Intressant kanske att jämföra bär och grönsakers innehåll av vitamin C per 100 g
BÄR
1. Svarta vinbär 150 mg
2. Rönnbär 98 mg
3. Jordgubbar 66 mg
4. Hjortron 63 mg
5. Röda vinbär 37 mg
6. Krusbär 27 mg
7. Hallon 27 mg
8. Björnbär 21 mg
GRÖNSAKER
1. Gul paprika 204,9 mg
2. Persilja 200 mg
3. Paprika röd 184,8 mg
4. Broccoli 120 mg
5. Paprika grön 120 mg
6. Grönkål 190 mg
7. Brysselkål 90 mg
8. Blomkål 61,5 mg
Man ser ju rätt fort att vill man vara säker på att få i sig c vitamin så bör man prioritera att äta grönsakerna och är man då intresserad av hur mycket kolhydrater några av de mest c-vitaminrika grönsakerna har:
ex gul Paprika med sina 204,9 mg C vitamin till 5,1 gram kh /100g
Persilja har 200 mg c-vitamin till 4,4 gram kh / 100 g
Så vill du få i dig c-vitamin och lite kolhydrater, verkar persilja vara vägen!
Synd jag får magknip av rå paprika och bara kan äta broccoli väl tillagad. Attans att svart vinbär är så äckligt som det är.
Men gul paprika är verkligen ”king” när det kommer till c-vitamin. Problemet när man för upp saker som broccoli och blomkål etc. och att man inte behöver oroa sig om det med lchf för man äter så mycket blomkålsmos och broccoligratänger är ju att c-vitamin är så väldigt känsligt för upphettning och ”bearbetning” – blir ju inte mycket kvar alls i en välkokt och mosad blomkål eller kokt och gratinerad broccoli.
Paprika har ju den stora fördelen att den ofta äts just rå, och det är ju inte mycket som behövs.
Man får helt enkelt gomla persilja i massor 😉