har gått ner tolv kilo men ska ner minst tio till. Är nu nere på 86. Är 1.65 lång, och har mina kilon väl utspridda på kroppen. Har en kollega som häpet sa -det hade jag aldrig trott! när jag berättade hur mycket jag vägde när jag var mitt tjockaste i somras…..
  Jag tycker jag äter en bra kost, varierat proteininnehåll med tonvikt på ägg, lagom mängd grönsaker från ”överjorden” och fettet är smör, olja, grädde, creme frache och grekisk/turkisk yoghurt. Alltid helfeta produkter. Frukosten är antingen ägg och majonäs, eller yoghurt med ytterst lite hallon eller agavesirap. Måste ha nåt i , annars kan jag inte äta den. Har hittat en grekisk yoghurt på Lidl med bara 2 kolh/100 gr, så när jag har mäjlighet att handla där så köper jag den
  . Och visst – herregud, visst kan jag fuska ibland! EN bit mörk choklad, ett glas rödvin, men jag vet ju mina begränsningar! Kakor är helt kört, börjar kan jag inte sluta för sjutton! Jag bakar gärna ditt fröknäcke, eller dina thekakor, men just nu försöker jag verkligen vara stenhård!
  Har tänkt börja träna så småningom, men vill bli mer rörlig först.Sysslar mycket med hästar och vill börja rida igen – när jag lyckas ta mig upp ensam! Utsätter mig INTE för pinsamheter i stil med att nån ska få ryggskott för de måste putta upp mej :-)) Men som sagt…… vill ju att det ska hända prylar nu genast! Visserligen är jag så inne i LCHFtänket att det känns helt naturligt, men jag vill ju se ett färdigt resultat nån gång!
  Kan ju dra mitt matintag för idag, så ser du ju på ett ungefär vad jag äter…. Frukost: Grekisk yoghurt med lite agavesirap. Middag: Grillad kyckling med babyspenat, gurka och lie tomat och en dressing på yoghurt, majonäs och lite tomatpure. Kvällsmat: Fläskschnitzel , troligen med trattkantareller, sallad och bearnaisesås. Mellanmål brukar inte hinnas med direkt…. Blir jag sen sugen på kvällen så kan jag ta lite glass ( du har givit mig tipset att smälta ner sukrinet i lite av grädden som värms, tack för det ;.)), det är en bra fettmängd och så förtvivlat gott! SÅ…… ett otroligt långt brev blev det! Vad tror du, vad ska jag ändra – eller är det bara att gilla läget och låta det ta typ hundrafemti år till???? KRAMAR från Gudrun

  • Jadu, låter lite som jag äter, dock utan agaven 😉 inte äter jag yoghurt heller, blir lite för mkt kh för mig då. Inte för att ajg tappade i vikt ändå 😉
   Det är faktiskt först nu när jag gör allt detta som vikten rör sig neråt, för hur länge? Det vete gudarna…
   Jag är 164 och väger nu 80,5 och att stryketräna verkar vara modellen 🙂
   Inte så jobbigt om man tar vikter som man behörsakr och bygger upp sig. Jag har rätt låga ( tror ajg) och känner redan att ajg lyfter dem lättare, på bara en vecka!?
   Kasnke det skulle vara något för dig?
   Övervikt och studsa runt och flåsa är inte bra, man måste köra lågintensivt då, typ prommenader, eler stryketräning för det är inget flås så i det och inte skador på knän iaf.
   Leta upp ett bra gym där ”vanligt folk” går och be om å få en instruktion så ska du se att det säkert passar dig också och att vikten rör sig neråt igen.
   Kram och lycka till
   Mariann

 15. Ja du, styrketräna är kanske modellen? Hatar sånt som gör att jag känner mig klumpig, även om jag märker sot skillnad redan, att ta sig upp från golvet om jag suttit ner är fasen så mycket lättare nu än innan, samma som att gå i trappor och sånt. Rätt fascinerande, märkte häromdagen att jag rörde mig på samma vis som för 12 kilo sedan, i rena vana :-)) skulle upp på en scen en halvmeter ovanför golvet, la mej på knä och hade mej innan jag upptäckte att det inte behövdes 🙂
  Sen handlar det mycket om att våga lära känna sig själv. Jag vet exakt när jag har mina svackor. SOmnar jag framför tvn på kvällen är det kört när jag sen blir väckt av min snälla man. Jag går som en zombie rakt ut i köket och kan gå loss på vad som helst, helt otroligt! Samma när jag är trött efter jobbet. Jag har som jag sade alltid min egna glass, det är okay och ta (ska göra en omgång ikväll, testa lakrits/citron, tänkte jag), rökta mandlar har jag alltid hemma, liksom redigt mörk choklad. Dock försöker jag verkligen ge fanken i det åxå, när jag nu satsar stenhårt! Undrar om vi inte har ett par hantlar liggande nånstans???? Hmmm…… ska kolla tror jag :-)) KRAMAR!!!

  • Visst är det härligt att vara 12 kg mindre och just känna denna förmåga att vara mer rörlig. Grattis till det!
   Stor kram på dej och lycka till med vidare viktminskning och ökad rörlighet.
   Vi kommer lyckas!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*