Mina tankar ang LCHF och bakning

Så här tänker och känner jag:

Ja vi vill väl inte att alla först ska äta sig sjuka och sedan börja lchf´a? Vi måste väl jobba brett? Dvs jobba för att unga/medelålders friska smala människor behåller just hälsa och vikt?
Gör vi det genom att förorda fakir/UFO/strikt LCHF utan nyanser?
 Jag vill att lchf ska få ett större HÄLSO perspektiv och vända sig till ALLA, inte bara sjuka och överviktiga.
OM vi vill detta behövs vi ALLA. Vi alla behöver lyftas fram av alla!
Sluta att vara så rädda om sitt eget ”revir” och börja jobba för helheten och inte de mindre delarna av den!
Så oavsett om man blundar för det jag gör så kommer jag kämpa denna kamp för att ALLA ska kunna vara på lchf´tåget och den innehåller inte bara en enda tåg-vagn, tåget är ett låååångt tåg! (iaf i min värld)
Kram Mariann

Hej!
jag inser att LCHF startade som en viktminskningsdiet för många av oss, men OM vi vill att alla ska med på tåget, tänker nu på unga/medelålders friska och smala, så kan vi inte tro att alla i hela världen vill sitta med ”ost,nötter och oliver och dricka vatten” till alla fester och högtider vi alla (antar jag) hamnar i om vi lever ett normalt liv. Ja så som nu livet ter sig för de allra flesta i den verklighet jag lever i.
 Så OM man vill att alla ska äta sig till hälsa (inte bara sjuka o överviktiga) så måste företrädarna även SE oss som jobbar med lchf för ALLA.
Detta görs inte nu, det syns oerhört tydligt för mig och andra.
Det läggs skuld på oss och andra som vill ha fika och bakverk till fest och högtid.
Jag har själv övervikt och gått ner 15 kg, jag har provat ALLT inom lchf UFO, fakir och PF med fakir. Nu står jag still och gjort så i över 2 år, detta trots ”svält”=fakir i längre perioder. Jag går däremot inte upp när jag nu sedan feb 11 äter mina bakverk då och då 😉

Jag skulle önska vi också kan fokusera på HÄLSA och inte bara viktnedgång. LCHF behöver ett större HÄLSO perspektiv så att även unga människor kan börja förstå att äta sig till en bestående hälsa.

Och att då tro att alla ska käka fakir/UFO/strikt lchf är ohållbart. Vi alla måste få lov att finnas och också SES och lyftas fram, om LCHF ska bli den hälsodiet som vi väl alla vill den ska bli och väl utbredd. Inte bara bland diabetiker, sjuka och överviktiga.
Eller vill vi att alla först ska bli sjuka och sedan börja lchf´a?

MVH Mariann

Detta är två kommentarer jag gjort ute på nätet, som rätt väl kokar ner mina tankar om LCHF.

 

 

39 kommentarer

  • Tack!
   Jag anstränger mig att tänka i större helheter så gott jag kan…
   på något märkligt sätt så hamnar jag ofta att försvara ytterligehter…
   ett tag för något år sedan drygt fick jag försvara de som nollade kolhydraterna hos någon som tyckte det var fel, sedan får man försvara på samma ställe de som vill äta mer kolhydrater för då var det fel… ibland ter sig världen märklig. I min värld måste alla få plats och ses.
   Kram och tack för din Kommentar! UPPSKATTAS!
   Mariann

 1. Hej Marianne!
  Du har alldeles rätt. Lchf-bakverk är ju faktiskt mat, även om det nu är lätt att äta för mycket av det goda. Men ska alla kunna leva lchf lätt och smidigt i alla situationer, så är även kakor ett måste tycker jag. Och dina recept är underbara.
  Heja heja…
  Kram Kattis

  • Tack för påhejning!! UPPSKATTAS!
   Visst är jag inte mer än människa också och kan behöva känna att jag är ute och cyklar på rätt väg 😉
   jodå, bakverken är mat… kan man äta en omelett på 3 ägg, smör och eventuelt grädde i, så går det alldelse utmärkt att äta de samma ingredienserna fast med några msk kakao, lite kokosnötsmjöl tillsatt…
   KRAM från Mariann

 2. Du är så bra!

  I min värld ingår faktiskt det där som förgyller tillvaron emellanåt. Ett gott bakverk eller en kaka till kaffet. Att aldrig mer få njuta sånt är för mig fullständigt främmande.

  Dina recept är underbara och gör att jag kan njuta av mitt nya LCHF-liv.

  Snart, snart kommer också boken….

  • STOR VARM KRAM!
   Tusen tack för stödet och det är just sådant här som gör att jag kämpar med glädje!
   jag förstår ju precis!
   och snart kommer boken och snart får ni se mitt lilla mästerverk 😀 Ska bli så roligt och samtidigt nervöst när kommentarerna om den börja komma!
   KRAM igen
   Mariann

 3. Mariann!
  Stå på dig! Kämpa! Det gör jag som då och då bli rejält påhoppad av nära och kära pga min kosthållning!
  Du är jätteduktig!
  Kram

  • Kommer aldrig ge mig, jag vet vad det betyder för så många!
   Nu måste bara ögon och öron öppnas hos andra som bara ser sin lilla del av världen…
   KRAM och Ditt stöd uppskattas!
   Mariann

 4. Jag håller verkligen med dig. LCHF är perfekt för mig men om jag inte fick äta dina fudge emellanåt så skulle det inte vara lika kul. Jag vill också ha något till kaffet någon gång då och då. Det som är annorlunda nu från när jag inte åt LCHF är att jag inte vräker i mig nu. Jag tar en liten bit och är nöjd. Fakir är inget för mig heller, tror jag. Har inte provat.

  Tyvärr är det nog så att många har fördomar om LCHF, att vi bara äter smör och majonäs och det förstår jag skrämmer bort många.

  Jag har blivit mycket mer inspirerad till att både laga mat och baka. Trodde inte ens det gick att baka när jag började men nu är jag lycklig när jag vet att det går.

  Fortsätt inspirera för det gör du verkligen. 🙂

  • Hesjan och väldigt varmt välkommen hit! 🙂 TACK!
   ja livet är precis så som du säger det är för dig för väldigt många av oss.
   Min man sa just igår att det är synd att alla tror att allt simmar i fett, det gör ju inte det. Detta var en reflektion han gjorde då vi fick höra att dra ner på fettet kan sätta igång en viktminskning (jag behöver gå ner mer).
   Men vi äter inte mkt fett och skulle jag dra ner på det får jag gå hungrig och är tillbaka till tallriksmodellen ju!
   Vi äter smör och snålar inte, och fullfeta produkter, thats it!
   Detta är också något jag vurmar för att visa att lchf kost är högst normal och inte simmar i fett… Vi smälter inte smör och dricker med grädde.
   Kram och jag uppskattar enormt dit stöd!
   Mariann

 5. Ja det är väl till denne ett av svaren i inlägget här är riktad till 😉
  Att den ene är snävare en den andra på en så viktig tidning som lchf-magasinet är olyckligt, olyckligt för alla oss som jobbar brett för LCHFs spridning.

  Självklart är måste man äta MAT, proteindelen i mina bakverk är ju inte superhög, men fettet är högt och superlåg kolhydratshalt…
  Så om man gör en omelett på 3 ägg, smör och lite grädde i så är ju det mat, lägger man då i lite kakao och kokosnötsmjöl är det kaka…
  jag vet många som gör omelett med purjo, tomater, svamp, andra grönsaker och den omeletten innehåller mer kh än min kaka…
  jag själv triggas mer av en massa grönsaker än av lite kakao och kokosnötsmjöl…
  Så du har helt rätt, var och en måste hitta sin gräns, den måste individanpassas. Därför behövs vi alla!

  KRAM Mariann

 6. Jag tycker att det är otroligt bra att det finns bakverk som är LCHF.
  Började äta mer LCHFigt i maj förra året och det har fungerat riktigt bra men jag är inte otroligt strikt heller. Om jag blir vansinnigt sugen på något så äter jag av det men med skillnande att jag inte göra det lika ofta eller lika mycket.
  I julas så blev det en hel del kolhydrater för mig och denna gång så är det klart jobbigare att ta sig tillbaka till att äta minimalt med kolhydrater….
  Ska defintivit prova en hel del av dina recept, perfekt om man ska bjuda folk på fika eller om man är sugen själv.

  • Hejsan och varmt välkommen hit. 🙂
   För många är det ju så at fick de inte lite fika en gång ibland och kunna fira kalas eller annat så hade de dykt i sockerskålen och kanske fastnat där igen för alltid. Det behövs finnas hälsosamma alternativ och nu gör det ju det. :)D
   Tack!
   Kram från Mariann

 7. Helt rätt! Jag själv har inga problem alls med vikten utan hoppade bara på ”lchf-tåget” för att stötta min man som har dragits med lite övervikt och slogs över hur otroligt bra man mår och vilka fördelar det kan ha även för oss som inte behöver en diet. Men jag är inte intresserad av att äta någon strikt lchf, utan jag vill kunna äta godsaker också. Jag gillar att baka så när jag hittade din blogg var min lycka gjord.
  Nu är jag gravid vilket gör att jag ”tillåter” mig en del rotfrukter och frukt, dels för att jag är så vansinnigt sugen och dels för att jag kanske inte riktigt släppt mina gamla föreställningar om att sånt är nyttigt och att man måste äta sånt när man bygger nytt liv. Jag vet inte, men jag mår i alla fall bra av det så jag tror att jag har hittat mitt vinnande koncept.

  • Det är precis det som är det viktiga att hitta sitt eget vinnande koncept! 🙂
   Grattis till graviditet och gott mående!
   Kram från Mariann

 8. Hej Mariann!
  Jag blir uppriktigt ledsen över att höra att du inte är accepterad i ’riktiga’ LCHFkretsar. Så ogint och trist.
  Jag började med LCHF 2008 och höll på i 1½ år men sen orkade jag inte längre. Det blev för extremt och glädjelöst. Efter 1 år och 12 nya kilon så var jag tvungen att hoppa på igen och gick tillbaka till KiF, kostdoktorn.se och upptäckte dig och dina recept.
  Det har räddat mig.
  Det jag såg när jag kom tillbaka var att inställningen hade ändrats radikalt. Det var inte så extremt längre (ingen tomat, ingen lök helst inte grädde osv. dag efter dag… Magistrar som bannade om man nämnde någon avvikelse i kosten) utan nu såg jag ofta: man ska äta så att det fungerar och man själv trivs och alla är olika.
  Jag tror att det gänget som startade, ALL heder och tack till dem, har nu blivit omsprungna av verkligheten och kraften i sin egen ’skapelse’.
  Jag förstår att det känns trist för dem som om man tar deras baby ifrån dem.
  Men det som händer nu är ju just det som ska hända och egentligen just det de ville!.
  LCHF blir allmängods. Grunderna finns kvar naturligtvis men utvecklingen av konceptet har tagit fart och det är alldeles tydligt att det nu är det en del av vardagen för så många och var och en väljer sitt sätt att laga mat och äta. LCHF lever nu sitt eget liv.
  Jag kan säga att bl.a. du har räddat min hälsa och min vkt och dessutom är du en så särdeles trevlig och go människa.
  Stor kram och var inte ledsen, du är en viktig del i utvecklingen till hälsa i Sverige. Hur stort är inte det?

  • STOR VARM KRAM och ett jätte tack!
   Du satte fingret på saken mitt i prick!

   Sedan är jag en sdåan typ att jag också talar om när jag ser orättvisor varesig dom drabbar mig eller andra…
   jag blir ledsen och också lite arg, men jag har den personligheten att jag jobbar på ändå. 🙂 och tur är väl det..
   Men alldeles självklart så uppskattar även jag stödet och känner kraft i när man får det att jobba vidare. 🙂

   Så än en gång tack och kram för din kommentar här och där 😉
   Mariann

  • Magistrar som bannar? Ja, eller om det är goda råd som man ger för att man tror det kan hjälpa? 😉
   Är det kanske också så att det kan misstolkas ibland till ett förbud, när någon försöker hjälpa till?
   Tänk också på att det finns många olika personer på KIF. Några har Aspergers t.ex. vilket betyder att de uttrycker sig…lite märkligt ibland. Det kanske är de kommentarerna man ser enbart?

   Nej, jag tror tyvärr att LCHF som en bred kost inte funkar. Det är många som inte går ner i vikt eller får god hälsa när det ska passa alla.

   Man får välja: vill man ha med majoriteten eller ska man ha en säkert diet som ger viktnedgång och hälsa.

 9. Du ska känna dig riktigt stolt, glad och lycklig över din mycket vackra och redan omtyckta bok, Mariann.

  Men jag förstår din frustration av att inte accepteras av de mer strikta LCHF-arna, har som du vet stött på samma problem tidigare. Försökte ju få dela med mig av mina recept för seniorer i både pensionärstidningar som PRO-pensionären m.fl och i LCHF-magasinet, men utan att ens få ett nekande svar tillbaks i våras. Annika Dahlqvist nappade ju sen på min idé och det blev en kokbok istället, vilket jag är mycket glad och tacksam för.

  Har skickat min bok till några i LCHF-gänget, men det är mig veterligen bara du och Monique på Lifezone som recenserat den. Jag använder ju till skillnad mot dig lite honung i en del av mina bakrecept, så jag kan ju förstå att det inte gillas av dem som inte ens kan äta en tomat eller en bit paprika. Men när då samma personer förespråkar att det är helt OK att dricka vin till maten, eller unna sig en öl ibland, ja då rimmar det väldigt illa för mig. Jag som aldrig äter gluten i bröd eller bakverk, skulle ju inte heller klara det i dess flytande form. Nu finns i och för sig glutenfritt öl, men det är inget jag är sugen på längre.

  Då tar jag hellre och bakar nåt av dina vackra bakverk till kalas och fest och njuter av det. Anledningen till att jag inte bakar så ofta är att jag var riktigt beroende av allehanda bakverk förr, åt alltid upp det jag bakat alldeles för snabbt, så det blev inget kvar till de som jag planerat att bjuda…. Bakar jag något kolhydratsnålt, med sukrin eller honung är det tyvärr svårt att låta bli än idag, så det blir bara några gånger per år, när jag bjuder på kalas. Men till dessa tillfällen är jag jätteglad åt din fina bok, har även Annika Rognebys Bakglädje med LCHF och tycker den innehåller många goda recept.

  Angående debatten om vilket sötningsmedel som är att föredra, så är vi ju alla olika där med. Men då är det väl fantastiskt att det finns så många fina recept nu och att det blir upp till var och en vilken sort man vill använda.
  Jag medverkar också i Anna Halléns kommande bok LCHF för familjen med 33 recept, där använder jag honung eller Stevia som sötning i bakverk och desserter.

  Jag hoppas att du kommer att sälja mängder av din bok (DN-artikeln och Bokustoppen är bara början) och att recepten börjar bakas hos våra konditorier, så vi glutenintoleranta och LCHF-are också kan få njuta av ett gott bakverk ibland, både hemma och på kafé, om och när vi känner att vi vill det.

  Lycka till och bry dig inte alltför mycket om vad de som blivit lika rädda för en småkaka med lite kolhydrater, som de var för fett tidigare, säger eller inte säger 😉
  Kramar från Alanya

  • Ååå vad rörd jag blir, jo, jag vet att du också stött på patrull 🙁
   Det jag inte kan förstå är varför inte alla kan få vara med, med allt.
   Vad spelar honung eller någon morot för roll?
   är vi inte vuxna nog att vi själva kan avgöra vad som få ingå i min kost?
   Det finsn ju väldigt tydliga rekommendation för oss alla från de tidiga förespråkarna att alla vet vad som är LCHF
   i grunden.
   Sedan måste vi precis som Åse 56kilo säger individanpassa det,, för funkar inte kosten så kvittar ju det.
   Anpassa kosten så den funkar livet ut måste ju ändå var det som är viktigt.

   ja det viktigaste är ju inte att hamna i LCHF-magasinet 😉 men det kan ju inte skada att de får veta om att man finns och vad man tycker bör finnas med även i den tidningen.

   När sedan somliga får breda ut sig på 4 helsidor i DN, ja då betyder ett recept i magasinet inte hela världen.

   Dock skulle jag gärna bidra där med ett recept eller två och lite fakta om lågkolhydratsbaknin. 🙂

   Kram från ett snöigt Borås och glöm inte njuta värmen även för mig!
   Mariann

   • Precis, det viktigaste måste ju vara att vi alla kämpar tillsammans mot ett samhälle som blir sjukare av överätande av kolhydrater och att vi istället äter mer fett som gör oss friskare.

    Om vi sen väljer att njuta av en vindruva eller ett glas vin, en liten skål jordgubbar med grädde eller en gin och tonic, en kaka eller en cognac, en hallonmousse eller en halvliter öl, det måste väl vara upp till varje individ 😉

 10. Hej!
  Lycka till med kokboken! Jag har beställt den sen tidigare på Bokus; och i helgen fick manju ett fint smakprov i DN!
  Jag har inte LCHF:at så länge; jag har ett sockerberoende bakom. Men jag kan äta en chokladmousse men försöker jag mig på morötter eller quinoa så får jag ett underligt sockersug efter ett tag. (Och drack en halv öl i helgen och det var inte bra!!!) Så jag tänker minsann provbaka dina bakverk och ändå äta lchf.
  Märkligt vad folk ska hålla på – det viktiga är väl att vi mår bra? Och känner efter själva!
  Kör hårt! Du har nog fler som stöttar tror jag.

  • hejsan och jätte varmt välkommen hit! 🙂
   precis så har jag det också, jag blir långt mer sugen på mer kolhydrater av grönsaker än av kakao och kokosnötsmjöl med ägg och smör.
   men gör jag samma ägg o smör med grönfoder så triggas jag mer.
   Det måste anpassas efter var och en av oss.
   Kram från Mariann och tack för stödet! Uppskattas!

 11. Hej Mariann! Du gör ett otroligt bra jobb. Det är svårt att lära gamla hundar sitta brukar man ju säga. Det måste till en förändring i vår livsföring det är helt klart. Jag tror att det kommer att ta tid men det måste gå! Jag skulle tro att det är alla underliga bantningsmetoders fel att det är så tungrott. Bananbantning, citronsaftkuren osv. Jag brukar försöka låta bli att prata om lchf som just en bantningsmetod utan en livstil ett sett att må bra. Jag har själv gått ner 20 kg två gånger, efter första gången så blev jag gravid och var uppe 20kg igen, därav två gånger :). Jag använde mig av Gi 0 för att banta och ska när jag nått min målvikt gå över till lchf för att kunna leva så normalt som möjligt.

  • Hejsan och varmt välkommen hit!
   ja vi är nog många som mer och mer ser det som en livstil för hälsa, viktnedgågnen får bli sekundär.
   Även om vi alla mer än gärna vill ner i vikt också 😉

   Stor kram och tack för din kommentar. Uppskattas!
   Mariann

 12. Hej Mariann!
  Du ska såklart stå på dig och fortsätta leverera dina tips, råd och recept, precis som Anna, Åse, Birgitta, Annika, Sten Sture och många andra LCHF-”proffs”!
  Det man skulle önska är att alla – de flesta är det! – var lika starka i sin tro på var och ens ansvar för sin livsstil som i sin tro på den ”rätta” LCHF-maten. Många som har mer eller mindre övervikt eller är sjuka är vana att bli sedda som obildade och okunniga. Det behöver inte de som varit i den sitsen spä på, vilket jag snudd på vågar påstå att många känner. Det är också en bidragande orsak till den förekommande uppfattningen om LCHF som en sektliknande rörelse. Baka vidare och dela med dig så mycket du orkar! Kram Berit

  • Hejsan!
   tack för support och påhejning.
   ja vi är många som betyder något på våra olika sätt, med våra olika infallsvinklar.
   Kram från Mariann

 13. Varför blir det alltid bantningskurer när mat diskuteras??? Håller med dig om att även ”friska o normalviktiga” människor ska ha tillgång till LCHF utan att behöva bli fanatiska.Det blir lätt så att man silar mygg o sväljer elefanter, tyvärr. Själv provade jag detta för att se om min mage blev gladare när jag lät bli all mjölmat, och det blev den sannerligen, så det är mitt skäl till att äta lågkolhydratkost.

 14. Har ingen särskilt åsikt ”för eller emot” med bakning etc. Tror det är individuellt, och nog många gånger andra ”fel” i lchf-råden som ställer till det.

  Men i all välmening, akta dig för att alltför lätt känna dig ”påhoppad” för att sedan posta om det på bloggen för att få uppmuntrande kommentarer om hur rätt du har och alla andra är ”elaka”. Lite extremt kanske, men de flesta av de kvinnliga lchf-bloggarna verkar falla i den fällan till och från – speciellt Annika Dahlqvist och Anna Hallén faller ofta i den fällan, vilket tyvärr bara leder än mer till ”låsta positioner” och tar bort respekt från de som kanske ”velat på kanten”. Det blir lätt att man bara istället bekräftar kritikerna om att man inte är att ta på allvar. Anna har lyckats vända det lite i alla fall, men Annika blev det bara mer och mer problem för – hennes ”fall” är mer relaterat till hur hon hanterat ”kritiken”(inklusive inbillat personlig kritik tyvärr) än den där VoF utnämningen.
  Vet inte om det är så att vi kvinnor är lite extra känsliga för att känna oss ”förorättade” eller om vi är mer benägna att hantera det på det här sättet, tyvärr förlorar de som frestas ta den riktningen på det i längden.
  Bäst är att antingen ignorera det, eller om man vill diskutera saken absolut inte göra det på egen blogg där man automatiskt får ”påhejanden” från ”redan frälsta”.

  Lycka till med bokförsäljningen i alla fall, kikar nog närmare på den om jag springer förbi en bokhandel (inte så förtjust i internetbokhandlarna efter många år som student)

  • Hej!
   Tusen tack för tipset, jag har själv många gånger tänkt detta om dessa… har ju följt de bloggarna väldigt mkt i alla falla förut.

   Jag ska akta mig, när jag känner denna känsla av att ”man” gör mig ”osynlig” så ska jag bannemej sätta mig på fingrarna…

   ”problemet” är att reaktioenrna kommer gärna från ett ursprung där jag kliver fram först, får en respons sedan händer inget mer.
   Det ser man tydligt även nu på iFokus. Detta förundrar mig.
   Samma på dessa två andra ställen som jag skrev kommentarer och ”diskussion” var på gång. Plötslig dödstystnad, varför?
   Sedan lyfts diskussionen ut på Kif?? Även där nu total tystnad från frågeställaren??

   Är det något typiskt manligt? Säga grattis och och förklara sin meningen, men när ”meningsmotsättaren” (jag i detta fallet) skriver ytterligare en kommentar så nonchaleras den?

   Kika på mitt svar till Skaldeman i Skaldeman inlägget här så förstår du och har han svarat mig? Nix!?

   Märkligt…
   Men ett oerhört stort tack för påminnelsen, jag ska verkligen tänka på detta, för det du säger har slagit mig och jag själv tyckt det varit lite patetiskt, och patetisk vill jag ju (giveetvis) inte vara 😉 vem vill det?
   Kram Mariann

   • Du kanske har lite dåligt tålamod? 😉
    Det måste inte betyda något negativt, bara för att han inte svarar direkt.
    Jag tror inte han nonchalerar dig. Jag tror kanske att han försöker att inte göra dig upprörd, men precis som en kommentar här ovan så verkar det ibland som att många kvinnor inom LCHF blir lätt upprörda och tar diskussionerna personligt.
    Och jag tror inte att män gör det lika ofta…

    • Kan säkert stämma, jag själv är ju en mkt snabb person, har alltid varit det. Dock är de kommentarerna obesvarade sedan snart en vecka. Visst man kanske är sjuk eller bortrest och inte kan svara sådant händer ju också, självkalrt. 🙂
     Så jag belamrar mig med tålamod och väntar…

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*