Dotterns LCHF-gröt verkar befinna sig i Expressens LCHF tidning?

Gröt LCHFVill du inte läsa ett gnälligt inlägg så stoppa redan här

Nu har jag ju inte sett tidningen med egna ögon, så om det är  hennes gröt får ju vara osagt.

men jag får uppfattning från fler håll att en LCHF-gröt finns som ett av fler frukostförslag i Expressen och att denna gröt är så som min dotter uppfann den efter hårt slit och experimenterande för att få fram en god gröt a´ la LCHF 2011.

Nu vet jag mycket väl att ”mycket bra recept reser långt” och tillslut har man ingen aning om från vart det kommer.
men även idag går det att googla och fortfarande har man lätt för att hitta originalet 😉 
Nu kallas den omväxlande Kokosgröt, LCHF-gröt eller Paleogröt.  Men måtten är exakt som dotterns…
2 ägg, 1 dl vätska och 1 msk kokosmjöl…
Ser också att denna gröt finns under en betalsajt, där folk får betala för att få recepten… även tidningen är ju inte gratis…

man blir lite fundersam varför det ”stjäls” så friskt bland bloggare, författare och kockar
har de inga egna idéer utan behöver stjäla andras?

Vet att det inte finns copyright på recept och det vet ”tjuvarna” också 😉

idag blev jag sur å min dotters vägnar… hon skiter i det hon vet ju (tyvärr) hur marknaden är…

 

16 kommentarer

 1. Fick tips om att det nog var mig du syftar på med ditt inlägg och jag kan garantera dig att receptet jag använt INTE är ditt.. Samma eller liknande finns över hela internet och är vanligt i USA där i paleokretsar med olika variationer. Det är inget avancerat recept och innehåller få ingredienser så jag tror tom min 16 åriga dotter hade kunnat komma på det. Så den som uppfann sockerkakan tex ska den ha cred varenda gång någon lägger upp ett liknande? Om du har problem med mig eller mina recept får du gärna maila mig direkt. Detta är ju löjeväckande.

  • Ååå jösses, jag har inte expressen så jag visste inte från början att du var med i den.
   Däremot fanns det ingen sådan gröt vid tiden för min dotter gjorde den….
   Du får gärna tycka det är löjeväckande, och det är bra du skriver det för då vet jag var du står i alla fall.

 2. Jag förstår att du blir sur. Jag har själv gjort den här gröten efter recept som jag hittat på en blogg som inte har hänvisat till någon källa. Kul att veta var receptet kommer ifrån. 🙂

  • Tack!!!
   Ja jag vet att den srpidit sig långt ut, det är så med mycket bra recept 😉
   men kände här att det är trist när gratis recept hamnar på betlasajter och i tidningar som folk får betala för.

 3. Kopierar in en kommentar som kom i fel inlägg, denna kommentar från en läsare är viktig att få med sig
  Det här tycker jag är märkligt… Jag skrev inlägget ovan i tro att du pratade om din dotters gröt – och då var jag verkligen helt säker på att Åse hade givit dig cred i bloggen, var säker på att jag läst något i stil med ”det verkar som om originalet kommer från…” och tyckte att wow, vad bra att hon faktiskt talar om detta. Vet att jag sen läste Expressen och tänkte ”ojdå, där har de slarvat”. Men nu kan jag inte hitta det inlägget i Åses blogg som jag hade i minnet. Tänker att jag antingen minns fel, eller att inlägget om gröten korrigerats, eller att hon pratar om gröten i ett annat blogginlägg (utan recept) och DÅ ger dig cred. *kliar mig i huvudet* Jag brukar ju inte minnas så galet.
  Här finner ni den http://mariannslchf.se/marianns-bekannelse/

  • kopierar också in mitt svar här:
   Låter väldigt härligt och jag tror nog du minns rätt
   Jag är övertygad om att du inte minns fel, sådant minne ”skapas” ju liksom inte, helt omöjligt.
   jag tackar dig varmt för att du berättar för mig vad du mins UPPSKATTAS!

 4. Hej!
  Tråkigt när sånt här händer, äras den som äras bör,

  Jag var tvungen att gå igenom några gamla ”allt om LCHF” tidningar för jag visste att jag sett din dotters recept i en tidigare utgåva. Och visst gade jag rätt i en artikel som heter byt ut din frukost finns receptet med.
  Titta gärna i Allt om LCHF nr 3/2012 sidan 11
  Ha de gott Mariann

 5. Nu var det ju förstås inte meningen att det jag skrev skulle låta som om jag insinuerar att cred plockas bort i efterhand och att det ljugs hej vilt – det hoppas jag inte att någon tror. Ibland minns man fel, eller minns rätt händelse fast man tänker på fel blogg etc. Jag tycker Åse är toppen på många sätt och grundsyftet när jag kommenterade dig på facebook var lite att försvara henne och kritisera expressen. Sen blev jag paff för att det inte var som jag mindes, helt enkelt. 🙂

  • Nej receptet jag har lagt upp är inte Marianns. Nej jag har aldrig gett Mariann cred för det receptet eftersom det INTE kommer från henne. Det inlägget är inte ändrat på ngt sätt.
   Däremot har jag gett Mariann cred förr när jag provat HENNES recept, tex hennes goda Formfranska. Är du nyfiken på hur mitt recept kom till så kan du läsa mina svar på Marianns FB sida. Jag ger alltid cred där cred ska ges! Finns ingen som helst anledning för mig att knycka andras recept och låtsas att de är mina egna.
   Jag blir bara glad när mina recept används och utvecklas!! Recept lever ju!

   • Anneth gjorde ju tydligt klart att hon inte ville anklaga dig för något och det vet jag om också.
    Hon var ute efter att försvara dig ju 🙂

    Jag tror nog alla vet nu att du hittat på receptet själv, så det känns väl som att saken inte behöver ältas mer nu.

    Jag visste ju som sagt inte att det var du trodde det var expressen, men jag är innerligt trött på fenomenet ”dammsuga nätet” och lägga ut på bloggar, tidningar och böcker.
    Det är det jag skriver om inget annat.

    Synd att du inte kunde ens känna en gnutta förståelse för just fenomenet. Andra kan ju uppenbarligen det och skriver om det ex Per på LCHF.se
    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10277/Receptplagiering-inom-LCHF-varlden.aspx

 6. Bra rutet Marianne! Det stjäls recept hej vilt. Publiceras till och med i LCHF-receptböcker utan att ange källan. Jag har många exempel. Stå på dig!

  • Tack för din förståelse för att jag kan tycka det är surt.
   jag inser att som stora författare/bloggare så behöver man recept i sina böcker och i tidningar, men att låtsas att de är deras är lite fult.
   LCHF recept vimlar det ju inte av om man jämfört med ”gammelrecepten” 😉
   Att jag sedan vet att ”man” ”dammsuger nätet på recept” för att hitta till böcker, det har jag fått berättat för mig… så det är så det går till och de som gör det har liksom inga skrupler, eller har varken etik eller moral. Värst är det ju när man tjänar pengar på andras uppfinningar som man slitit hund för. jag kan ju intyga då jag sett dottern varje morgon under en tid jobbat för att få till nått som liknar gröt 😉

 7. Håller med Åse. Väldigt svårt att veta vem som verkligen uppfann ett så enkelt recept. Jag uppfattar inte artikeln som om Åse påstår att hon hittat på det själv. Det är en artikel med tips om vad hon ibland äter till frukost (en del ger tips om havregrynsgröt eller kokt ägg med kaviar). Om man alltid var tvungen att hitta källan då skulle de ju aldrig gå att publicera. Det är ju superbra att det kommer ut en lättillgänglig tidning med bra mat! Jag äter själv denna gröt ofta men har hittat den på en helt annan blogg. Hon påstår inte heller att hon hittat på den själv men jag tror att de som lägger ut den helt enkelt inte kan veta exakt vem som uppfunnit den. Det är väl kul att bra recept sprids.

  • Ja det är kul att recept sprids och det har jag sagt och skrivit också.
   Jag har inte läst expressen så jag vet inget om vad som står, jag blev informerad om att dotterns gröt-recept var med i tidningen, seedan fick jag veta att det var Åse.
   Har inget med Åse i sig att göra, hon säger sig inte stulit det då får vi lita på det.
   jag är bara så trött på att höra att man hittar ”mina” recept i böcker och tidningar och utan hänvisning.

   Att det är ett enkelt recept gör ju inte att det per automatik är lätt uppfunnit av andra… jag har allt sett min dotters strävan här i köket med gröten 😉

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*