De flesta som läser min blogg vet att jag blandar stevia med erythritol (sötrix, sukrin eller sötin) i proportionerna 3 msk erythritol och 1/4-1/2 krm stevia.
Nu har en flitig bloggläsare räknat ut hur man blandar till en större mängd enligt mina proportioner.
Man tar då 4,5 dl erythritol och 1 tsk stevia som är ca 350 gånger sötare än socker.
Detta kör man i mixern länge så det är mycket väl blandat, kanske en fördel är att använda strö formen och skapa flor mjölet, kanske stevian blandar sig bättre då. Sedan är det bara att hälla upp i en burk och man har en egen bra blandning som det då räcker att ta ca 3 msk av. 🙂
Vart köper man detta erythriol nånstans?
Erythritol är ju sukrin, sötrix och sötin, du hittar något av dem på en mkt välsorterad ICA, eller i hälsokosten eller på LCHF butiken på nätet.
Hoppas detta var svar och att du finner det
Kram Mariann
Du använder osaltat smör i bakverken. Det finns inte i ”min ” affär. Hur viktigt är det för resultatet?
Hejsan!
Det är ganska viktigt om man gör som ajg och sötar så minimalt, för annars går saltet igenom.
Men om du ”fläskar” på sötningen och inte märker bismaker så kan du ta normalsaltat.
Be dem ta in osaltat smör, det borde de kunna!
Kram Mariann
Hej!
Jag har köpt ekologiskt, osaltat smör på Lidl. Det kan varar värt att kolola där om man har tillgång till en butik.
OJ!! Har de det!
Detta ska jag genast kolla upp med Lidl i stan!
TACK för tispet
stor kram Mariann
Hej! Vad är de för kaka du har på bilden? Ser jättegod ut!
Med vänlig hälsning,
Tina
Hejsan!
Det är mandelpudding, en dessert och receptet finns under kategorin desserter!
Försvinnande god kan meddelas…
Kram Mariann
Hej vännen! Idag kom boken!! Ska njuta av den senare!! =)))
Jag har blandat enligt formeln 2,5 dl sukrin med 1/2 tsk stevia länge nu och det blir en perfekt sötma! KRAM!!
Hejsan!
Vad roligt! Jag visste inte att den gått ut redan, jag ville gärna maila er som fått den ju!
Men hoppas nu du gillar boken och framföralt recepten!
Stor kram Mariann
Hej!
Jag har aldrig bakat några lchf bakverk med sötningsmedel innan och har en fråga.
Hur viktigt är det att använda både sukrin & stevia? Kan man inte bara använda sukrin? Det verkar enklare att få tag på…
Hälsningar,
Anette
Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
Det bästa är att blanda dessa båda då båda sötningsmedel kan ge många människor bismaker. Så vill man vara säker på att undvika detta ifall mna bjuder på bakverk bör man anskaffa båda.
Vet man med sig att man själv och dem man bjuder det på ej märker av erythritolens( sukrinets) bismak så kan du absolut använda det bara. ta då minst 0,5 dl eller säkert mer för att ändå få en lagom sötma.
Lycka till och fråga gärna om du stöter på problem
Kram Mariann
Hej Mariann,
Jag köpte stevia extrakt då ”vanlig” stevia inte fanns just då, fungerar det med samma mått? Tyckte också sist jag bakade med sukrin att det gav en väldigt ”kall” bismak i munnen. Kan man göra något, ändra/justera måtten, för att få bort det?
Stort tack för svar 🙂
/Linnéa
Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
Det funkar säkert, det man bör veta om sin stevia är hur många gånger sötare än socker den är, det bör ju stå på förpackningen.
i mina recept är stevian runt 250 gånger sötare och doseras då i max halva krm.
Hoppas deta var svar som hjälpte dig
återkom annars
Kram från Mariann
Tack Mariann! 🙂
Hejsan!
Välkommen hit och varsågod! 😀
Kram från Mariann
Jag förstår inte det där med ströformen och flormjöl. Vad är ströformen. Oh nu hoppas jag min bok också kommer snart.
Hej!
Strö är små små korn som strösocker och flor är mjölform som florsockret.
När det gäller erythrotlen (sötix,sötin och sukrin) så är det många gånger bäst att använda flor formen för den ger minst bismak av någon anledning.
Man kan ju mixa strö till flor själv. 🙂 Dock inte lika mjöligt som köpeflor, men duger fint.
Kram Mariann
Hej!
Känner du till ett sötningsmedel som heter lankanto? Har hört det nämnas på sista tiden men känner annars inte till det men blev lite nyfiken.
Mvh Helene
Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
Det sötningsmedlet har ajg hört talas om jag tror det är den som är en färdig blandning av luo han guo och erythirtol. jag själv har inte provat den, men däremot ren luo han guo och blandat upp den själv med erythritolen. Funkar fint och ger inga blodsockerhöjningar heller. 🙂
Kram Mariann
Vet du var man kan få tag på detta? Väntar med spänning på att din bok ska komma i brevlådan. Tack för en jättbra blogg!!
Mvh Helene
Hej!
du kan välja att köpa på din hälsokostaffär eller ex på lchf butiken på nätet, där finner du ju massa andra lchf produkter som man kanske vill passa på att handla också.
Men hälsokposten bör ha stevia coh erythritol=sukrinet.
För det var det du undrade väl?
Kram Mariann
Är björksocker/xylitol förbjudet om man äter enl LCHF ? De borde väl va bättre än vanligt socker i alla fall ?
Hej!
Det höjer väl blodsockret lite, om jag minns rätt är det ett GI socker. Så man får ju välja själv om det är tillåtet i sin egen lchf-
I min skulle den inte få ingå, men det är ju jag… 😉
Kram Mariann
Tack för hjälpen. 🙂 En liten fråga till.. Jag har spanat i din blogg men hittar inte vilket märke stevia du använder. Det jag hittat på LHCF butiken verkar vara 300 x sötare men jag vill ju hitta det på 250 x som du har för en perfekt blandning. 🙂
Hejsan!
Du kan ta den som 300g sötare och precis ta ännu lite mindre och kanske max 1/4 krm. 🙂
min stevia är från USA och när den är slut snart blir det den som är 300g sötare och då tar jag bara mindre.
Köpte 300x igår. Tacka vet jag Ica maxi i HBG. 🙂 Ska testa att blanda när jag kommer hem. Tack för hjälpen! 🙂
😀