Bestäm själv och skilj på ketos och ketoacidos

Alla bloggläsare vet att jag litar mycket på Björn Hammarskjöld idag skriver han ett mycket viktigt inlägg på Kostdemokrati om diabetes och ketoner och ketoacidos.

Hela inlägget ska läsas i sin helhet, ett mycket viktigt inlägg för oss alla oavsett att läsa och sprida.

Jag väljer här att lyfta ut några delar ur inlägget som ingen bör missa:
”Min rekommendation för de som är friska, är att äta högst 100 gram kolhydrater per dag, medan de som är sjuka kan behöva äta betydligt mindre mängd kolhydrater, en del ner mot noll gram kolhydrater per dag.

Mängden protein kan minskas ned till ungefär 0,5 g protein per kg kroppsvikt och dag, motsvarar 200 g kött eller fisk per dag per 70 kg person om man äter animaliskt protein. Men det behövs betydligt mer protein om man äter vegetabiliskt protein eftersom växterna saknar en del livsnödvändiga aminosyror (proteins byggstenar). Livsmedelsverket hyllar proteinrika bönor. Av dem behöver man äta minst 800 g per dag. Det ger också bra fart på gasproduktionen i tarmen.

Ketoner bildas vid nedbrytning av fett och kan sedan bilda AcCoA, mitokondriernas (våra cellers energifabriker) energikälla. Ketoner är ofarliga för oss (även om en av Livsmedelsverkets professorer inte visste skillnaden på ketos och ketoacidos).”

Ytterligare några vldigt viktiga rader:
Skilj på ketos och ketoacidos

Ketos får man vid nedbrytning av fett och är ett normaltillstånd i kroppen.

Ketoacidos är ett livshotande tillstånd.

Ketoacidos drabbar bara diabetespatienter som står på insulin och då de äter för mycket kolhydrater och har för litet insulin. Då måste kroppen dra i nödbromsen genom att bryta ned glukos anaerobt (utan syre) till två molekyler mjölksyra som sänker pH, men gör slut på glukosen 19 gånger snabbare än aerob förbränning (med syre), till priset av ökad surhet som gör att cellerna inte överlever på grund av för lågt pH.

Ketoacidos är potentiellt dödligt utan behandling med mera insulin och vätska. Men det är att kroppen får välja mellan Scylla (akut död i glukosförgiftning) eller Karybdis (akut död i ketoacidos).”

Intressant va!

 

 

7 kommentarer

 1. Jag har MÅNGA i min närhet som blandar ihop ketos och ketoacidos och menar att ketos är livsfarligt. De vet tyvärr inte bättre och har väl läst någonstans (typ Aftonbladet) om dessa osanningar.

  • ja visst är det befriande när det dyker upp någon med tyngd och förklarar!
   dock har den senaste tidens lchf-ketondebatt varit skev, NU sattes den också lite mer på plats, iaf för mig 🙂

 2. Ketoacidos drabbar inte bara insulinbehandlade typ 1-or, ofta får också helt obehandlade, alltså oupptäckta typ1-diabetiker, som naturligtvis saknar eller har väldigt lite insulin. Då stiger blodsockret och blir så högt att det blir toxiskt, alltså giftigt och kroppen producerar mängder av ketoner i ett försök att skapa energi till kroppens energbehov.

  Det blir en ekvation som inte går ihop. Så förutom det höga sockervärdet, så blir kroppen sur, man får en ketoacidos. Men endast vid detta svåra och komplicerade tillstånd gäller alla varningar. Den friska personen blir varken ”försurad” eller får höga blodsockervärden.

 3. Eliasabeth…
  Fast det är ju det han skriver en oupptäckt typ 1 diabetiker är en diabetikte.

  Enda missen blir ”står på insulin.” Bör vara ”bör står på insulin eller står på insulin.”

  Givetvis är man diabetiker om man hae en oupptäckt diabetes och givetvis har man för lite insulin om man inte insulibehandlar.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*